Начало » Новини » Страната
08.02.2022 г.

България не смята, че борбата с вредните емисии трябва да е за сметка на фермерите

Неформална среща на земеделските министри в Страсбург
България не смята, че борбата с вредните емисии трябва да е за сметка на фермерите

Снимка: Министерство на земеделието

По отношение земеделието с ниски въглеродни емисии е необходимо да се запази конкурентоспособността на земеделските производители и продоволствената сигурност и да се предостави достатъчна компенсация за стопаните за допълнителните усилия, които трябва да направят за реализиране на поставените от ЕК амбициозни цели за намаляване на парниковите емисии. Тази позиция на България беше оповестена от министъра на земеделието Иван Иванов по време на неформалното заседание на министрите на земеделието на държавите членки на ЕС, проведено в Страсбург вчера. Агроминистърът представляваше страната ни заедно със заместника си Стефан Бурджев.

За българските фермери благоприятни практики за намаляване на емисиите и съхраняване на въглерода в атмосферата са поддържането на растителна покривка през най-чувствителните периоди през есенно-зимния период, отглеждане на азотфиксиращи култури, прилагане на подходящи сеитбообороти и добавянето в почвата на биоразградима биомаса.

„В проекта на Стратегическия план на България са предвидени възможности за подпомагане по 10 доброволни схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните като например екстензивно поддържане на постоянно затревените площи, запазване и възстановяване на почвения потенциал и поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми”, допълни д-р Иванов.

В изказването си аграрният министър обясни, че за да се гарантира успехът на мерките за намаляване на емисиите от парникови газове или улавяне на въглерод, следва точно да се дефинират подходящите практики, да има добра предварителна преценка за тяхната приложимост в стопанствата и да се осигури добра информираност на земеделските стопани.

В заключение българският министър е пояснил, че пПрилагането на всяка една практика е възможно на базата на целенасочени инвестиции на ниво стопанство, свързани с модернизация на производствените процеси и внедряване на екологосъобразни решения, които следва да бъдат подкрепени финансово по адекватен начин.

България не смята, че борбата с вредните емисии трябва да е за сметка на фермерите
8320
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
ССА
Ето как фермерите ще печелят от продажба на вредни емисии
Увлечени в изборите, да не забравяме!
Еврокомисията предложи нови политики, свързани с така нареченото „въглеродно земеделие”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини