Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2024 г.

Грижи за кореновата система на плодните дървета

В зависимост от почвите
Грижи за кореновата система на плодните дървета

Снимка: sinor.bg

Всяко растение е единен организъм, състоящ се от надземна и подземна (коренова) система, от чиято координирана работа зависи продуктивността, здравето и продължителността на живот на плодните дървета. Като се има предвид големината на короната, можем да се опитаме и да си представим мислено наличието на приблизително същата коренова система.

Създавайки по-благоприятни условия за растеж и развитие на надземната част на плодните дървета, не трябва да забравяме необходимостта от създаване на подходящи условия за разрастване и на кореновата система. Това започва още с подготовката на посадъчната яма, която дава тласък на дългосрочния растеж на дървото.

Колкото по-лоши са качествата на почвата (глина, песък), толкова по-голям трябва да бъде размерът на ямата, което ще позволи да се внесат повече органични вещества – компост, хумус и др. Развитието и плододаването на дървото, както и дълголетието му, ще зависят до голяма степен от тази първоначална подготовка на мястото за засаждане.

Установено е от опит, че колкото по-големи са посадъчните ями и по-добре обогатени с органична материя, толкова по добри ще бъдат последващите резултати – развитие, плододаване и продължителност на живот.

За повечето любители това е доста трудно постижимо, но специалистите препоръчат за вече засадени овощни дървета – ежегодно мулчиране на околостволовите кръгове с хумус, торф, смес от торф и компост, здрави и омокрени опадали листа и др. Дебелината на слоя може да бъде до 5 см, а диаметърът е добре да се доближава до проекцията на короната, защото знаем, че кореновата система заема приблизително същата площ.

С мулчирането решаваме едновременно няколко проблема:

1. При безснежни и сурови зими мулчът защитава кореновата система от замръзване.

2. След влагозарядното поливане и последващо есенно засушаване съхранява влагата.

3. С настъпване на често срещаното напоследък пролетно-лятно засушаване се съхранява така необходимата за този период влажност на почвата.

4. Не по-малко важно е подобряването на плодородието и хранителните условия за овощните култури, защото е известно, че до средата на лятото земните червеи обработват напълно мулча, доставяйки им най-ценния продукт (хумус) директно към всмукателната част на кореновата система.

Много важно е да знаем, че за поливането на младите овощни дървета, особено в горещо време, трябва да се използва престояла вода с температура около 20 градуса по Целазий. Използването на вода от кладенци и водоеми с ниска температура (около и под 10 градуса) може да блокира кореновата система, като в резултат на което студената вода ще преустанови за дълго време доставянето на влага към облистената надземна част и ще наруши водния баланс. Често, в зависимост от температурата и обема на поливната вода, това може да доведе до спиране на растежа на дърветата, изсъхване на листата и прираста, а понякога дори до загуба на растенията. Тези овощни дръвчета не само забавят растежа си, но изостават с плододаването няколко години.

Окосената зелена трева или нарязани плевели от градината в летните месеци могат също да се използват като мулч, който отново с помощта на земните червеи, ще бъде преработен в лесно усвоима за растенията форма.

Постоянното обогатяване на почвата с органична материя, заедно със спазването на необходимите селскостопански техники, ще допринесе за пълноценно развитие и плододаване.

Грижи за кореновата система на плодните дървета
1770
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС
България ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна
В Системата за мониторинг площ ще се проследява наличие на оран във всички декларирани затревени площи
С цел популяризиране на местното производство и туризма
В събота се провежда празникът на самоковския картоф
Горещото време натисна добивите, украинският мед подбива цената на родния
Пчеларите в Кюстендилско изпращат изключително тежка година
Тахов: Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно
Тунис провежда нова процедура днес за 125 000 тона мека пшеница
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Според нови изследвания
Корените на доматите имат собствено мнение за температурата
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Ценни съвети за градинарите
По-добре не подхранвайте разсада със захар!
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Според изследване на южнокорейски учени
Зеленчуците поемат микропластмаса през кореновата система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини