Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.05.2023 г.

Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина

Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина

sinor.bg

Салициловата киселина е един от най-добрите стимулатори на растежа и се използва отдавна в селското стопанство. В последните години заема достойно място в органичното земеделие. Разбираемо е, когато реколтата е изложена на риск.

Всесилният салицил перфектно защитава растенията от патогени, помага в борбата с вредителите, укрепва имунната система, повишава устойчивостта на растенията към климатичните промени и физически увреждания, повишава добивите, ефективен е в борбата с гъбичните заболявания. Друго важно качество е това, че стимулира залагането на цветни пъпки и узряването (лигнификацията) на едногодишните леторасли. Салициловата киселина е и отличен азотен тор.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

С развитието на органичното земеделие се провеждат различни експерименти в цял свят и почти с всички култури. Установено е, че нормата е много важна. При високи концентрации този фитохормон действа като стрес, забавяйки развитието на културите.

При малки концентрации, напротив, ускорява растежа, като в същото време закалява растенията, помагайки им по-лесно да се справят с болестите в бъдеще. След обработката растенията незабавно започват да произвеждат защитни ферменти и протеини. В листата се натрупват въглехидрати и антиоксиданти (витамини от групи С и Е).

Салициловата киселина действа на растенията като ваксина, предизвиквайки същите реакции. Възприемайки тази обработка като предупреждение за предстояща заплаха, растенията мобилизират всичките си защитни сили и са готови да устоят на фитопатогени, вредители, дори на катаклизмите на природата.

Температурните пролетни колебания, възвратните студове и слани са един от най-опасните фактори, влияещ върху добивите. Температурните колебания унищожават имунитета, лишавайки растенията от естествена защита. Създаването на студоустойчиви сортове е един доста дълъг и трудоемък процес, а междувременно много малки дози салицилова киселина са в състояние да повишат устойчивостта на културите към рязко понижаване на температурите за поне 3-4 дни.

Салицилати (макар и в малки количества) има и в някои растения. Те се нуждаят от тях, за да предпазят листата, плодовете и летораслите от бактерии, гъбички и насекоми. Салицилова киселина в по-големи количества се съдържа в младите листа и неузрелите плодове, като им придава неприятен вкус. За растенията е важно да продължат потомството, а за целта е важно поне семената да узреят. Важно е да знаем, че по време на стрес, причинен от болест, суша, студено време или атаки от вредители, растителните клетки започват сами активно да синтезират салицилова киселина.

Салициловата киселина повишава имунитета на растенията и им помага да се борят срещу струпясване, ръжда, сиво, бяло и върхово гниене, фузарийно и вертицилийно увяхване, сечене и други гъбични и бактериални заболявания. Най-ефективна е срещу брашнеста мана и фитофтора при културите от семейство Картофови.

Предсеитбената обработка на зеленчуковите семена ускорява покълването, намалява риска от гъбични заболявания и повишава устойчивостта на стрес. Разсадът, отгледан от семена, третирани със салицилова киселина, реагира слабо на резките промени на времето.

Запазване на влагата в почвата

Учените са тествали салицилати върху ягоди, заразени с различни форми на гниене и брашнеста мана. След третирането гниенето е намаляло с повече от 80%, а брашнестата мана – наполовина, като плодовете са увеличили теглото си с 2-3 г всеки.

При ягодите салициловата киселина може да се внася на всеки 7 дни – от началото на образуване на цветни пъпки до прибиране на реколтата. Добивите се увеличават с около 30% и с толкова се намалява чувствителността към болести. Характерно е и това, че плодовете натрупват повече минерали и витамини (особено аскорбинова киселина).

Важно е да уточним, че се използва салицилова киселина, а не производната – ацетилсалицилова киселина, която влиза в състава на различни медикаменти. Ефективен е само спиртният (2%) разтвор на салициловата киселина, използван при експериментите.

При разреждането в малки количества топла вода (40-45 градуса по Целзий), виждат се на дъното утаени иглести кристали. За да се предотврати подобна реакция, необходимо е да се добави към разтвора амоняк. Той не само предотвратява загубата на киселинни кристали, но е източник на азот (NH3) и активира растежа на вегетативна маса.

Разтворът бързо прониква през листните пластини в растенията.  Приготвя по следния начин: 100 мл 2%-на салицилова киселина и 40-50 мл нишадърен спирт (10%) се смесват в 1 л вода. Разреждаме в 10 л топла вода и пристъпваме към обработване на зеленчуковите, плодни и ягодоплодни култури. За по-добра адхезия и защитни свойства може да се добави 80-100 мл сапун.

Растения, съдържащи салицилати: върба, малина, комунига, обикновено и ливадно орехче, жълта комунига, детелина (червена и пълзяща), червена боровинка, лайка, черна топола (пъпки и кора), трепетлика (пъпки и кора) горска ягода (цялото растение), липа (цветове и листа).

Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
30495
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За Кампания 2023
Писмата за одобрение по агроекологичните и биоинтервенциите са достъпни в СЕУ
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
ДФЗ стартира прием по мерки 10 и 11 от ПРСР (2014-2020 г.)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини