Начало » Новини » Страната
21.05.2017 г.

Народни рецепти за борба с колорадския бръмбар

Полезни съвети

По-студената от обичайното пролет през тази година не стимулира особено растежа на картофите, но зеленината вече избуява, а това означава, че и нашествието на колорадския бръмбар едва ли ще закъснее . Препарати за борба с него има предостатъчно в магазините, но немалко градинари предпочитат да се справят без химия, още повече, че с вековните традиции на отглеждане са се натрупали доста народни рецепти. За някои от тях вече сме писали, ето още няколко.

1. При саденето на картофите в дупките се сипва по шепа дървесна пепел, а когато колорадският бръмбар се появи, картофите се пръскат с вода и се поръсват с пепелта. Другият вариант е предварително да се разтвори пепелта във водата и да се напръска зеленината. Бръмбарите на обичат мръсните листа, а личинките им загиват.

2. В 10 литра вода се сипват 2 лъжици оцетна киселина и се добавя лъжица течен сапун. С получения разтвор се пръскат обилно картофите. Ако след пръскането превали, трябва да бъде повторено.

3. Колорадският бръмбар реагира остро на миризми. Засадете около картофите невен, турти (тагетеси), копър, магданоз, чесън. А в редовете можете да сипете люспи от кромид.

4. Ако след прибирането на реколтата парцелът бъде обработен с кокоши тор, през следващия сезон колорадските бръмбари ще бъдат значително по-малко.

5. Змийското мляко е доста отровно растение и от него може да се приготви прекрасно „угощение” за колорадския бръмбар. Стриваме 2 цели стръка змийско мляко и ги заливаме с 10 литра гореща вода. След 3-4 часа, когато сместа стане кафява на цвят, може да се започне пръскането на картофите. Същият разтвор е чудесно средство срещу листни въшки и гъсеници. Стритата зеленина на змийското мляко пък може да бъде разсипана в редовете между картофите.

6. Оказва се, че колорадският бръмбар не понася миризмата на разлагаща се риба. В Източна Азия, където се лови много риба, с остатъците се торят зеленчуковите градини и там колорадски бръмбари няма. Стари градинари препоръчват дори при саденето на картофите освен торовете в дупките да се полагат и например рибени глави.

Народни рецепти за борба с колорадския бръмбар
75375
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини