Цените на свинете в Европейския съюз изглежда се стабилизират, но остават ниски, коментират от британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството, цитирани от електронното издание The Pig Site. В сравенние с положението преди 4 седмици средната референтна цена на свинете в ЕС се е понижила с по-малко от 1 евро на 100 килограма и е останала без промяна през последните 3 седмици, изтъква анализаторът на съвета за месните продукти Ребека Райт. През седмицата, приключила на 21 ноември, тя е била 128,5 евро за 100 килограма, като цените са стабилни в Германия, Холандия и Полша, уточни тя.
За разлика от повечето от останалите страни в ЕС Испания отчита ръст в поголовието от свине през лятото, което предполага богат избор, но и най-голям спад в цените – с 4 евро на 100 килограма. Налице са и съобщения, че търсенето за произведеното в Испания свинско месо е проблемно.
Търсенето на свине за износ от ЕС е в застой, макар да е налице известен оптимизъм, че на Китай може скоро да се наложи да потърси допълнителен протеин на международните пазари. Друг фактор, който може да подкрепи търсенето, особено на вътрешния пазар, е наближаващият празничен период в общността.
От съвета отбелязват, че производството на свине в самата Великобритания изглежда все още силно, но по-малкото регистрирани прасенца през юни може скоро да натиснат предлагането.