Всяко растение е единен организъм, състоящ се от надземна и подземна (коренова) система, от чиято координирана работа зависи продуктивността, здравето и продължителността на живот на плодните дървета. Като се има предвид големината на короната, можем да се опитаме и да си представим мислено наличието на приблизително същата коренова система.
Създавайки по-благоприятни условия за растеж и развитие на надземната част на плодните дървета, не трябва да забравяме необходимостта от създаване на подходящи условия за разрастване и на кореновата система. Това започва още с подготовката на посадъчната яма, която дава тласък на дългосрочния растеж на дървото.
Колкото по-лоши са качествата на почвата (глина, песък), толкова по-голям трябва да бъде размерът на ямата, което ще позволи да се внесат повече органични вещества – компост, хумус и др. Развитието и плододаването на дървото, както и дълголетието му, ще зависят до голяма степен от тази първоначална подготовка на мястото за засаждане.
Установено е от опит, че колкото по-големи са посадъчните ями и по-добре обогатени с органична материя, толкова по добри ще бъдат последващите резултати – развитие, плододаване и продължителност на живот.
За повечето любители това е доста трудно постижимо, но специалистите препоръчат за вече засадени овощни дървета – ежегодно мулчиране на околостволовите кръгове с хумус, торф, смес от торф и компост, здрави и омокрени опадали листа и др. Дебелината на слоя може да бъде до 5 см, а диаметърът е добре да се доближава до проекцията на короната, защото знаем, че кореновата система заема приблизително същата площ.
С мулчирането решаваме едновременно няколко проблема:
1. При безснежни и сурови зими мулчът защитава кореновата система от замръзване.
2. След влагозарядното поливане и последващо есенно засушаване съхранява влагата.
3. С настъпване на често срещаното напоследък пролетно-лятно засушаване се съхранява така необходимата за този период влажност на почвата.
4. Не по-малко важно е подобряването на плодородието и хранителните условия за овощните култури, защото е известно, че до средата на лятото земните червеи обработват напълно мулча, доставяйки им най-ценния продукт (хумус) директно към всмукателната част на кореновата система.
Много важно е да знаем, че за поливането на младите овощни дървета, особено в горещо време, трябва да се използва престояла вода с температура около 20 градуса по Целазий. Използването на вода от кладенци и водоеми с ниска температура (около и под 10 градуса) може да блокира кореновата система, като в резултат на което студената вода ще преустанови за дълго време доставянето на влага към облистената надземна част и ще наруши водния баланс. Често, в зависимост от температурата и обема на поливната вода, това може да доведе до спиране на растежа на дърветата, изсъхване на листата и прираста, а понякога дори до загуба на растенията. Тези овощни дръвчета не само забавят растежа си, но изостават с плододаването няколко години.
Окосената зелена трева или нарязани плевели от градината в летните месеци могат също да се използват като мулч, който отново с помощта на земните червеи, ще бъде преработен в лесно усвоима за растенията форма.
Постоянното обогатяване на почвата с органична материя, заедно със спазването на необходимите селскостопански техники, ще допринесе за пълноценно развитие и плододаване.