Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.12.2022 г.

За ролята на микроорганизмите в живота на растенията

За ролята на микроорганизмите в живота на растенията

Ролята на микроорганизмите не само в почвата, но и в цялата природа е необичайно голяма. Въпреки оскъдния им размер, тяхната маса в световен мащаб е 25 пъти по-голяма от тази на сухоземните животни.

Защо са необходими бактериални торове и каква е ролята им в живота на растенията?

Микроорганизмите не са храна за растенията, но внасянето на бактериални торове в почвата е много ефективно и оказва голямо влияние за увеличаване на добивите.

Кога торовете са вредни за растенията и нашето здраве?

Почвената биота е съставена от разнообразни микроорганизми. Броят им в един грам плодородна почва може да достигне няколко милиарда, а общата им маса в един хектар (10 000 м2) често достига 10 тона.

Разнообразният свят на микроорганизмите играе важна роля в живота на растенията. Те могат да усвояват някои сравнително прости органични вещества, съдържащи азот и фосфор, но тяхното значение в храненето е незначително.

Като цяло растенията абсорбират от почвата хранителни вещества под формата на минерални соли, разтворени във вода. Органичните вещества, попаднали в почвата стават ценна храна не директно за растенията, а за почвената микрофлора. Тя унищожава растителните и животински остатъци и други органични съединения. Когато органичната материя е напълно минерализирана, едва тогава става достъпна храна за растенията, като една част те усвояват, а друга част се превръща в хуминови вещества и живи почвени микроорганизми.

Ролята на микроорганизмите в почвата не се ограничава само до минерализацията на органичните съединения. Някои микроорганизми (симбиотични азотфиксиращи и свободно живеещи бактерии) са способни да усвояват азот от атмосферния въздух в почвата и да го превръщат в достъпна за растенията форма.

Почвените организми допринасят за движението на веществата в почвата, за пълното смесване на нейните минерални и органични части.

Не всички микроорганизми са полезни за растенията. В почвата има и такива, които редуцират нитратите до молекулярен азот, а в резултат на това азотът от форма, достъпна за растенията, се свързава с атмосферния въздух и се изпарява, като по този начин причинява големи азотни загуби в почвата.

В почвата се съдържат и микроорганизми, които отделят вещества, токсични за растенията или самите те са причинители на различни заболявания. Такива са патогенните бактерии и гъбички.

Между различните групи микроорганизми съществуват както взаимоизгодни взаимоотношения (симбиотични), така и неизгодни (антибиотични), при което една група микроорганизми отделя в почвата вещества, които потискат развитието на други. Това свойство на микроорганизмите се използва за почистване на почвата от фитопатогенната микрофлора.

Необходимостта от създаване на оптимални условия за нормалното функциониране на почвената биота е повече от очевидна, като важен фактор, влияещ върху почвеното плодородие и храненето на растенията.

Създаването на благоприятни условия за хранене на почвената микрофлора е ежегодното внасяне на органични вещества в почвата.

За увеличаване на числеността на полезните почвени микроорганизми се прилагат бактериални торове – препарати, съдържащи почвени микроорганизми, полезни за селскостопанските растения.

Нитрагинът е препарат, използван при бобовите култури – нитрагин за грах, нитрагин за леща, фасул и соя, нитрагин за фий и др. За първи път препаратът е произведен в Германия в далечната 1896 година. У нас се произвежда за соя и фасул, но се прилага широко при отглеждането на различни селскостопански култури. Семената се навлажняват с разтвор на Нитрагин преди сеитба, като върху тях се заселват бактерии, които впоследствие се размножават интензивно и образуват възли върху корените на бобовите растения. Препаратът е по-ефективен, когато се комбинира с минерални и органични торове.

Байкал ЕМ1 е многоцелеви микробиологичен препарат, представляващ комплекс от живи полезни микроорганизми – фотосинтезиращи бактерии, млечнокисели бактерии, дрожди, актиномицети и ферментиращи гъби. Те действат комплексно и повлияват благотворно за възстановяване на почвата, като потискат развитието на патогените, подсилват развитието на кореновата система и имунитета на растенията, ускоряват разлагането на органичната материя.

Бактофил е препарат, потискащ развитието на патогените, прилага се за разграждане на растителните остатъци и повишаване плодородието на почвата.

За ролята на микроорганизмите в живота на растенията
7476
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини