Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.05.2022 г.

С какво да подхраним доматите при засаждането им на постоянно място?

С какво да подхраним доматите при засаждането им на постоянно място?

Доматите се нуждаят от хранителни вещества за пълноценно развитие и плододаване. Още при засаждането им на постоянно място трябва да се осигурят достатъчни количества калий, фосфор, калций и други важни микроелементи. Това ще помогне на растенията да се справят със стреса от пресаждането и да растат силни и здрави.

Когато доматите се отглеждат в черноземна зона или с предварителната подгототовка на почвата са внесени органични вещества (угнил оборски тор или компост), тогава при засаждането не се налага внасяне на допълнително количество хранителни вещества. При засаждането на доматите в бедна или просто изтощена почва – това е наложително. Плодородието зависи пряко от вида, количеството и качеството на хранителните добавки.

Чесън против болести и вредители в градината

Доматите не се развиват добре в тежка, студена, твърде влажна и кисела почва.

Внасянето на хранителни вещества в посадъчните ями е икономически по-изгоден начин да се подхранват растенията, защото те постъпват директно към кореновата система и разходът значително намалява.

Кога можем да сеем и садим краставиците на открито?

Какво може да се внася в посадъчните ямки при засаждане на доматите на постоянно място?

1. Минерални торове

При засаждането на разсада на постоянно място той се нуждае предимно от фосфор, стимулиращ развитието на кореновата система. Могат да се използват всякакави минерални торове, подходящи за домати или 1 чаена лъжичка суперфосфат.

Калият е необходим за цъфтежа, плододаването, съзряването и оцветяването на плодовете. Добре е да се използва калиев сулфат.

Калциевата селитра се използва за нарастване на вегетативната маса, както и за ускоряване сроковете на съзряване.

Минералните хранителни вещества позволяват точно да се разчита дозирането в зависимост от изискванията на съответната култура. Значителното превишаване на препоръчителните количества не само няма да бъде от полза, но ще навреди сериозно както на растенията, така и на хората.

2. Органични торове

Оборският тор се използва най-често, защото действа като комплексен тор. Той има способността да насища почвата с хранителни вещества равномерно и постепенно, подобрява нейната структура и пропускателна способност.

Оборският тор се внася директно в посадъчните ямки, но трябва да бъде прегорял, а нормата е 0,2 кг на едно растение. Корените не трябва да контактуват непосредствено с него – смесва се с пръст и тогава се полагат растенията.

Птичият тор се използва като настойка в съотношение 1:20 и почвата се обогатява седмица преди засаждане на разсада, а нормата е 0,5 л на растение.

Зрелият компост може успешно да замени оборския тор. Количеството е същото – 0,2 кг на растение и се смесва предварително с почва.

Смесването на органични и минерални хранителни вещества е най- доброто решение при отглеждането на домати, съветват специалистите.

3. Яйчени черупки

Яйчените черупки съдържат калциев карбонат (90%) и са много подходящи за тежки, глинести почви. Преди използване трябва да бъдат добре изсушени и смлени. Те не само осигуряват калций на растенията, но подобряват структурата на почвата и осигуряват добра защита от попово прасе. Достатъчни са 2 чаени лъжички на растение, поставени в ямките и смесени с почвата.

5. Коприва и сидерати

Това растение е популярна добавка при зеленото торене, за което се използва ферментирала зелена маса, но може да се внася и директно в посадъчните ямки. Една шепа наситнена коприва се разнася и покрива с пръст. Така парещото растение се разлага бързо и насища почвата предимно с азот.

Големият плюс на сидератите е в това, че не само помагат в профилактиката срещу различни заболявания и вредители, но остават продължително в кореновата зона на растенията и постепенно отдават хранителни вещества. Може да се използва синап, сорго, ръж, лупина и др.

6. Дървесна пепел – тя е източник предимно на фосфор и калий, а количественото съотношение между тях зависи от вида на дървесината. Може да се използва като настойка, но и в сухо състояние. При засаждането на доматите се използват по 30-40 г дървесна пепел на растение, смесена с почва.

Дървесната пепел не само обогатява почвата с хранителни елементи, но я разкислява, бори се с почвените патогени, защитава растенията от гниене и други гъбични заболявания.

7. Лучени люспи

Лучените люспи могат да се поставят директно в посадъчните ями. Те съдържат биологично активни вещества, различни органични и минерални съединения, соли на калия, калция и желязото, а също полезни киселини. Фитонцидите помагат за защитата на доматите от болести и някои вредители. Лучените люспи могат да се внасят и при обработката на почвата.

Много важно е да се имат предвид предшествениците и обогатяването на почвата при отглеждането им.

Ако предишния сезон на участъка са отглеждани краставици, тогава ще бъде полезно преди засаждане на доматите да се добави към почвата торф или дървесни стърготини.

Ако разсадът е отглеждан в торфени контейнери, тогава не се добавят никакви хранителни вещества при засаждането. В този случай ще бъдат достатъчни само тези, които са внесени при подготовката на почвата. След засаждане торфените контейнери ще започнат да се разграждат и да отдават към кореновата система полезни вещества, влизащи в състава им. Подхранване се прави на по-късен етап и зависи от потребностите на доматените растения.

Специалистите съветват, че на участъци, които са качествено обогатени при есенната обработка също не е необходимо да се внасят хранителни вещества при засаждането. Когато те се намират непосредствено около кореновата система, тогава тя няма да има стимул към „усвояване“ на нови пространства.

С какво да подхраним доматите при засаждането им на постоянно място?
167968
 

Последни материали
Виж
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
За децата бе организирано и риболовно състезание
Зарибиха язовир Капитан Димитриево с 200 килограма шарани
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Свързани материали
Виж
Засаждане и подхранване на зимен лук и чесън
Какво може и не може да се засажда до пипера?
Маточината има място в двора
Есента садим божурите
Какво да садим около розите
Защо е по-добре да садим ягодите през лятото, отколкото през пролетта?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини