Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2022 г.

Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове

Част 5
Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове

В част 4 по темата за взаимоотношенията патоген – растение бяха разгледани типът на инфекцията и степента на нападението. Подчертано бе и значението на скоростта на имунната проява към патогена за охарактеризирането на имунитета. Темата ще продължи с начините за практическа оценка на растителната реакция.

В природата растенията съжителстват с други организми, чийто жизнен цикъл по един или друг начин е свързан с растението. При някои гъбни патогени има сапрофитна и паразитна фаза. Например при болестта струпясване по ябълката между растението и гъбата има синхрон. Патогенът презимува в окапалите листа и това е сапрофитна фаза. Там той образува особени плодни телца, където узряват спорите за подновяване на заразата през пролетта. Когато растенията излязат от покой и се появат живите тъкани, тогава гъбата има механизъм за изхвърляне на спорите. Те излитат през отвора на плодните телца и попадат върху новопоявилите се листенца. Започва паразитната фаза, когато се появяват признаците на болестта. Това са петна по листата, а по плодовете на някои сортове са по-отчетливи и наподобяват струпеи. От тази прилика идва името на болестта (фиг. 1).

Фиг. 1. Скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове. (Виж също в 4. част)

Засилване на пораженията:  – 0 чифт ляво – здрави плодове; 1 – единични едностранни петна; 2 – петна от различни страни; 3 – сливане на петната; 4 – рани и деформации. (Оригинал - Стоев)

Различните сортове са с различна устойчивост към болестта. В селекцията на ябълкови сортове има такива, чиито плодове остават здрави или пораженията са незначителни. Такъв сорт е Флорина. Но при стремежа към разнообразие в градините има сортове, чиито плодове могат да пострадат. Наложителна е употребата на продукти за растителна защита (ПРЗ) и по точно на фунгициди. Как стопанинът да прецени сортовата устойчивост (обратно – чувствителност или податливост), а също е успеха на растителнозащитните проведените растителнозащитни мероприятия ?

Теоретичн в проба или реколта от 100 плода те могат да бъдат нападнати от 0 до 100%. Степента на нападение е първата оценка. Пораженията обаче не са еднакви. Тогава е наложително да бъде определено поражението. За целта плодовете се разделят на групи според наблюдаваните признаци и по-точно  поражения (фиг. 1). Групите попадат в числителя на формулата, където а, b, c, d, e са бройките плодове с поражение от 0 до 4; в знаменателя е общият брой на плодовете, който в случая е 100, а 4 е най-високата степен в скалата. След пресмятането ще бъде получен индексът на заболяване (поражение) I, изразен в %.

Примерната формула е подходяща при наличието на отчетливи признаци , посочени в част 4 на поредицата. Съществуват скали за отчитане на площно засягане, а на съвременния етап вече има апаратура и начини за определяне на засегнатата площ. При някои културни видове е отчитано и състоянието на определен орган, какъвто е флаговият лист на пшеницата.

Познаването на взаимоотношенията между културните растения и причинителите на болести спомага за успеха на екологосъобразната растителна защита, а именно: получаването на високи и качествени добиви, чиста от пестицидни остатъци продукция и опазена природа.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита    

Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове
7220
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Трайните решения на Синджента срещу брашнеста мана и струпясване при ябълките
За да има реколта
Болести по ябълката с които трябва да се справите
Важно за градинаря
Пролетна защита на ябълката от цветояди и струпясване
Практика
Защо не всички години са плодородни за ябълките
Болести по овощните култури
Струпясването напада и прасковата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини