Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.11.2022 г.

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

С две пръскания се осигурява защита за над 80% от реколтата
Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

„Класическият“ начин за варосване на овошки  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото но ползите от него остават. Професионалстите вече прилагат иновативен метод за защита на овощни култури и лозя чрез цялостно варосване на стъбло и корона с помощта на немска „овощарска” вар . Този метод е залегнал в „добрите земеделски практики“ на европейските лозари и овощари за интегриран контрол на вредителите през зимния период

За овощари и лозари месец ноември на практика е края на сезона но в същото време и началото на новия. За да получим високи добиви от здрави и едри плодове с високо качество и добър вкус трябва да започнем с грижите за насажденията  още през зимата. А именно с  пълна дезинфекция на нашите овощни градини и лозя вече много стопани го правят с природния продукт - Овощарска вар. Ето някои препоръки относно използване на „зазимяването“ и резитбата на Вашите овощни  насаждения и лозя с  - Овощарска вар

След  прибиране на реколтата трябва цялата корона  във Вашите овощни, ягодоплодни и лозя , както и опадалите листа да се третират с емулсия от 1% р-р Овощарска вар . По този начин подсигурявате пълна дезинфекция на насаждението и ускорено оптимално гниене на листната маса, а на вредителите се намалява всякаква възможност и условия за презимуване.

Резитба:

Третирайте преди и след резитбите цялостно по цялата корона с 1-1,5% - Овощарска вар, като по този начин не оставяте възможност за развитие на болестите, пренасянето им с инструментите и машините  за резитба,   а в същото време се дезинфекцират „раните“ от резитбата и се способства за бързото им калциране  и заздравяване.

Първото третиране трябва се направи преди самата резитба, а второто непосредствено след това в рамките на до  48 часа с 1-1.5% разтвор на Овощарската вар което на практика замества дезинфекцията на инструментите и машините за резитба в промишлените насаждения което е на 100% механизрано и ефективно.

Поради високите стойности на pH 12,6  на разтвора всички гъбни, бактериални и вирусни причинители на болести дори такива упорити  като ЕСКА при лозята например или Нитриален РАК (бяло дървесно гниене)  не могат да се проявят и причинителите съответно не могат да проникнат в дървесината, в която по това време няма активна циркулация на дървесните сокове. Раните по кората и дървесината от резитбата се дезинфекцират и затварят с емулсия на Овощарска вар. Така те се затварят и заздравяват   по-бързо и по-добре и отпада нужда от прилагане на  овощарска замазка което е неприложимо в професионалните индустриални  градини и лозя поради високата трудоемкост.

Зимно варосване:

Овощарска вар заедно с вар магнезии са най-подходящи за зимното варосване на цялата корона и стъбло  на растенията.  Цялостното варосване на короната удължава периода на покои на плодните пъпки с до 4 седмици и по този начин предпазва от ранно развитие и разпукване и така можете успешно да преминете рисковия период на зимното измръзване на културите и късните пролетни слани.

Модерният начин за варосване с Овощарска вар  не само на овошки, черупкови но и на лоза и на ягодоплодни  става чрез обичайната налична  техника за пръскане вентилаторни пръскачки или далеко струйни овощарски  „пистолети” Производителността е както със стандартните  разтвори при доза 80-100 л/дка.  И е над  100 декара за смяна с 1 тракторист и един помощник.

„Класическият“ начин за варосване  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото и се използват само за единични дървета в частните дворове и хоби градини.

Чрез регулярно третиране с Овощарска вар  през цялата година ще постигнете по-стабилна и еластична обвивка на плодовете устойчива на напукване, по-устойчиви и свободни от болести и неприятели култури в това число и от Дрозофила сузуки. По-високи добиви, По-вкусни, здрави плодове запазени без употреба на пестициди и синтетично торене.

Българските стопани които вече използват Овощарска Вар, през 2022 година нямаха почти никакви проблеми с измръзвания, мухата  Дрозофила Сузуки, стрес от засушаване, високи температури или  сиво гниене на плодовете . Не са имали както твърде ранен цъфтеж, така и твърде ранно прибиране на реколтата.

Препоръки: Рецепта

Есенно пръскане  на дървесина и пръскане на окапалата листната маса с 1% Овощарска вар  С Вашата налична техника за пръскане всички видове пръскачки

Пръскане след резитбата с 1-1.5% р-р  -  Овощарска вар

Цялостно варосване за удължаване на периода на покой на пъпките с мин.4% р-р двукратно през  края на Януари- начало на Февруари с интервал между пръсканията 10-20 дни и 100 литра работен разтвор на декар

Използвайте  на 4-4.5 кг/дка  Овощарска вар плюс  (прилепител) на100 л работен разтвор при две пръскания предпазва с над 80% от реколтата.

За повече информация по технологията можете да получите на телефон 0887832141 или на страницата на www.balkan-bio-frukt.eu

Божидар Петков

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни
19636
 

Последни материали
Виж
През септември ще има прием за сътрудничество в късите вериги на доставка
С близо 500 млн. евро по Стратегическия план ще подпомагат насърчаването на фермерите към сдружаване
Вносът расте с близо 7%, експортът е на минус 3
Силен ръст в износа ни на алкохол, тютюн, храни и животни на фона на общ спад
Изтъкнаха причини и предложиха мерки за подобряване на положението
Пчеларите предупредиха за тревожно висока смъртност при пчелите у нас
По интервенции за подпомагане на площ и за животни за Кампания 2025
Официално отпадна санкцията за закъснение при подаване на заявления
С участието на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010
Американски гигант избра България за изпитване на сортове тютюн
Големият проблем остава себестойността на продукцията при ниски изкупни цени
Валежите напоследък подобриха положението на зърнопроизводителите
Свързани материали
Виж
14 дни преди приключване на кампанията
От днес може да приключвате заявленията за директни плащания
Тази нощ пристига кораб с 58 000 тона канадска рапица във Варна
Пълнени пиперки с извара
Негативната тенденция се наблюдава и в Европа и в Северна Америка
Продажбите на селскостопанска техника в Италия стигнаха дъното
МЗГ е внесло проекта за обсъждане от социалното министерство
Браншът да не очаква проблеми с предварителната условност, методиката е съгласувана
С акцент върху развитието на устойчиво земеделие и опазване на природната среда
Във Варна обсъдиха проблемите на биоземеделието и биоразнообразието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини