Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.02.2023 г.

Когато клорадският бръмбар умре от глад

Научни опити с нови сортове
Когато клорадският бръмбар умре от глад

sinor.bg

Колорадският бръмбар е вредител, който се появява най-напред върху картофените стъбла, защото ги харесва най-много. Премества се на съседните растения едва тогава, когато изяде всичко, което може. В някои години той може напълно да унищожи насажденията, но има и периоди, когато се задоволява само с 80% от тях. Именно върху тази особеност е изградена защитата срещу вредителя.

Затова и започват да се засаждат устойчиви сортове до 75-80% от площта, а останалата част е заета с такива, каквито колорадският бръмбар обича да си похапва. Именно там се изнася борбата с пълна сила. Ако засадим само устойчиви сортове и няма друга храна, бръмбарът ще ги изяде, а ако засадим обикновени сортове наблизо, тогава ще се засели първо там. Когато не водим необходимата борба с колорадския бръмбар на този участък, той ще ги изяде, след което ще премине върху устойчивите сортове, където ще довърши храненето си, което е съвсем естествено.

Факт е, че до 18 век менюто на колорадския бръмбар е било основно от диворастящи растения, принадлежащи към сем. Картофови. Когато вредителят достигнал щата Колорадо – напълно унищожил картофените насаждения, защото култивираните сортове му харесали повече.

Важно е да отбележим, че доскоро бръмбарът обичаше най-много патладжана. Тази пристрастеност се обяснява с неговата плодовитост – на патладжанена диета поколението му се увеличава значително и е почти два пъти по-голямо, отколкото на картофена. Може да се каже, че при доматите отива само от спортен интерес. Пиперът е късметлия, защото колорадският бръмбар се интересува най-малко от него.

Вкусовите предпочитания на вредителя през последните години са се променили – напада предимно картофите и учените отдават тази му страст на климатичните изменения.

Колорадският бръмбар развива 2-3 поколения годишно в зависимост от надморската височина – в по-високите планински  райони е възможно и само едно. Презимува в почвата като възрастно насекомо на дълбочина над 30 см. Добре е преди засаждане картофите да се третират с подходящ препарат, атакуващ почвените стадии (Натуралис и др.). Женските снасят около 500-800, а в някои случаи и над 2000 яйца на групички най-често по 15-30 (може до 80) върху долната част на листата. Вредят възрастните и ларвите, които преминават през няколко стадия на развитие. Започват да се хранят около мястото на излюпване, а по-късно се преместват върху връхните листа.

Важно е да отбележим, че колорадският бръмбар бързо свиква с препаратите, което налага честата им смяна. Подходящи са: Ефциметрин 10 ЕК, Вазтак нов100 ЕК, Моспилан 20 СП и др.

Селекционерите също се опитват да помогнат в борбата с вредителя. Най-напред работели в посока кръстосване на културни сортове с диворастящи, които колорадският бръмбар не докосвал, защото хибридите се оказали твърде жилави и надземната част се запазвала, но преобладаващата част от тях имали горчиви клубени. Сега се опитват да създадат сортове, които могат да възстановят повредената зеленина възможно най-бързо. Вече има такива сортове и това се оказва най-удачно, ако комбинираме с третиране с инсектициди.

В ЕС е разрешено потреблението на един сорт картофи – Амфлора, които се използват за производството на фуражи и нишесте (известнно е, че у нас подобни сортове не се използват), но в по-голямата част от страните отглеждането на ГМО сортове е забранено.

Експериментите показват, че колорадският бръмбар не докосва растения с твърди или покрити с власинки листа. Ето защо напада доматите много рядко.

Поразените от болести растения биват нападани по-често от бръмбара, защото листата им обикновено са по-меки и нежни. Колкото по-здраво е растението, толкова по-малко проблеми има и с вредителите. Важно е да знаем, че напълно устойчиви на колорадски бръмбар сортове няма, но при съчетаване на качества и подходящо третиране можем да спасим реколтата от вредителя.

Когато клорадският бръмбар умре от глад
13833
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
Прогонете нахалника от картофите
Навиците на колорадския бръмбар
Биологична защита
Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар
Полезни съвети
Още няколко начина за борба с колорадския бръмбар без химия
Полезни съвети
Народни рецепти за борба с колорадския бръмбар
Календар на зеленчукаря
Борба с неприятелите по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини