Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.04.2022 г.

Време е да засеем фасула – правила за добри добиви

Време е да засеем фасула – правила за добри добиви

От музея на фасула в Смилян

Фасулът е ценен диетичен продукт с висока хранителна стойност и съдържание на протеини. Той е относително непретенциозна култура и може да се отглежда повсеместно в нашата страна – на големи площи и на малки участъци. Важно е да познаваме неговите биологични и сортови особености, които ще ни помогнат при определяне на оптималните срокове за засяване и подходяща агротехника.

Борба с колорадския бръмбар с народни средства

Качеството на сеитбения материал е важен фактор за получаване на добра реколта. Нестандартните семена са биологично непълноценни и кълняемостта значително намалява.

Характерно за фасула е това, че освен реколтата, той оставя чист от плевели участък с рохкав повърхностен почвен слой и около 4-6 кг/дка фиксиран от въздуха азот.

Видове фасул

Според структурата на растенията фасулът се разделя на две основни групи:

– храстовидни, формиращи здрави, изправени, добре облистени стъбла, които образуват цветове по върховете и имат височина 30-50 см;

– увивни, които образуват лиани с височина над 2 м, стъблата почти не се разклоняват, а цветовете са разположени по цялата дължина.

Лиановидните сортове задължително се нуждаят от подходяща опора.

Ниските сортове обикновено са с по-къс вегетационен период и се приспособяват по-лесно към неполивни условия. Разнообразието е голямо и се характеризира с местни форми, локализирани в отделни райони на страната.

Сортовите различия на фасула позволяват да се отглежда за зелен и зрял. Зеленият фасул има захарни, сочни и крехки шушулки, което позволява да се консумират в свежо състояние, а при сортовете за зрял те са твърди и жилави.

Температурни изисквания

Фасулът е топлолюбиво растение, но не понася и много високи температури. Семената започват да покълват при температури 8-10 градуса по Целзий, но оптималната температура за поникване е 20 градуса. Фасулът изнася семеделите си над почвата и пониква в зависимост от температурата и влагата за 13-15 дни.

Фасулът е самоопрашваща се култура и характерното за него е това, че по-малко от половината цветове дават добре развити шушулки и бобчета. Независимо от това, че е топлолюбива култура, когато цъфтежът е съпроводен с ниска почвена и въздушна влажност и продължителни температури над 30 градуса, тогава голяма част от цветовете окапват.

Предшественици

Фасулът не е особено взисквателен към предшествениците, но е важно да няма коренища от плевели. Подходящи предшественици са зимните зърнени култури – пшеница, ечемик и ръж, а също картофите, тиквата, тиквичките и краставиците. Добри съседи са културите от сем. Картофови, а на същото място може да се отглежда след 3-4 години.

Не се препоръчва да се отглежда след култури, които са торени обилно с оборски тор или азотен и фосфорен.

Срокове на засяване

Календарните срокове са само за ориентация – за южните райони на страната фасулът се сее в първата половина на месец април, а за северните през втората. В Добруджа и високите полета на страната – края на април или началото на май. Това зависи още от климатичните условия, релефа, изложението, както и от типа на почвата.

В суха почва семената поникват бавно, но във влажна и студена също, а като допълнение се нападат от болести, имат ниска жизненост и потиснато развитие.

Късните слани и повратни студове унищожават поникналите вече растения.

Фасул за зелен може да се отглежда и като втора реколта – засява се към средата на лятото.

Начин на засяване

Фасулът се сее на дълбочина 4-5 см при редово отглеждане, а разстоянието между редовете е около 50 см. Възможно е и двуредово в ленти, като разстояние между лентите е 55-60 см, а между редовете 25-30 см. При редово отглеждане семената се сеят на разстояние 6-8 см.

Друг начин за отглеждане е гнездово – на разстояние около 30 см между гнездата, които се разполагат шахматно, като във всяко се поставят по 6-7 семена на дълбочина 5-7 см.

Поливане, подхранване и окопаване

Важно условие за получаване на добра реколта са грижите. Редовното окопаване е от съществено значение, защото допринася за затопляне на почвата, разрушаване на почвената кора и унищожаване на плевелите. В междуредията се правят поне три и не по-малко от едно в защитната зона.

Поливането също влияе върху добивите, защото изискванията на фасула към почвената и въздушна влажност са високи. При засушаване трябва да се правят поливки през 4-5 дни.

Фасулът се подхранва във фаза втори-трети лист редово (на разстояние 10-на см встрани от редовете). Използва се амониев нитрат, гранулиран суперфосфат и калиев сулфат.

Време е да засеем фасула – правила за добри добиви
95772
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Зрял фасул с праз и моркови
Германия финансира с 5,2 милиона евро отглеждането на бобови култури
Международен проект
Граждани могат да култивират нови сортове фасул през смартфона си
Боб чорба с цвекло и целина
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини