Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.03.2023 г.

Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!

Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!

sinor.bg

Колорадският бръмбар е опасен вредител, принадлежащ към семейство „Листоядни”. Ако се появи в градината, борбата е изключително трудна, защото се адаптира лесно към неблагоприятните условия, развивайки имунитет към препаратите за растителна защита. Специалистите съветват да се редуват различни методи и средства или да да се прилагат комбинирано – на принципа на изненадата.

Активният сезон в градината започва и появата на колорадския бръмбар едва ли ще се забави много. Той има предпочитания към листата на диворастящите и културни растения от семейство Картофови. По време на изследване на веществата, способни да засилят действието на инсектицидите срещу колорадския бръмбар, учените открили много мощни синергии в копъра.

Веществата на растителна основа са значително по-безопасни от химичните

Международен екип от изследователи от Китай, Турция и Пакистан търси екологични синергисти за засилване действието на пестицидите срещу колорадския бръмбар. В своя статия, пуликувана през 2022 година, те обясняват целта на работата и резултатите от нея.

Създаването на нови инсектициди отнема много време и е свързано със заначителна инвестиция. За съжаление, естеството на вредителите и неразумното използване на препаратите за растителна защита е довело до устойчивост на насекомите вредители, което от своя страна ограничава пазарния живот на инсектицидите. За справяне с този проблем, синергистите, работещи в качеството на детоксикиращи ензимни блокери, могат да предложат уникално решение за управление на резистентността. Синергизъм означава „работят заедно“ и представлява взаимодействие между фактори, обуславящи сходни процеси, при което резултатният ефект е много по-голям от сумата на индивидуалните ефекти, дължаща се на действието на отделните фактори.

Колорадският бръмбар е известният вредител по картофите в световен мащаб, притежаващ уникален механизъм сам да се лекува от отровите (детоксикация) поради съвместната си еволюция с картофовите растения. Всъщност той е първият вредител, срещу който са използвани инсектициди в такъв огромен мащаб – по вид и количества. В резултат, неговата резистентност към инсектицидите се е увеличила около 100 пъти под натиска на селекцията само за три поколения.

Дори към неоникотиноидите той получава резистентност само за две години - изследването е направено в Лонг Айлънд, САЩ. Устойчивостта му към хлорорганичните съединения поради прекомерна употреба се е увеличила до 220 пъти, а към фосфороорганичните – 252 пъти. При карбаматите тя се увеличава до 18 пъти при непрекъснато приложение, а при пиретроидите може да достигне до 2749 пъти при полеви натоварвания.

Колорадският бръмбар показва завидна устойчивост към много нови препарати на основата на спинозад – увеличение до 7,6 пъти и имидаклоприд – до 310 пъти. При управление на устойчивостта на вредителите синргистите могат да играят ключова роля за намаляване количеството на химичните препарати, без да губят ефективност. Това са компоненти от инсектицидите, които сами по себе си не са токсични, но повишават леталността на препарата, когато се прилагат съвместно.

Има химични и екологични синергисти, като последните са два типа – растителни и базирани на РНК интерференция. Повечето синергисти, сходни по състав с инсектицидите, физически блокират метаболитната система на насекомите, така че молекулите на инсектицидните препарати не могат да бъдат отстранени чрез детоксикация.

Много растителни екстракти потенциално синергизират инсектицидите. Такива изследвания се провеждат от 1974 година, а днес вече има доста обширен списък на растения, потенциални кандидати за взаимодействие с инсектицидите. Такива растения произвеждат етерични масла, алакалоиди, феноли, терпени и много други вторични метаболити. Ярък пример е копърът. Екстрактите от семена на копър имат синергичен ефект с органофосфатите и карбаматите. Надземните части са богати на терпени, а други присъстват както в корените, така и в надземните части на растенията.

Тези съединения са в състояние да повишат токсичността на карбаматите, като някои от тях са ефективни дори при много ниски дози от инсектицида. Това влияние явно е известно на производителите, защото като народно средство се препоръча засаждане на копър в междуредията с превантивна цел срещу колорадски бръмбар.

Маслата и от милетия (известна още като индийски бук, понгамия и каранджа), сусамово масло и цитронела показват добър синергичен ефект. Този метод се основава на успешното унищожаване на резистентните гени при вредителите при използването на екологично чисти синергисти.

Разработването на естествени синергисти ще позволи да се прилагат начини за производство на хибридни препарати за контрол на колорадския бръмбар. 

Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
251251
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Научни опити с нови сортове
Когато клорадският бръмбар умре от глад
Прогонете нахалника от картофите
Навиците на колорадския бръмбар
Биологична защита
Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар
Полезни съвети
Още няколко начина за борба с колорадския бръмбар без химия
Полезни съвети
Народни рецепти за борба с колорадския бръмбар
Календар на зеленчукаря
Борба с неприятелите по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини