Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.12.2023 г.

Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията

Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията

Сярата доста дълго време е използвана в растениевъдството,но главно за борба с болестите и вредителите. Много съвременни изследвания обаче показват, че тя е жизненоважен елемент за растенията, заедно с азота, фосфора и калия, защото без нея те много трудно ще усвояват тези компоненти.

Свойства на сярата

От химична гледна точка сярата е типичен многовалентен неметал. Тя е жълто кристално вещество без вкус и мирис, което не се мокри и разтваря във вода, но го прави прекрасно в органични разтворители – фенол, бензен, въглероден дисулфид. Има няколко алотропни модификации (може да съществува в различни молекулни форми), но провежда лошо топлината и електричеството.

В природата има находища на самородна сяра, но често се намира в състава на някои минерали и скали. Сярата е активно вещество, което образува киселини, соли и оксиди. От гледна точка на растениевъдството са важни сулфатите, които са продукт на взаимодействията на сярната киселина.

Сярата постоянно присъства във всички живи организми в състава на белтъчините, ферментите и витамините. Тя участва в процесите на дишане, азотния и въглероден обмен, както и в синтеза на мазнини.

Сярата е четвърти по важност хранителен елемент за растенията

Ако сравним съдържанието на най-важните хранителни елементи в растенията, установяваме следното: азот (N) – 1-3%; фосфор (F) – 0,2-1,3%; калий (К) – 0,5-1,2%; сяра (S) – 0,2-1%.

Видно е, че сярата е много важна за растенията, а съвременната наука доказва, че много от биохимичните процеси започват именно с нея. Тя активира метаболизма на растенията и прави възможно усвояването на почти всички други макро- и микроелементи, в частност азота.

Откъде растенията получават сяра?

Растенията получават сяра от почвата и атмосферата. До 90% от почвената сяра е в органична форма, но за да се усвои, трябва да се минерализира до сулфати – калиев, магнезиев, калциев или натриев сулфат. В природата за този процес са отговорни микроорганизмите, но те действат бавно и това е една от причините растенията да изпитват дефицит на сяра.

Интересен факт е, че за серен дефицит се заговори отскоро. Причината за това е, че по-рано съдържанието на силициев диоксид в атмосферата е било значително по-високо и киселинни дъждове са падали често, а днес това се счита за глобална екологична катастрофа и се преминава към нови източници на енергия.

Друг важен фактор е използването на повече промишлени фунгициди и инсектициди, които заместиха бордолезовия разтвор, медния сулфат и колоидната сяра, които осигуряваха за растенията лесноусвоима сяра.

Използване на минерални торове

Предвид значението на сярата за растенията, внасянето на подходящите торове в почвата е наложително. Важно е да бъде съобразено и с количествата, които различните култури извличат. Културите от семейство Кръстоцветни (зеле, синап, репички, репи, хрян), семейство Кокичеви (лук, чесън, кокиче, амарилис, хипеаструм) и семейство Кремови (лалета, кремове, лилии, аспержи) могат да се считат за рекордьори в усвояването на сяра. На второ място са семейство Бобови (грах, детелина, люцерна, фий) и различните видове цвекло, следвани от зърнените култури, картофите, морковите, доматите и дините.

За подхранване се използват торове, съдържащи сяра във вид на сулфати – амониев сулфат, калиев сулфат, магнезиев сулфат, суперфосфат и др. В случая е важно да знаем, че сулфатите подкиселяват почвата и трябва да следим нивата на рН, защото ще възникнат други проблеми.

Сяра за защита от болести и вредители

Използването на сярата в борбата с болестите и вредителите остава все повече в миналото, когато е използвана като фунгицид, а също в борбата с въшки, трипси и растителноядни акари. Голямото разнообразие от пестициди, които се произвеждат днес, измести популярността на сярата, а съвременните препарати са по-ефективни и с по-широк спектър на действие. Сярата има и друг недостатък – зависимостта от температурата на въздуха. Ефект се наблюдава при температури 20-34 градуса по Целзий (оптимални 24-32 градуса). При ниски температури сярата е слабо ефективна, а при високи се получава изгаряне. Особено чувствителни към сяросъдържащите препарати са касисът, цариградското грозде, малината и културите от семейство Тиквови.

Общи характеристики на препаратите на основата на сяра

Важно е, че всички тези препарати имат къс карантинен срок (1-3 дни) и могат да се използват през целия вегетационен период на растенията, с изключение на цъфтежа. Периодът на защита е 8-14 дни.

Серните препарати не трябва да се смесват с органофосфорни инсектициди, железен сулфат, както и с препарати, съдържащи минерални масла. Не се добавят и към резервоарни смеси. Изключение прави бордолезовият разтвор.

Недостигът на сяра се проявява по различен начин при отделните култури, а излишък се среща рядко.

Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
32458
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Когато не я набавят от въздуха
Не трябва да пропускаме сярата при планиране на торенето
Изключителните ползи
Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид
Практика
Кога е най-ефективно посевите да се подхранват със сяра
Практика
Приложения на колоидната сяра в овощната градина
Тя помага на рапицата да усвоява по-лесно азота
Сярата е важна за формиране на репродуктивните органи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини