Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2022 г.

Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове

Част 5
Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове

В част 4 по темата за взаимоотношенията патоген – растение бяха разгледани типът на инфекцията и степента на нападението. Подчертано бе и значението на скоростта на имунната проява към патогена за охарактеризирането на имунитета. Темата ще продължи с начините за практическа оценка на растителната реакция.

В природата растенията съжителстват с други организми, чийто жизнен цикъл по един или друг начин е свързан с растението. При някои гъбни патогени има сапрофитна и паразитна фаза. Например при болестта струпясване по ябълката между растението и гъбата има синхрон. Патогенът презимува в окапалите листа и това е сапрофитна фаза. Там той образува особени плодни телца, където узряват спорите за подновяване на заразата през пролетта. Когато растенията излязат от покой и се появат живите тъкани, тогава гъбата има механизъм за изхвърляне на спорите. Те излитат през отвора на плодните телца и попадат върху новопоявилите се листенца. Започва паразитната фаза, когато се появяват признаците на болестта. Това са петна по листата, а по плодовете на някои сортове са по-отчетливи и наподобяват струпеи. От тази прилика идва името на болестта (фиг. 1).

Фиг. 1. Скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове. (Виж също в 4. част)

Засилване на пораженията:  – 0 чифт ляво – здрави плодове; 1 – единични едностранни петна; 2 – петна от различни страни; 3 – сливане на петната; 4 – рани и деформации. (Оригинал - Стоев)

Различните сортове са с различна устойчивост към болестта. В селекцията на ябълкови сортове има такива, чиито плодове остават здрави или пораженията са незначителни. Такъв сорт е Флорина. Но при стремежа към разнообразие в градините има сортове, чиито плодове могат да пострадат. Наложителна е употребата на продукти за растителна защита (ПРЗ) и по точно на фунгициди. Как стопанинът да прецени сортовата устойчивост (обратно – чувствителност или податливост), а също е успеха на растителнозащитните проведените растителнозащитни мероприятия ?

Теоретичн в проба или реколта от 100 плода те могат да бъдат нападнати от 0 до 100%. Степента на нападение е първата оценка. Пораженията обаче не са еднакви. Тогава е наложително да бъде определено поражението. За целта плодовете се разделят на групи според наблюдаваните признаци и по-точно  поражения (фиг. 1). Групите попадат в числителя на формулата, където а, b, c, d, e са бройките плодове с поражение от 0 до 4; в знаменателя е общият брой на плодовете, който в случая е 100, а 4 е най-високата степен в скалата. След пресмятането ще бъде получен индексът на заболяване (поражение) I, изразен в %.

Примерната формула е подходяща при наличието на отчетливи признаци , посочени в част 4 на поредицата. Съществуват скали за отчитане на площно засягане, а на съвременния етап вече има апаратура и начини за определяне на засегнатата площ. При някои културни видове е отчитано и състоянието на определен орган, какъвто е флаговият лист на пшеницата.

Познаването на взаимоотношенията между културните растения и причинителите на болести спомага за успеха на екологосъобразната растителна защита, а именно: получаването на високи и качествени добиви, чиста от пестицидни остатъци продукция и опазена природа.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита    

Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове
6929
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Трайните решения на Синджента срещу брашнеста мана и струпясване при ябълките
За да има реколта
Болести по ябълката с които трябва да се справите
Важно за градинаря
Пролетна защита на ябълката от цветояди и струпясване
Практика
Защо не всички години са плодородни за ябълките
Болести по овощните култури
Струпясването напада и прасковата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини