През февруари държавите-членки на Европейския съюз са произвели общо 1,9 млн. тона свинско месо – с 4% по-малко в сравнение със същия месец на 2021 г., сочат данни на Европейската комисия. При това спадът засилва темпо, тъй като през януари бе само 2% на годишна база. За първите 2 месеца на годината в ЕС са произведени 120 хил. тона по-малко свинско. Броят на закланите свине за същия период е намалял с 2% до 40,5 млн.
Най-значимо е свиването в двумесечното производство на свинско в Германия – с 11% (96 хил. тона). Следват Белгия с 8% (15 хил. тона) и Полша и Италия с по 7% (съответно 24 хил. и 17 хил. тона. Испания обаче е увеличила производството на свинско с 6%, или 54 хил. тона, спрямо първите 2 месеца на 2021 г.
Производителите на свинско месо в ЕС са изправени пред нарастващи разходи за фуражи и други суровини и материали и въпреки че бързото повишаване на изкупните цени през последните няколко седмици забави темпо, средните цени за ЕС продължават да растат благодарение най-вече на поскъпването в Испания и Франция.