Начало » Важно за фермера » Гори и екология
10.04.2022 г.

Елиминирането на емисиите от изкопаеми горива в индустрията е възможно

Зеленото преобразяване е шанс за България и Европа
Елиминирането на емисиите от изкопаеми горива в индустрията е възможно

Зеленото преобразяване е възможност за гарантиране на положителното развитие на България и Европейския съюз, която не трябва да изпускаме, препоръчаха водещи политици и експерти от страната и Европа на специалната конференция „Зеленият дневен ред: Нулевите нетни емисии като път към устойчивото бъдеще”, на която българският филиал на Световният фонд за дивата природа (WWF) е съорганизатор като част от коалицията „За зелен рестарт“, съобщшиха от природозащитната организация.

Гостите на форума, сред които представители на Европейската комисия, Европейския парламент, българското правителство и експерти от международни организации, споделиха своите идеи и препоръки за превръщането на борбата с климатичните промени в шанс за икономическо развитие, обществен просперитет и съхранение на нашия общ дом Земята. В конференцията се включиха над 15 участници, сред които Дамяна Стойнова, експерт в екипа на изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики, Барна Танцош, министър на околната среда, водите и горите на Румъния, Естер Асин, директор на Офиса за европейски политики на WWF.

Основен акцент на конференцията бяха нулевите нетни емисии, които са в основата на постигането на целите на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) – мащабната програма на комисията на Урсула фон дер Лайен за зелено преобразяване на Европа. Сред основните задачи на пакта са намаляване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., както и превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до средата на века.

„С настоящия форум искаме да покажем не само какви са решенията за ограничаване на ефектите от климатичните промени, а и възможностите, които системната програма за зелена трансформация открива – за нови зелени работни места, качествен живот в умни градове с чист въздух, съхранена природа, осигуряваща допълнителен икономически ресурс и просперитет за хората”, заяви Саша Безуханова, инициатор на Коалиция „За зелен рестарт”.

Българското правителство работи по няколко зелени инициативи, сред които подготовка за приемането на т.нар. пакет “Подготвени за цел 55” – специалната законодателна реформа на ЕК в рамките на Зелената сделка за изпълнение на целта за намаляване на парниковите емисии като основен лост за борба с климатичните промени и ограничаване на глобалното затопляне.

„Всички факти сочат, че времето, което ни остава, за да предотвратим катастрофалните ефекти от промяната в климата, изтича твърде бързо. Последните научни доклади недвусмислено потвърдиха това. Зелена трансформация до 2030 г. обаче е възможна. Тя изисква фундаментална промяна на нашето мислене и поведение, цялостно преориентиране на националните икономики, промяна в работата на институциите, на бизнеса, на местните общности и гражданското общество,” сподели вицепремиерът Сандов.

ЕК подкрепя активно държавите-членки в прилагането на европейските политики за устойчиво развитие, включително Фондът за справедлив преход и Социалният фонд за климата. По първата инициатива България се очаква да получи 1,3 милиарда евро, за да се справи с предизвикателствата от отказа от въглищата като източник на енергия в районите, които са зависими от изкопаеми горива, а по втората – 2,8 млрд. евро в подкрепа на уязвимите групи.

„По данни на доклада на Междуправителствената комисия за климатичните промени (IPCC), който излезе тази седмица, за да задържим покачването на температурите под 1,5 градуса по Целзий e нужно емисиите от изкопаеми горива да бъдат практически елиминирани като бъдат намалени с между 73% и 98% до 2050 г. Макар и трудно, елиминирането им в индустрията е възможно чрез използване на зелен водород за индустриални процеси, био-базирана химическа промишленост, затваряне на жизнения цикъл на продуктите и иновации в науката за материалите“, коментира след събитието Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ във WWF.

Елиминирането на емисиите от изкопаеми горива в индустрията е възможно
6210
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини