Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.03.2021 г.

Трайните решения на Синджента срещу брашнеста мана и струпясване при ябълките

Трайните решения на Синджента срещу брашнеста мана и струпясване при ябълките

И през 2021 година компанията за растителна защита „Синджента” предлага ефективни решения за борба с болестите по овощните насаждения, които бяха представени на уебинар, проведен точно преди пролетните дейности. Пред фермери от цялата страна трима експерти от компанията представиха ефективни решения за предпазване на градините от най-страшните болести като брашнеста мана и струпясване по ябълките - Петър Милчев, маркетинг мениджър „Растителна защита трайни насаждения и зеленчуци”, Христо Гаджев - специалист техническа подкрепа „Растителна защита трайни насаждения за България” и Андрей Илиев - търговски представител ключови клиенти „Растителна защита трайни насаждения и зеленчуци за България”.

Грижи за прасковата в ранната пролет

Тази година в портфолиото на „Синджента” са включени 10 препарата за растителна защита на ябълковите градини, сред които експертите акцентираха върху действието на някои от фунгицидите с изявена ефективност при появата на брашнеста мана и струпясване. По отношение на струпясването (Venturia inaequalis) Петър Милчев припомни, че изоставените стари градини са потенциални огнища за разпространение на този патоген. От друга страна, в България практиката за почистване с машини на окапалите през есента листа почти не се прилага, което също води до тези инфекции – инокулум, нанасящи изключителни вреди върху реколтата.

Затова експертите съветват през пролетта овощарите да наблюдават листата на дръвчетата и при влажно време, валежи и температури между 16 и 24 градуса по Целзий да реагират своевременно още при първите симптоми. А именно – поява на леко пожълтяване на младото листо в по-светли кръгове, което е гаранция за първична инфекция. Така че да блокират разнасянето на спорите, прилагайки съответните препарати в точния момент.

Защото при появата на вторичната инфекция, когато листата започват да се „къдрят”, контролът става много по-труден.

В продуктовата листа на „Синджента” за 2021 г. изборът пада върху шест фунгицида, чието действие беше представено подробно от Петър Милчев и Христо Гаджев. Става въпрос за най-новият продукт на компанията Копрантол™ Дуо, ефективен както срещу струпясване, така и срещу бактериален пригор; фунгицидът Хорус® - със силен лечебен ефект срещу струпясване; Тиовит Джет® – срещу струпясване и брашнеста мана; Скор® – също ефективен при струпясване и брашнеста мана; Топаз® – срещу брашнеста мана и Суич® - при стемфилиум, сиво гниене, алтнернариоза, антракноза, фузариоза, кафяво гниене, повреди по клоните и пеницилийно увяхване.

Препоръката на експертите е да комбинирате фунгицидите с контактен продукт още при първите признаци на появата на болестите. Специално при струпясването зарзите могат да се появят и при температури под 10 градуса по Целзий. Затова е важно още при първичната инфекция да използвате правилните фунгициди, тъй като инкубационният период продължава 8 дни от появата на по-светлото петно.

По отношение на новото предложение на „Синджента” за 2021 г. фунгицидът Копрантол™ Дуо Андрей Илиев подчерта, че това е единствената по рода си патентована, гранулирана формулация със съчетаване на две медни соли, които осигуряват отлична прилепимост и бързо действие срещу заразата. Този препарат е регистриран при множество култури и фермерите трябва да са сигурни, че при него няма риск от поява на резистентност.

По отношение на Хорус® Илиев наблегна на изключително силния ефект на продукта срещу образуването на мицела, предизвикващ струпясването. Плюсовете са, че е напълно безопасен за ябълките, като може да се използва за всички семкови овошки. Препоръката към стопаните е  след Хорус®  да включат и  Скор® в растително защитнитната схема, тъй като той освен срещу  струпясването е изключително ефективен и срещу брашнестата мана. Той подчерта, че Хорус е един от малкото системни фунгициди срещу струпясване, който има отлична ефективност при ниски температури от около 5 градуса.

По отношение на прилагането на Скор® в борбата с брашнестата мана експертите наблегнаха, че продукта притежава силен лечебен ефект, когато е  приложен до 72-96 часа след поява на инфекцията. И тук е важно да се отбележи, че третирането със Скор трябва да бъде извършено при появата на първите оптимални за патогена условия - температури от 16,5 градуса по Целзий и влажност върху листата от 6-7 часа. За подобряване на ефективността и включването в антирезистентните програме е добре продукта да се комбинира с контактни фунгициди.

Кога и с какви количества трябва да се третират овошките за бързо справяне с болестите – подробни разяснения по тази тема даде Христо Гаджев. При Копрантол™ Дуо третирането е преди фаза „цъфтеж“ с препоръчителна доза от 300 грама на декар.

При Хорус® периодът на третиране е значително по-дълъг, като препоръката за приложение e след фаза „миши уши“ до след цъфтеж.  

Фунгицидът срещу струпясване и брашнеста мана Тиовит Джет® също е добре да се прилага при фаза червен бутон, но не и във фаза цъфтеж. Дозата е между 300 и 700 мг за дка, като при нужда са възможни 2-3 пръскания.

Пътър Милчев съобщи за новия онлайн проект на компанията, в който Синджента ще отговаря на въпрсите на производителите в специална онлайн сесия. Въпросите ще бъдат  разделени в три отделни секции  – зеленчукови семана и растителна защита при зеленчуци и картофи; лозя и трайни насаждения. Въпросите може да задавате на сайта на фирмата -  https://www.syngenta.bg/vaprosi

Трайните решения на Синджента срещу брашнеста мана и струпясване при ябълките
21979
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини