Най-важното условие за оцеляване и развитие на овощните култури е правилното засаждане на разсада. Оптималната дълбочината зависи от кореновата шийка, която често се бърка с присадката.
Кореновата шийка е мястото, където кореновата система на растенията преминава в ствол. Тя се намира приблизително на 5-7 см под мястото на присаждане и на 3-4 см над първия горен корен на разсада. Мястото може да се определи и визуално – обикновено това е малко удебеляване, което се различава и по цвят от ствола. Ако се почисти този участък (началото на скелетните клони и част от ствола), веднага се забелязва, че на едно място кората променя цвета си – от зеленикава става светлокафява. Това е границата на кореновата шийка.
Тя е един вид контролен център, в известен смисъл „мозък“ на растението, който осъществява храненето от ствола към корените и отговаря за дишането им.
Доказано е, че тъканите, разположени над и под кореновата шийка, имат различна анатомична структура и аминокиселинен състав. В областта на кореновата шийка има повишена ензимна активност. Метаболитните процеси там протичат по-бързо, отколкото в ствола, граничещ с нея, а това изисква по-ускорено дишане. Следователно е необходимо добро снабдяване на тъканите на кореновата шийка с кислород. Това обяснява негативната роля на дълбокото засаждане на овощните дървета.
При изследване на възрастни дървета е установено, че латентният биопотенциал на тъканите на кореновата шийка от южната страна е по-голям, отколкото от северната. Ето защо, когато засаждаме растенията, е много важно да се спазват посоките на предходното място. В противен случай възстановяването на растението е по-продължително, като харчи много усилия и изпитва стрес, докато се адаптира към новите условия.
Важно е да знаем, че кореновата шийка е най-уязвимото място на овощните култури.
Нейната дървесина, кора и камбий са разположени най-далеч от листата, а следователно растежът и съзряването ще завършат сезона последни, както и предзимното закаляване. Ако има увреждане от неблагоприятни условия (замръзване, временно наводняване или повишени температури), кореновата шийка търпи най-сериозно увреждане.
Следователно тъканите на кореновата шийка трябва да бъдат защитени, като им се осигури свободен достъп до слънчева светлина, въздух и влага, а също от болести, вредители и механични повреди.
Задълбочавайки кореновата шийка повече от необходимото, ние обричаме растенията на непълноценен живот. Дълбоко засадените фиданки се адаптират бавно и често загиват, закъсняват с плододаването и приключват по-рано.
Дълбокото засаждане на овощните дървета със сигурност е вредно. Развитието и израстването се ограничават, а дърветата стават уязвими за болести и вредители.
При засаждането трябва да бъдем уверени, че мястото на прехода на корените в ствола е на 6-7 см над нивото на земята при семковите култури и 3-4 см при костилковите.
Какво да правим с вече засадените дървета, чиито коренови шийки са под нивото на почвата?
Единственото правилно решение е да ги пресадим, като ги повдигнем по-високо. Колкото по-рано направим това, толкова по-добре. В началото на пролетта или есента около ствола на дървото се прави дълбок 60-70 см канал, отстъпвайки на разстояние 40-60 см (за 2-5 годишни дървета). Буцата пръст се повдига до желаната восочина и се уплътнява с хранителна почва.