Начало » Новини » Коментари
16.03.2022 г.

Иванов: ГЕРБ саботира кабинета за зърнената интервенция на пазара

Ето защо изкупуването се забави
Иванов: ГЕРБ саботира кабинета за зърнената интервенция на пазара

sinor.bg

В извънредна пресконференция днес министърът на земеделието Иванов Иванов директно обвини партия ГЕРБ в саботаж спрямо държавната интервенция на пазара на зърно, тъй като „ръководството на избраната от новия кабинет държавна фирма „Сортови семена – Елит” е отказало да изпълни решението на кабинета фирмата да посредничи при изкупуването на пшеницата. Управителните органи на държавната компания са назначени през април 2021 г. от предшния министър на земеделието Десислава Танева, посочи Иванов.

Ценни съвети на Дикме: Не спирайте износа на зърно, попълнете резерва „на зелено” от нова реколта!

Преди седмица, когато МС е решил да увеличи капитала на „Сортови семена – Елит” с 1,1 милиарда лева, колкото е бюджетът, заделен от държавата за интервенцията, управителният съвет на компанията е представил мотиви против това решение, предлагайки на кабинета то да бъде преразгледано.

"Дружеството нито е в ликвидация, каквито слухове се носеха, нито има друга причина да не изпълнява разпореждане на кабинета, след като е в състава на Министерството на земеделието", обясни Иванов. Затова той е поискал оставката на целия Съвет на директорите, а още утре правителството, на своето заседание ще избере друга фирма, която да извърши интервенцията. Два са изборите, които ще бъдат обсъждани, единият от които е изкупуването да става през Агенция "Държавен резерв".

Държавата се е спряла на механизма с увеличението на капитала на държавно дружество, което да изкупува пшеницата, тъй като при директно изкупуване на зърно можем да нарушим изискванията за недопустима държавна помощ. Заделените 1,1 млрд. лв. са записани под черта в бюджета, тъй като те са върнати от неусвоен заем, предоставен на енергийния сектор.  

Земеделският министър категорично отрече и други твърдения в медийното пространство, изразени от представители на ГЕРБ, че при държавната интервенция щели да се похарчат около 1 млн. лева за комисионни за брокерите на Софийската стокова борса. „Изкупуването на пшеницата и фуража ще става чрез брокери на Държавния резерв, без комисионни, като ще спазим всички методики и правила, които Агенцията „Държавен резерв” прилага при подобни интервенции”, обясни министърът.

Асен Василев срещу Десислава Танева

По повод упреците, че липсвала складова база за съхранение, Иванов посочи, че от две седмици специална комисия в агроведомството обследва всички зърнени складове в страната. „Когато приключим, ще имаме пълна яснота. Тези проверки ще продължат и до жътва, като няма опасност със сегашната интервенция зърнените запаси да попречат на търговците да купуват пшеница от нова реколта”, отговори Иванов на журналистически въпроси. Новото зърно ще бъде съхранявано в складове на търговски компании.

Според Иванов договорите за износ се изпълняват без проблеми, в ход е транспортирането на около 14 млн. т зърно.

Министерството тепърва ще обсъжда и вариант за преференциално изкупуване на фуражи от страна на животновъдите. Подробности по този механизъм за подкрепа обаче ще бъдат съобщени допълнително, тъй като все още предстоят срещи с браншовите организации.

Иванов: ГЕРБ саботира кабинета за зърнената интервенция на пазара
7480
 

Последни материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Свързани материали
Виж
Без коментар!
Топ приоритет на ГЕРБ през 2009 г. бяха високите технологии, топ приоритет са и сега
Да припомним
Приоритети за управление на правителството в сферата на земеделие, храни, рибарство и гори (2017- 2021)
Балконски цветя
Газания (Gazania) - летен гербер
Политическа програма на партия ГЕРБ
Кабинетът Борисов 3 залага три стълба в подкрепа на земеделието
ГЕРБ декларира, че влиза в 44-то Народно събрание без политически рекет
ГЕРБ и патриотите договориха приоритетите до 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини