Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.05.2022 г.

Навиците на колорадския бръмбар

Прогонете нахалника от картофите
Навиците на колорадския бръмбар

sinor.bg

Колорадският бръмбар е голямо насекомо с добре развити  ципести крила, които му позволяват да извършва дълги полети. Възрастните бръмбари прелитат десетки километри със скорост до 8 км/ч, използвайки посоката на вятъра, и така те се разпространяват бързо

Вредителите и техните ларви се хранят с листата и нежните стъбла на културите от сем. Картофови – предимно картофи, но също патладжан, пипер, домати и тютюн. Изяждат и надземните части на диворастящите видове от това семейство.

Трябва да се отбележи, че основна вреда нанасят не бръмбарите, а ларвите от третия и четвърти стадий на развитие, в резултат на което останалите без листа картофи не залагат клубени.

Средната продължителност на живота на колорадския бръмбар не надвишава една година. Някои индивиди понасят по-лесно неблагоприятните зимни условия, изпадайки в диапауза, поради което доживяват до три години. Зимуват само възрастните имаго, укривайки се в почвата на дълбочина 10-50 см. Колкото по-дълбоко се намират, толкова по-голям процент преживяват зимните студове, но това зависи и от климатичните условия.

Женските снасят до хиляда яйца по долната част на листата, но реално оцеляват около 1/3 от тях. Динамиката зависи от времето, но се знае, че колорадският бръмбар се развива особено бурно в топли и сухи условия.

За един сезон се развиват 1-3 поколения и зимуват бръмбарите от второ или трето поколение. Ларвите имат четири етапа на развитие. Обикновено от първите две възрасти се държат на „червени гроздове“ по върховете на стъблата и изгризват меките части на листата – остават само жилките, а от третата и четвъртата вече могат да се пренасят и на съседните растения и изгризват всичко. Остават да стърчат само дебелите части на стъблата, ако не се вземат навременни мерки.

Ларвите се развиват за 2-3 седмици, след което влизат в земята на дълбочина 10-на сантиметра и какавидират. Този стадий продължава 10-20 дни.

Защита срещу колорадския бръмбар

Този бръмбар почти няма естествени врагове, защото представителите на сем. Картофови, които напада, включително картофите, съдържат токсични вещества в зелената маса, а те се натрупват в тялото на бръмбарите и ларвите. В природата малка част хищни насекоми са в състояние да контролират числеността им. Специалистите работят по „опитомяване“ и привличане на естествените им врагове. Основни врагове на колорадския бръмбар са калинки, земни оси и златоочици, хранещи се с яйцата и дребните личинки. Има два вида хищни миризливки – perillus и podusus, които се справят отлично с вредителя, изяждайки яйцата, личинките, а често и възрастните екземпляри.

Правят се и опити за използване на паразити и бактерии в борбата с този опасен вредител.

Механичен начин за справяне с напастта

При малки мащаби на нападение може да се прилага ръчното събиране и изгаряне на бръмбарите и личинките. Когато наближава опасност, те не бягат, а умело се преструват на мъртви – падат на земята по гръб и притискат крачета към коремчето си . Всеки оцелял индивид има шансове да остави многобройно потомство.

В популярната литература са описани много опити за обучаване на домашни птици, които да се хранят с ларви – токачки, пуйки и фазани могат да изядат голям брой, но тази храна е неестествена за тях и трябва да бъдат приучени към нея. Това е възможно, ако още от първите им дни на живот към храната се добавят смачкани насекоми.

Съвместяването на картофи с различни култури, които имат силна миризма – мента, босилек, невен, тагетиси, копър, боб, лук и други ароматни растения е често прилаган начин за борба. Ароматите могат да объркат колорадския бръмбар, търсещ храната си предимно по миризмата, но те не осигуряват стопроцентова защита, а и грижата за растенията създава други трудности.

За пръскане на растенията срещу опасния вредител могат да се използват отвари или настойки от змийско мляко, горчив пелин, полски хвощ или глухарче. Аналогично третиране се прави и с дървесна пепел, а междуредията могат да се мулчират с брезови и иглолистни стърготини.

Правят се опити за генно модифицирани картофи, чиито листа да бъдат смъртоносни за колорадския бръмбар, но резултатите не са оповестени. Не е известно и не без значение какви ще бъдат последиците за човека след консумацията им.

Химични средства

Колорадският бръмбар е много устойчив вредител и враг номер едно за картофите. При масово намножаване може да унищожи цялата реколта. Важно е при използване на химични средства да се улучат подходящите моменти, а това значи, че всички ларви от първа възраст са се излюпили и всички възрастни вече са излезли на повърхността. Тогава е възможно да запазим картофите само с две третирания. При използване на такива средства е задължително да се спазват предписанията на производителите за дозировката и начина на приложение.

Регистрираните препарати са много: Метеор – широкоспектърен инсектицид; Дека ЕК – несистемен инсектицид с контактно и стомашно действие; Кораген – диамиден инсектицид; Карате Зеон 5 КС – широкоспектърен; Газел 20 СП; Циперкил 500 ЕК; Имидан 50 ВГ – органофосфорен; Вазтак нов 100 ЕК – широкоспектърен и др.

Има и хормонални инсектициди, които са приложими срещу яйцата и новоизлюпените ларви – Лардекс 25 СК, който при възрастните предизвиква стерилност, но не ги убива. 

Навиците на колорадския бръмбар
14532
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
Научни опити с нови сортове
Когато клорадският бръмбар умре от глад
Биологична защита
Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар
Полезни съвети
Още няколко начина за борба с колорадския бръмбар без химия
Полезни съвети
Народни рецепти за борба с колорадския бръмбар
Календар на зеленчукаря
Борба с неприятелите по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини