Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.12.2022 г.

Ползите от картофените обелки в градината

Биотор в градината
Ползите от картофените обелки в градината

sinor.bg

Обелките, останали в процеса на почистване на картофите, могат да се използват напълно в овощната и зеленчукова градина, а и за подхранване на стайните растения. Кората е богата на нишесте, калий и други минерали. Това не е просто отпадъчен продукт, а ценна суровина за увеличаване на добивите в регенеративното и екологично земеделие.

Картофените обелки са обект на различни научни разработки в областта на биотехнологиите и иновациите, които могат да запълнат празнината на пазара на биоторове. В процес на изпитание и внедряване е нов суперабсорбиращ биоразградим хидрогел HydroPLUS, разработен от португалски учени. Освен хранителните вещества той включв и полезни микроорганизми – бактерии и гъбички, които се освобождават бавно в почвата.

Ето как да използваме картофените отпадъци от домакинството

Знаем, че в меюто на всяко семейство картофите се използват често, не случайно не наричат и „вторият хляб“. Известно е, че непосредствено под кората на кореноплодите е концентрирано голямо количество полезни вещества и микроелементи. Ако разполагаме с компостна яма или компостер, тогава обелките могат да отидат директно там. Възможностите за съхранение в зимния сезон са –  замразяване или изсушаване.

През пролетта, когато активният сезон започне, корите се поставят в подходящ съд, заливат се с гореща вода и се разбъркват периодично. Така престояват няколко денонощия до размекване и получаване на кашица.

Какви култури можем да подхранваме с картофените остатъци?

Получената картофена каша може да се поставя на дъното на посадъчните ями при засаждане на краставици, тикви, тиквички, зеле, лук, както и около ягодоплодните храсти. Такова подхранване може да се прави два пъти месечно след разреждане с вода и поливане. Подхранването на ягодоплодните култури с картофени обелки допринася за увеличаване размера на плодовете и захарите в тях. Най-ефективно е подхранването от появата на завръзи до прибиране на плодовете.

Къде зимува фитофтората?

Френското грозде реагира много благоприятно на подхранването с картофени остатъци. Причината се крие в голямото съдържание на нишесте и глюкоза. В началото на пролеттта те могат да се зариват в почвата, а при постепенното разлагане ще отдават хранителни вещества и ще я обогатяват. Подходящи са за подхранване на малини, ягоди, цариградско грозде, киви и др.

Картофената настойка може да се използва и за подхранване на цъфтящите декоративни стайни растения. През пролетта картофените обелки могат да се внасят в зоната на околостволовите кръгове на различни дърветата и храстите, но е задължително да се покриват с пръст.

Ограничения при използването

Не е подходящо използването на този органичен тор за култури от семейство „Картофови” – картофи, домати, пипер и патладжан. Ако добавим и общите възбудители на инфекции, тогава при компостиране и използване в свежо състояние могат да нанесат много сериозни щети.

Използване на картофените обелки срещу вредители

Картофените обелки могат да се използват не само за подхранване на растенията, но и в борбата с много вредители по следния начин:

1. Разнасяне на свежи обелки в междуредията, ако на участъка има нападение от колорадски бръмбар. Вредителите и личинките им се пренасят бързо върху свежите отпадъци, които можем да съберем и унищожим незабавно.

2. Свежите картофени остатъци могат да се използват и като примамки на участъци, на които има телен червей, като се закопават на купчини на различни места. Вредителите усещат угощението и се скупчват там, а след 4-5 дни се прибират и унищожават.

3. Разнесените вечер картофени отпадъци в междуредията на различни зеленчукови култури привличат вниманието на голите и черупчести охлюви. Добре е капаните да се покрият с листа или друг подходящ материал, а на сутринта се прибират и унищожават.

Ползите от картофените обелки в градината
16341
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Доматите реагират много позитивно на внасяне в ямките на лучени люспи при засаждането
Многофункционалните лучени люспи - обработване на разсада и възрастните растения
Полезни съвети
Картофените обелки са прекрасна тор за градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини