Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.04.2022 г.

Време е да засеем фасула – правила за добри добиви

Време е да засеем фасула – правила за добри добиви

От музея на фасула в Смилян

Фасулът е ценен диетичен продукт с висока хранителна стойност и съдържание на протеини. Той е относително непретенциозна култура и може да се отглежда повсеместно в нашата страна – на големи площи и на малки участъци. Важно е да познаваме неговите биологични и сортови особености, които ще ни помогнат при определяне на оптималните срокове за засяване и подходяща агротехника.

Борба с колорадския бръмбар с народни средства

Качеството на сеитбения материал е важен фактор за получаване на добра реколта. Нестандартните семена са биологично непълноценни и кълняемостта значително намалява.

Характерно за фасула е това, че освен реколтата, той оставя чист от плевели участък с рохкав повърхностен почвен слой и около 4-6 кг/дка фиксиран от въздуха азот.

Видове фасул

Според структурата на растенията фасулът се разделя на две основни групи:

– храстовидни, формиращи здрави, изправени, добре облистени стъбла, които образуват цветове по върховете и имат височина 30-50 см;

– увивни, които образуват лиани с височина над 2 м, стъблата почти не се разклоняват, а цветовете са разположени по цялата дължина.

Лиановидните сортове задължително се нуждаят от подходяща опора.

Ниските сортове обикновено са с по-къс вегетационен период и се приспособяват по-лесно към неполивни условия. Разнообразието е голямо и се характеризира с местни форми, локализирани в отделни райони на страната.

Сортовите различия на фасула позволяват да се отглежда за зелен и зрял. Зеленият фасул има захарни, сочни и крехки шушулки, което позволява да се консумират в свежо състояние, а при сортовете за зрял те са твърди и жилави.

Температурни изисквания

Фасулът е топлолюбиво растение, но не понася и много високи температури. Семената започват да покълват при температури 8-10 градуса по Целзий, но оптималната температура за поникване е 20 градуса. Фасулът изнася семеделите си над почвата и пониква в зависимост от температурата и влагата за 13-15 дни.

Фасулът е самоопрашваща се култура и характерното за него е това, че по-малко от половината цветове дават добре развити шушулки и бобчета. Независимо от това, че е топлолюбива култура, когато цъфтежът е съпроводен с ниска почвена и въздушна влажност и продължителни температури над 30 градуса, тогава голяма част от цветовете окапват.

Предшественици

Фасулът не е особено взисквателен към предшествениците, но е важно да няма коренища от плевели. Подходящи предшественици са зимните зърнени култури – пшеница, ечемик и ръж, а също картофите, тиквата, тиквичките и краставиците. Добри съседи са културите от сем. Картофови, а на същото място може да се отглежда след 3-4 години.

Не се препоръчва да се отглежда след култури, които са торени обилно с оборски тор или азотен и фосфорен.

Срокове на засяване

Календарните срокове са само за ориентация – за южните райони на страната фасулът се сее в първата половина на месец април, а за северните през втората. В Добруджа и високите полета на страната – края на април или началото на май. Това зависи още от климатичните условия, релефа, изложението, както и от типа на почвата.

В суха почва семената поникват бавно, но във влажна и студена също, а като допълнение се нападат от болести, имат ниска жизненост и потиснато развитие.

Късните слани и повратни студове унищожават поникналите вече растения.

Фасул за зелен може да се отглежда и като втора реколта – засява се към средата на лятото.

Начин на засяване

Фасулът се сее на дълбочина 4-5 см при редово отглеждане, а разстоянието между редовете е около 50 см. Възможно е и двуредово в ленти, като разстояние между лентите е 55-60 см, а между редовете 25-30 см. При редово отглеждане семената се сеят на разстояние 6-8 см.

Друг начин за отглеждане е гнездово – на разстояние около 30 см между гнездата, които се разполагат шахматно, като във всяко се поставят по 6-7 семена на дълбочина 5-7 см.

Поливане, подхранване и окопаване

Важно условие за получаване на добра реколта са грижите. Редовното окопаване е от съществено значение, защото допринася за затопляне на почвата, разрушаване на почвената кора и унищожаване на плевелите. В междуредията се правят поне три и не по-малко от едно в защитната зона.

Поливането също влияе върху добивите, защото изискванията на фасула към почвената и въздушна влажност са високи. При засушаване трябва да се правят поливки през 4-5 дни.

Фасулът се подхранва във фаза втори-трети лист редово (на разстояние 10-на см встрани от редовете). Използва се амониев нитрат, гранулиран суперфосфат и калиев сулфат.

Време е да засеем фасула – правила за добри добиви
107912
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Зрял фасул с праз и моркови
Германия финансира с 5,2 милиона евро отглеждането на бобови култури
Международен проект
Граждани могат да култивират нови сортове фасул през смартфона си
Боб чорба с цвекло и целина
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини