Подготовката на разсада за засаждане е важен етап, защото помага на растенията да се адаптират по-лесно към новите условия. Ако разсадът се засади навън, без предварително да се закали, той вероятно ще изпита шок от температурните промени, интензивната слънчева светлина или нивата на влажност. В резултат на това растежът ще се забави, а растенията ще бъдат по-уязвими на болести и вредители.
Освен това, правилната подготовка укрепва кореновата система и стъблата, което прави разсада по-устийчив на вятър и други външни фактори. Закаляването, подхранването и постепенното адаптиране към новите условия полагат основите за развитие на здрави и силни растения.
Кои са етапите на подготовка на разсада преди засаждане?
Процесът на подготовка на младите растения не само улеснява процеса на преместване при нови условия, но помага да се избегне ненужен стрес. Етапите са следните:
1. Възраст на разсада
Твърде ранното засаждане на разсада е опасно за растежа и развитието му. Важно е да се спазват препоръчителните срокове за всяка култура и възрастта на растенията. Условията на отглеждане и сортовите характеристистики също от значение. За да избегнем грешки, трябва да обърнем внимание на броя на листата. Например тиквичките и краставиците трябва да имат по 3-4, зелето по 5-6, а доматите – не по-малко от 7-11.
2. Бракуване на слабия и болен разсад
Болният, слаб и повреден разсад трябва да се отстрани, защото може да се превърне в източник на инфекция или да не успее да се адаптира в новите условия.
3. Закаляване на разсада
Закаляването на разсада позволява да се приспособи по-лесно към температурните промени и новите условия. Трябва да осигурим безветрено и сенчесто място навън за 3-4 дни, а после за толкова на слънце, като постепенно увеличаваме времето, което прекарва на открито. Започваме с два часа и увеличаваме до цял ден, а преди засаждане – за цяла нощ, но това е най-обща схема.
Културите от семейство Тиквови се закаляват максимум за 2-3 дни, но е важно при засаждане да се предпази кореновата система от нараняване и разкъсване.
Пиперът е много чувствителен към температурните колебания и влажността и закаляването може да бъде много по-продължително.
4. Подхранване на разсада
Няколко дни преди засаждане на постоянно място разсадът се подхранва с тор с високо съдържание на фосфор. Това ще стимулира развитието на кореновата система, което е особено важно на този етап. Внасянето на твърде много азот ще насърчава активния растеж на листна маса, но отслабва кореновата система.
5. Подготовка на разсада за транспортиране
Важно е по време на транспортиране температурата да остане стабилна, защото колебанията могат да предизвикат силен шок и увреждане. Няколко часа преди това се полива умерено.
6. Овлажняване на почвата преди засаждане
Необходимо е почвата да се полее добре преди засаждане, за се осигури на растенията достатъчно влага. Това ще намали стреса и напрежението върху кореновата система и ще благоприятства вкореняването. Ако почвата не е достатъчно затоплена, тогава е добре да се използва топла вода.
Местата за засаждане трябва да се маркират предварително, като се вземат предвид препоръките за оптимално разстояние за дадена култура и сорт.
Това са най-общите правила при подготовката на разсада за засаждане на постоянно място, но е важно да знаем, че всяка култура изисква индивидуален подход. Свързано е с различията в изискванията към температурата на почвата и въздуха, светлината, топлината, закаляването и други фактори.