През миналата година в Германия са произведени 7,6 млн. тона месо, което е с 2,4% по-малко в сравнение с 2020 г., сочат данни на германската Федерална статистическа служба, цитирани от електронното издание TopAgrar.
Производството на свинско отчита спад от 2,9% до малко над 5 млн. тона. Тенденцията за намаляване на производството на свинско в Германия се запазва за 5-та поредна година, като от 2016 г. то е намаляло с общо 11%.
При говеждото понижението е с 1,8% до 1,1 млн. тона, като спрямо 2016 г. спадът достига 7,1%. Производството на месо от едър рогат добитък като цяло е намаляло с почти 1%.
Производството на птиче месо в Германия през 2021 г. отчита спад от 1,6% спрямо 2020 г. до малко под 1,6 млн. тона, като особено се откроява намаляването на производството на пуешко месо – със 7,4%.
От изданието напомнят, че прогнозите на Европейската комисия предвиждат спад и в потреблението на месо в Европейския съюз до 2031 г., макар и относително слабо – до 67 килограма на човек от настоящите 69,8 килограма, като пренасочването към птичето месо ще продължи.
Световното потребление на месо обаче се очаква да продължи да нараства до 2031 г. средно с 1,4% годишно заради увеличаването на световното население и повишаването на доходите в развиващите се страни.