Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.05.2023 г.

Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина

Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина

sinor.bg

Салициловата киселина е един от най-добрите стимулатори на растежа и се използва отдавна в селското стопанство. В последните години заема достойно място в органичното земеделие. Разбираемо е, когато реколтата е изложена на риск.

Всесилният салицил перфектно защитава растенията от патогени, помага в борбата с вредителите, укрепва имунната система, повишава устойчивостта на растенията към климатичните промени и физически увреждания, повишава добивите, ефективен е в борбата с гъбичните заболявания. Друго важно качество е това, че стимулира залагането на цветни пъпки и узряването (лигнификацията) на едногодишните леторасли. Салициловата киселина е и отличен азотен тор.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

С развитието на органичното земеделие се провеждат различни експерименти в цял свят и почти с всички култури. Установено е, че нормата е много важна. При високи концентрации този фитохормон действа като стрес, забавяйки развитието на културите.

При малки концентрации, напротив, ускорява растежа, като в същото време закалява растенията, помагайки им по-лесно да се справят с болестите в бъдеще. След обработката растенията незабавно започват да произвеждат защитни ферменти и протеини. В листата се натрупват въглехидрати и антиоксиданти (витамини от групи С и Е).

Салициловата киселина действа на растенията като ваксина, предизвиквайки същите реакции. Възприемайки тази обработка като предупреждение за предстояща заплаха, растенията мобилизират всичките си защитни сили и са готови да устоят на фитопатогени, вредители, дори на катаклизмите на природата.

Температурните пролетни колебания, възвратните студове и слани са един от най-опасните фактори, влияещ върху добивите. Температурните колебания унищожават имунитета, лишавайки растенията от естествена защита. Създаването на студоустойчиви сортове е един доста дълъг и трудоемък процес, а междувременно много малки дози салицилова киселина са в състояние да повишат устойчивостта на културите към рязко понижаване на температурите за поне 3-4 дни.

Салицилати (макар и в малки количества) има и в някои растения. Те се нуждаят от тях, за да предпазят листата, плодовете и летораслите от бактерии, гъбички и насекоми. Салицилова киселина в по-големи количества се съдържа в младите листа и неузрелите плодове, като им придава неприятен вкус. За растенията е важно да продължат потомството, а за целта е важно поне семената да узреят. Важно е да знаем, че по време на стрес, причинен от болест, суша, студено време или атаки от вредители, растителните клетки започват сами активно да синтезират салицилова киселина.

Салициловата киселина повишава имунитета на растенията и им помага да се борят срещу струпясване, ръжда, сиво, бяло и върхово гниене, фузарийно и вертицилийно увяхване, сечене и други гъбични и бактериални заболявания. Най-ефективна е срещу брашнеста мана и фитофтора при културите от семейство Картофови.

Предсеитбената обработка на зеленчуковите семена ускорява покълването, намалява риска от гъбични заболявания и повишава устойчивостта на стрес. Разсадът, отгледан от семена, третирани със салицилова киселина, реагира слабо на резките промени на времето.

Запазване на влагата в почвата

Учените са тествали салицилати върху ягоди, заразени с различни форми на гниене и брашнеста мана. След третирането гниенето е намаляло с повече от 80%, а брашнестата мана – наполовина, като плодовете са увеличили теглото си с 2-3 г всеки.

При ягодите салициловата киселина може да се внася на всеки 7 дни – от началото на образуване на цветни пъпки до прибиране на реколтата. Добивите се увеличават с около 30% и с толкова се намалява чувствителността към болести. Характерно е и това, че плодовете натрупват повече минерали и витамини (особено аскорбинова киселина).

Важно е да уточним, че се използва салицилова киселина, а не производната – ацетилсалицилова киселина, която влиза в състава на различни медикаменти. Ефективен е само спиртният (2%) разтвор на салициловата киселина, използван при експериментите.

При разреждането в малки количества топла вода (40-45 градуса по Целзий), виждат се на дъното утаени иглести кристали. За да се предотврати подобна реакция, необходимо е да се добави към разтвора амоняк. Той не само предотвратява загубата на киселинни кристали, но е източник на азот (NH3) и активира растежа на вегетативна маса.

Разтворът бързо прониква през листните пластини в растенията.  Приготвя по следния начин: 100 мл 2%-на салицилова киселина и 40-50 мл нишадърен спирт (10%) се смесват в 1 л вода. Разреждаме в 10 л топла вода и пристъпваме към обработване на зеленчуковите, плодни и ягодоплодни култури. За по-добра адхезия и защитни свойства може да се добави 80-100 мл сапун.

Растения, съдържащи салицилати: върба, малина, комунига, обикновено и ливадно орехче, жълта комунига, детелина (червена и пълзяща), червена боровинка, лайка, черна топола (пъпки и кора), трепетлика (пъпки и кора) горска ягода (цялото растение), липа (цветове и листа).

Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
25916
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
ДФЗ стартира прием по мерки 10 и 11 от ПРСР (2014-2020 г.)
Екопремиите и субсидиите вече не компенсират нарасналите разходи
Все повече ферми в Германия и Австрия зарязват биоземеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини