Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.12.2022 г.

Ползите от картофените обелки в градината

Биотор в градината
Ползите от картофените обелки в градината

sinor.bg

Обелките, останали в процеса на почистване на картофите, могат да се използват напълно в овощната и зеленчукова градина, а и за подхранване на стайните растения. Кората е богата на нишесте, калий и други минерали. Това не е просто отпадъчен продукт, а ценна суровина за увеличаване на добивите в регенеративното и екологично земеделие.

Картофените обелки са обект на различни научни разработки в областта на биотехнологиите и иновациите, които могат да запълнат празнината на пазара на биоторове. В процес на изпитание и внедряване е нов суперабсорбиращ биоразградим хидрогел HydroPLUS, разработен от португалски учени. Освен хранителните вещества той включв и полезни микроорганизми – бактерии и гъбички, които се освобождават бавно в почвата.

Ето как да използваме картофените отпадъци от домакинството

Знаем, че в меюто на всяко семейство картофите се използват често, не случайно не наричат и „вторият хляб“. Известно е, че непосредствено под кората на кореноплодите е концентрирано голямо количество полезни вещества и микроелементи. Ако разполагаме с компостна яма или компостер, тогава обелките могат да отидат директно там. Възможностите за съхранение в зимния сезон са –  замразяване или изсушаване.

През пролетта, когато активният сезон започне, корите се поставят в подходящ съд, заливат се с гореща вода и се разбъркват периодично. Така престояват няколко денонощия до размекване и получаване на кашица.

Какви култури можем да подхранваме с картофените остатъци?

Получената картофена каша може да се поставя на дъното на посадъчните ями при засаждане на краставици, тикви, тиквички, зеле, лук, както и около ягодоплодните храсти. Такова подхранване може да се прави два пъти месечно след разреждане с вода и поливане. Подхранването на ягодоплодните култури с картофени обелки допринася за увеличаване размера на плодовете и захарите в тях. Най-ефективно е подхранването от появата на завръзи до прибиране на плодовете.

Къде зимува фитофтората?

Френското грозде реагира много благоприятно на подхранването с картофени остатъци. Причината се крие в голямото съдържание на нишесте и глюкоза. В началото на пролеттта те могат да се зариват в почвата, а при постепенното разлагане ще отдават хранителни вещества и ще я обогатяват. Подходящи са за подхранване на малини, ягоди, цариградско грозде, киви и др.

Картофената настойка може да се използва и за подхранване на цъфтящите декоративни стайни растения. През пролетта картофените обелки могат да се внасят в зоната на околостволовите кръгове на различни дърветата и храстите, но е задължително да се покриват с пръст.

Ограничения при използването

Не е подходящо използването на този органичен тор за култури от семейство „Картофови” – картофи, домати, пипер и патладжан. Ако добавим и общите възбудители на инфекции, тогава при компостиране и използване в свежо състояние могат да нанесат много сериозни щети.

Използване на картофените обелки срещу вредители

Картофените обелки могат да се използват не само за подхранване на растенията, но и в борбата с много вредители по следния начин:

1. Разнасяне на свежи обелки в междуредията, ако на участъка има нападение от колорадски бръмбар. Вредителите и личинките им се пренасят бързо върху свежите отпадъци, които можем да съберем и унищожим незабавно.

2. Свежите картофени остатъци могат да се използват и като примамки на участъци, на които има телен червей, като се закопават на купчини на различни места. Вредителите усещат угощението и се скупчват там, а след 4-5 дни се прибират и унищожават.

3. Разнесените вечер картофени отпадъци в междуредията на различни зеленчукови култури привличат вниманието на голите и черупчести охлюви. Добре е капаните да се покрият с листа или друг подходящ материал, а на сутринта се прибират и унищожават.

Ползите от картофените обелки в градината
18423
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Доматите реагират много позитивно на внасяне в ямките на лучени люспи при засаждането
Многофункционалните лучени люспи - обработване на разсада и възрастните растения
Полезни съвети
Картофените обелки са прекрасна тор за градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини