Пиперът е една от най-взискателните градински култури. Той има доста дълъг вегетационен период, което е една от предпоставките за възникване на различни проблеми – от метеорологични до появата на болести и вредители. Както всяка култура, така и пиперът има своите „почитатели“. Вредителите могат да засегнат както разсада, така и възрастните растения, а увреждането им се простира много по-широко от обикновено нападение от насекоми или техните ларви.
Много от неприятелите са междинни преносители на бактерии, вируси и гъбички. Поради това не е необичайно да се наблюдава комбиниран проблем – едновременно наличие на листни въшки, белокрилки, трипси и др., а заедно с това и инфекциозно заболяване.
Най-честите неприятели по сладкия и лют пипер засягат предимно надземните части – белокрилка, паяжинообразуващ акар, листни въшки, трипси, охлюви, но понякога обект на внимание са корените и плодовете. Първите признаци за наличие на вредители често не са очевидни. Например, когато разклатим пипера, може да забелижим, че във въздуха се разлитат малки, полупрозрачни мушици – белокрилки, които са скрити върху обратната част на листата. Между листата, стъблата и страничните разклонения понякога едва се виждат тънки паяжини, които са мрежите на паякообразните акари, а наличието на блестящи слузести пътечки показва присъствието на охлюви. Листните въшки в началото могат да се оприличат на прашинки, попаднали върху растенията.
Малко след появата на вредителите пиперът забавя растежа си, листата и/или стъблата започват да се деформират, а пигментацията става неравномерна. Навременното третиране с подходящи средства може да възстанови растенията и да спаси реколтата.
Оранжерийна белокрилка
Оранжерийната белокрилка напада предимно пипера, отглеждан в оранжерийни условия, но пренесена с разсада, продължава развитието си и на открито. Личинките и възрастните индивиди се хранят със сока на растенията, отделяйки лепкави захарни вещества, върху които се развиват ръждиви гъбички. Черният налеп съкращава, а по-късно прекратява процеса на фотосинтезата и листата загиват. Това оказва негативно влияние върху плододаването.
Борбата трябва да започне още при производството на разсада, като е насочена срещу възрастните и преди яйцеснасянето, за да ограничи плътността. Използват се инсектициди с контактно действие, а честотата на обработка зависи от карантинния период. Срещу яйцата и ларвите се използват хормонални инсектициди.
Паяжинообразуващ акар
Поразява растенията както на открито, така и в защитни съоръжения. По горната повърхност на листата се появяват светли точки, а на обратната страна – ясно забележима паяжина. При високи температури (26-30 градуса по Целзий) и нарушен режим на поливане, процесът се развива изключително бързо и пиперът може да загине буквално за 2-3 седмици.
Неприятелят бързо развива резистентност към използваните препарати, а това налага непрекъснато редуването на продукти с различни активни вещества и карантинен срок, съобразен с развитието на плодовете.
Листни въшки
На пипера основно паразитира зелената прасковена листна въшка, която се заселва по издънките, листата и цветовете, изсмуквайки сокове от растенията. Това предизвиква деформиране и усукване на листата, изсъхване на цветовете, уродливост на плодовете, а при прекомерно населяване – загуба на растенията. Особено бурно се развива в оранжерийни условия, а на открито се активира в топло и влажно време.
За борба със зелената въшка се използват бактериални и широкоспектърни инсектициди, но тя също развива бързо резистентност и е желателно да се сменят.
Профилактично се пръска с отвара от лукови люспи и системно се унищожават плевелите.
Трипси
На обратната страна на листата се виждат сребристи петънца, разположени между жилките. Както възрастните, така и личинките изсмукват соковете от растенията, което предизвиква изменение на окраската и деформиране на листата, цветовете и завръзите. Вредителят е опасен и като преносител на вируси.
За защита се използват химични и биологични средства, както и ентомофаги. Профилактично се прилагат успешно сини пластмасови панели (капани), които не съдържат токсични вешества и не замърсяват природата.