Обелките, останали в процеса на почистване на картофите, могат да се използват напълно в овощната и зеленчукова градина, а и за подхранване на стайните растения. Кората е богата на нишесте, калий и други минерали. Това не е просто отпадъчен продукт, а ценна суровина за увеличаване на добивите в регенеративното и екологично земеделие.
Картофените обелки са обект на различни научни разработки в областта на биотехнологиите и иновациите, които могат да запълнат празнината на пазара на биоторове. В процес на изпитание и внедряване е нов суперабсорбиращ биоразградим хидрогел HydroPLUS, разработен от португалски учени. Освен хранителните вещества той включв и полезни микроорганизми – бактерии и гъбички, които се освобождават бавно в почвата.
Ето как да използваме картофените отпадъци от домакинството
Знаем, че в меюто на всяко семейство картофите се използват често, не случайно не наричат и „вторият хляб“. Известно е, че непосредствено под кората на кореноплодите е концентрирано голямо количество полезни вещества и микроелементи. Ако разполагаме с компостна яма или компостер, тогава обелките могат да отидат директно там. Възможностите за съхранение в зимния сезон са – замразяване или изсушаване.
През пролетта, когато активният сезон започне, корите се поставят в подходящ съд, заливат се с гореща вода и се разбъркват периодично. Така престояват няколко денонощия до размекване и получаване на кашица.
Какви култури можем да подхранваме с картофените остатъци?
Получената картофена каша може да се поставя на дъното на посадъчните ями при засаждане на краставици, тикви, тиквички, зеле, лук, както и около ягодоплодните храсти. Такова подхранване може да се прави два пъти месечно след разреждане с вода и поливане. Подхранването на ягодоплодните култури с картофени обелки допринася за увеличаване размера на плодовете и захарите в тях. Най-ефективно е подхранването от появата на завръзи до прибиране на плодовете.
Френското грозде реагира много благоприятно на подхранването с картофени остатъци. Причината се крие в голямото съдържание на нишесте и глюкоза. В началото на пролеттта те могат да се зариват в почвата, а при постепенното разлагане ще отдават хранителни вещества и ще я обогатяват. Подходящи са за подхранване на малини, ягоди, цариградско грозде, киви и др.
Картофената настойка може да се използва и за подхранване на цъфтящите декоративни стайни растения. През пролетта картофените обелки могат да се внасят в зоната на околостволовите кръгове на различни дърветата и храстите, но е задължително да се покриват с пръст.
Ограничения при използването
Не е подходящо използването на този органичен тор за култури от семейство „Картофови” – картофи, домати, пипер и патладжан. Ако добавим и общите възбудители на инфекции, тогава при компостиране и използване в свежо състояние могат да нанесат много сериозни щети.
Използване на картофените обелки срещу вредители
Картофените обелки могат да се използват не само за подхранване на растенията, но и в борбата с много вредители по следния начин:
1. Разнасяне на свежи обелки в междуредията, ако на участъка има нападение от колорадски бръмбар. Вредителите и личинките им се пренасят бързо върху свежите отпадъци, които можем да съберем и унищожим незабавно.
2. Свежите картофени остатъци могат да се използват и като примамки на участъци, на които има телен червей, като се закопават на купчини на различни места. Вредителите усещат угощението и се скупчват там, а след 4-5 дни се прибират и унищожават.
3. Разнесените вечер картофени отпадъци в междуредията на различни зеленчукови култури привличат вниманието на голите и черупчести охлюви. Добре е капаните да се покрият с листа или друг подходящ материал, а на сутринта се прибират и унищожават.