Краставиците могат да се отглеждат чрез директно засяване на семената в почвата или с предварително отгледан разсад. Вторият вариант се прилага тогава, когато искаме да ускорим плододаването. Сроковете за засяване се определят от региона и конкретните климатични условия.
Краставиците са топлолюбива култура и директното засяване на семената е възможно при установяване на топло време и загряване на почвата на дълбочина 10 см до 15 градуса по Целзий. Последователното засяване (до края на юни) дава възможност за удължаване периода на плододаване.
С какво да подхраним доматите при засаждането им на постоянно място?
Засаждането на готовия разсад на постоянно място се прави тогава, когато минималните температури се установят над 10-12 градуса, а растенията имат формирани 3-4 същински листа. За израстването му са необходими около 3-4 седмици.
Преди засаждане на разсада на постоянно място е необходимо да се закали – изнася се за седмица на открито и се намалява поливането, а ден до засаждането растенията се поливат обилно.
При по-ниски от 10 градуса температури и продължителното им задържане настъпват клетъчни изменения, всмукването на вода и хранителни вещества става невъзможно и краставиците не само преустановяват развитието си, но може да загинат.
За повишаване устойчивостта на краставиците към захлаждане семената преди засяване се закаляват. Тази процедура се извършва, като се загъват във леко влажна памучна тъкан и се поставят в хладилник за две денонощия. През цялото време трябва да се поддържа постоянна влажност, а непосредствено след закаляване се засяват. Вече прораснали семена не се подлагат на закаляване.
Краставиците са култура, която трудно понася пресаждане и за успешно справяне със стреса от тази процедура е необходимо разсадът да се отглежда в отделни контейнери.
Необработените семена се обеззаразяват с подходящ препарат (фунгицид или биофунгицид), което ще предотврати пренасянето на различни инфекции и патогени. Могат да се използват и стимулатори за растеж. Когато семената са обработени, тогава накисване и обеззаразяване не се провежда, а се пристъпва директно към посев.
Краставиците имат една особеност – засяването на семена, които са събрани преди 1-2 години дават предимно мъжки цветове и добивите остават ниски. Семената за посев е добре да бъдат поне на 3-4 години. Известно е, че те имат продължителен живот – могат да се съхраняват и запазват кълняемостта си до 8-10 години. За увеличаване количеството на женските цветове се препоръчва миналогодишните семена да се подложат на топлинна обработка – преди засяване се загряват до температура 55 градуса за 2-3 часа.
Семената се засяват на дълбочина 1-2 см в рохкава, обогатена и влажна почва.
Краставиците са светлолюбива култура, а засадени на сенчести места не само дават по-слаба реколта, но и боледуват по-често. Когато няма възможност да се осигури слънчево и добре осветено място, тогава е добре да се отглеждат сортове, предназначени за оранжерийни условия – те са по-устойчиви на сянка.