„Класическият“ начин за варосване на овошки с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото но ползите от него остават. Професионалстите вече прилагат иновативен метод за защита на овощни култури и лозя чрез цялостно варосване на стъбло и корона с помощта на немска „овощарска” вар . Този метод е залегнал в „добрите земеделски практики“ на европейските лозари и овощари за интегриран контрол на вредителите през зимния период
За овощари и лозари месец ноември на практика е края на сезона но в същото време и началото на новия. За да получим високи добиви от здрави и едри плодове с високо качество и добър вкус трябва да започнем с грижите за насажденията още през зимата. А именно с пълна дезинфекция на нашите овощни градини и лозя вече много стопани го правят с природния продукт - Овощарска вар. Ето някои препоръки относно използване на „зазимяването“ и резитбата на Вашите овощни насаждения и лозя с - Овощарска вар
След прибиране на реколтата трябва цялата корона във Вашите овощни, ягодоплодни и лозя , както и опадалите листа да се третират с емулсия от 1% р-р Овощарска вар . По този начин подсигурявате пълна дезинфекция на насаждението и ускорено оптимално гниене на листната маса, а на вредителите се намалява всякаква възможност и условия за презимуване.
Резитба:
Третирайте преди и след резитбите цялостно по цялата корона с 1-1,5% - Овощарска вар, като по този начин не оставяте възможност за развитие на болестите, пренасянето им с инструментите и машините за резитба, а в същото време се дезинфекцират „раните“ от резитбата и се способства за бързото им калциране и заздравяване.
Първото третиране трябва се направи преди самата резитба, а второто непосредствено след това в рамките на до 48 часа с 1-1.5% разтвор на Овощарската вар което на практика замества дезинфекцията на инструментите и машините за резитба в промишлените насаждения което е на 100% механизрано и ефективно.
Поради високите стойности на pH 12,6 на разтвора всички гъбни, бактериални и вирусни причинители на болести дори такива упорити като ЕСКА при лозята например или Нитриален РАК (бяло дървесно гниене) не могат да се проявят и причинителите съответно не могат да проникнат в дървесината, в която по това време няма активна циркулация на дървесните сокове. Раните по кората и дървесината от резитбата се дезинфекцират и затварят с емулсия на Овощарска вар. Така те се затварят и заздравяват по-бързо и по-добре и отпада нужда от прилагане на овощарска замазка което е неприложимо в професионалните индустриални градини и лозя поради високата трудоемкост.
Зимно варосване:
Овощарска вар заедно с вар магнезии са най-подходящи за зимното варосване на цялата корона и стъбло на растенията. Цялостното варосване на короната удължава периода на покои на плодните пъпки с до 4 седмици и по този начин предпазва от ранно развитие и разпукване и така можете успешно да преминете рисковия период на зимното измръзване на културите и късните пролетни слани.
Модерният начин за варосване с Овощарска вар не само на овошки, черупкови но и на лоза и на ягодоплодни става чрез обичайната налична техника за пръскане вентилаторни пръскачки или далеко струйни овощарски „пистолети” Производителността е както със стандартните разтвори при доза 80-100 л/дка. И е над 100 декара за смяна с 1 тракторист и един помощник.
„Класическият“ начин за варосване с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото и се използват само за единични дървета в частните дворове и хоби градини.
Чрез регулярно третиране с Овощарска вар през цялата година ще постигнете по-стабилна и еластична обвивка на плодовете устойчива на напукване, по-устойчиви и свободни от болести и неприятели култури в това число и от Дрозофила сузуки. По-високи добиви, По-вкусни, здрави плодове запазени без употреба на пестициди и синтетично торене.
Българските стопани които вече използват Овощарска Вар, през 2022 година нямаха почти никакви проблеми с измръзвания, мухата Дрозофила Сузуки, стрес от засушаване, високи температури или сиво гниене на плодовете . Не са имали както твърде ранен цъфтеж, така и твърде ранно прибиране на реколтата.
Препоръки: Рецепта
Есенно пръскане на дървесина и пръскане на окапалата листната маса с 1% Овощарска вар С Вашата налична техника за пръскане всички видове пръскачки
Пръскане след резитбата с 1-1.5% р-р - Овощарска вар
Цялостно варосване за удължаване на периода на покой на пъпките с мин.4% р-р двукратно през края на Януари- начало на Февруари с интервал между пръсканията 10-20 дни и 100 литра работен разтвор на декар
Използвайте на 4-4.5 кг/дка Овощарска вар плюс (прилепител) на100 л работен разтвор при две пръскания предпазва с над 80% от реколтата.
За повече информация по технологията можете да получите на телефон 0887832141 или на страницата на www.balkan-bio-frukt.eu
Божидар Петков