Начало » Новини » Интервю
15.03.2022 г.

Ценни съвети на Дикме: Не спирайте износа на зърно, попълнете резерва „на зелено” от нова реколта!

Към премиера Кирил Петков
Ценни съвети на Дикме: Не спирайте износа на зърно, попълнете резерва „на зелено” от нова реколта!

Снимка: БиТиВи

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме, който и досега се ползва с изключително уважение сред земеделската общност в страната, даде два изключително ценни съвета на младия министър председател Кирил Петков, свързани с интервенцията на пазара на зърно, подготвяна от кабинета с цел осигуряване на прехраната с хлебно зърно и фуражи до 2023 г. В днешното си интервю за БиТиВи, Дикме подробно разясни грешките, които допуска новата власт с временното спиране на износа и блокирането на дейността на търговци и земеделски производители по вече сключени договори.

В неформален разговор с Кирил Петков, провел се преди два дни, бившият агроминистър му е припомнил, че „държавата трябва да подкрепи, а да не пречи на бизнеса”, посочвайки напрежението сред зърнопроизводителите по повод блокирането на зърнените товари по границите.

„До жътвата остават само 100 дни. Дори всеки ден да бъдат изнасяни по 30 хил. т зърно от страната, а това практически е невъзможно да стане, България пак няма да остане с изпразнен резерв, ако разбира се наличностите са около 3 млн. тона, както беше съобщено на Консултативния съвет по зърното”, обясни още Дикме. И добави, че на този етап есенниците се развиват много добре, което предполага и богата реколта - около 7 милиона тона, ако разбира се, през май има валежи и климатът бъде на страната на земеделците.

Според бившия агроминистър, е редно държавата сега да освободи износа, така че стопаните да получат справедлива цена и с тези оборотни средства да осигурят разходите си за пролетната сеитба. Цените на пшеницата продължават да растат и това се вижда от котировките. В края на февруари държавата реши да изкупи тон пшеница за резерва по 580 лв., но 20 дни по-късно цената вече е скочила до 620 лв. на пристанище, припомни Дикме. Именно затова той смята, че бизнесът не трябва да се ограничава с фиксирани цени, а цялата търговия трябва да се изпършва на пазарен принцип.

Зърнопроизводитители недоволстват заради блокирания износ

Колкото до попълването на държавния резерв, по-добре е кабинетът сега да одобри сключването на сделки „на зелено” от нова реколта с производителите, като тези 1,1 млрд. лева, предвидени за попълване на резерва, се влеят като приходи за сектора точно сега, посочи още Мехмед Дикме. А наличностите със старо зърно да се изнесат в момента, тъй като поскъпването на зърното е изгодно за всички.

Ще припомним, че Мехмед Дикме ръководеше агроведомството в предкорупционния му период и беше отстранен от партията, която го издигна.

Дикме продължи тясната си връзка със земеделската общност, защитавайки интересите на реалния бизнес. В днешното интервю той посочи, че е получил покана от браншовите организации в отрасъла „Плодове и зеленчуци” да присъства на утрешните протести, които се организират заради силно ограниченото подпомагане на този сектор.

„Няма как да присъствам, но съм съпричастен с проблемите на бранша”, обясни още Дикме. Сегашните спекулации с поскъпването на храните не са причинени от земеделцитеа, а са резултат от поскъпването на газа, горивата и ел. енергията, категоричен е бившият министър. И добави, че цените на тока станаха „безбожно високи”, достигайки 980 лв. за мегават.

При тези условия държавата не трябва да пречи на бизнеса, а да го подкрепя и да продължи със социалната подкрепа за населението, защото цените на храните ще продължат да вървят нагоре.

Ценни съвети на Дикме: Не спирайте износа на зърно, попълнете резерва „на зелено” от нова реколта!
14454
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Министър Мехмед Дикме ще се срещне днес – 15 юли, с депутати от парламентарната делегация на немския парламент от провинция Райнланд-Пфалц
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини