Начало » Новини » Света
21.02.2022 г.

Австрия намалява директните плащания, залага по-силно на ПРСР в Стратегическия си план

Да се сравним с останалите държави в ЕС
Австрия намалява директните плащания, залага по-силно на ПРСР в Стратегическия си план

Замъкът Шонбурн във Виена Снимка: sinor.bg

През декември 2021 г. Австрия прати своя стратегически план за коментар от Европейската комисия. В много аспекти новата земеделска политика на страната, която ще се прилага от 2023 до 2030 г. почти няма да се промени в сравнение с периода 2014-2020 г. Основните цели остават устойчиво развитие на селското стопанство, устойчива система за производство на храни, развитие на селските райони, насърчаване на конкурентоспособността на селскостопанския сектор, подпомагане на районите в неравностойно положение, и повече усилия за опазване на околната среда и за справяне с негативните последици от климатичните промени.

Общо 1,8 млрд. еврогодишно в национални и европейски средства са налични за развитие на земеделието в Австрия през новия програмен период. Това са с 35 млн. евро повече средства от ЕС в сравнение със стария програмен период, като по-голямата част ще бъдат изразходвани по Втори стълб – Програмата за развитие на селските райони. Влиянието на ПРСР върху подпомагането се увеличава според това, кои мерки фермерите ще изберат да прилагат.

Чешкият план залага 777 млн. евро за биоземеделие и агроекология и климат

Директните плащания ще се запазят до голяма степен стабилни, но ще намалеят от сегашните 288 евро/ха на 208 евро/ха. За първите 20 ха подпомагането е 46 евро/ха, като размерът на субсидията за следващите 20 ха е увеличен на 23 евро/ха.

Таванът на директните плащания се намалява от 150 000 евро досега на 100 000 евро. Предвидено е бюджетът за пасищно отглеждане да бъде значително увеличен до около 90 млн. евро. Разходите за заплати вече няма да бъдат причислявани към таваните на директните плащания.

Подкрепата за млади фермери от своя страна ще бъде увеличена с 1 процентен пункт до 3% от директните плащания. Както досега, първите 40 ха от ферма ще бъдат субсидирани с допълнителна премия от 66 евро/ха за максимум 5 години.

Австрийската агроекологична програма (ÖPUL) ще бъде разширена и бюджетът ще бъде увеличен с над 25 % или €125 млн. годишно. Това означава, че около 574 млн. евро годишно са на разположение за мерки, свързани с опазването на климата и околната среда. Повишените екологични амбиции – както при директните плащания, така и при програмата за развитие на селските райони – стават видими в създадената модулна система, която включва 19 нови мерки със съответните компенсации. 15 от тези мерки са насочени към значително подобряване на биологичното разнообразие. Предвидени са авансови плащания, има също четири екосхеми, финансирани от Първи стълб на ОСП.

В основния модул на ÖPUL „природосъобразно управление и управление, насърчаващо биоразнообразието“ най-малко 7% от използваната селскостопанска площ трябва да бъде посветена на биоразнообразието. Създаването на до 20% нови райони за опазване на биоразнообразието може да бъде финансирано с европейски средства. Озеленяването, екстензивното животновъдство и намалената употреба на торове също са специално подкрепяни от ÖPUL. Насърчава се и развитието на кръговата икономика и прахосването на храни, както и намаляването на емисии парникови газове и амоняк.

Повече средства за хуманно отношение

От 2023 г. ще има подкрепа за инвестиции в благоприятни за животните системи за отглеждане и свързаните с тях допълнителни разходи също ще бъдат частично компенсирани. Процентът на инвестиционната субсидия е увеличен до 35% за отглеждане на свине и пуйки в стопанства, които са с повишено ниво на хуманно отношение. Вече не се финансира създаването на нови сгради по минималните стандарти за хуманно отношение. В бъдеще по ÖPUL ще се предоставят субсидии за свободно отглеждане на прасенца и всички категории говеда. В същото време ще се получават субсидии за използването на протеинови фуражи.

ЕК дава тълкувание за приспадането на заплатите при таваните на директните плащания

За биологично земеделие са заделени 40 млн. евро годишно, което е отделна мярка в ÖPUL. Така общият бюджет за производство на биологични продукти възлиза на около 550 млн. евро годишно. Допълнителни средства земеделските стопани могат да получат по мерки от модулната система в ÖPUL, които могат да се комбинират гъвкаво. В допълнение, мярката за биологично земеделие може да бъде разширена, като се прилагат принципите на екосъобразното и насърчаващо биоразнообразието управление. Възможно е и участие в различни други мерки, като например опазване на застрашени породи животни или редки земеделски култури, опазване на елементи на ландшафта, отглеждане на цъфтящи култури и др.

Компенсаторната помощ в необлагодетелстваните райони, които заемат около 80% от площта на алпийската държава, ще претърпи промени. Намаление е предвидено за площите между 20 и 30 ха, като тук са предвидени 75 евро/ха вместо досегашните 88 евро/ха за 100 точки на трудност, 110 евро/ха вместо 126 евро/ха за 200 точки и 145 евро/ха вместо 164 евро/ха за площи над 20 хa. Увеличение на подпомагането има за площи от 10 до 20 ха. В бъдеще за тях ще има 101 евро/ха вместо 88 евро/ха при 100 точки, 142 евро/ха вместо 126 евро/ха при 200 точки и 183 евро/ха вместо 164 €/ха при 300 точки на трудност.

Субсидията за отглеждане на крави на алпийските пасища е 100 евро/животно на година, като годишният бюджет за това е около 108 млн. евро. Подпомагането за говеда е 50 евро/животно с годишен бюджет от 6 млн. евро. За овце-майки и кози-майки са предвидени 95 евро/животно до 2025 г., а след това подпомагането намалява до 86 евро/животно. Почти 1 млн. евро годишно е предвиден в бюджета за това перо.

В бъдеще 34 млн. евро повече годишно ще бъдат изразходвани за агроекологични мерки от програмата ÖPUL. Средствата ще бъдат изразходвани за контрол на замърсяването на почвата, водата и въздуха. По-специално Австрия иска да постигне целта на ЕС за разполагане на ландшафтни елементи с високо биологично разнообразие върху поне 10% от земеделската земя до 2030 г. По мярката за биоземеделие фермите ще трябва да имат 7% вместо 5% биопасища или буферни зони върху обработваемата си земя. Същото важи и за конвенционалните ферми, които участват в мярката за екологично и насърчаващо биоразнообразието управление. Освен това и в двете мерки ще се увеличи финансирането за опазване на ландшафтни елементи като отделни дървета, като задължението за запазване на тези елементи ще отпадне. Премиите по мерките „Опазване на природата“ и „Ориентирано към резултатите управление“ ще бъдат значително увеличени. В сътрудничество с природозащитните органи ще се определят специфични за стопанството изисквания за управление на територии, които са ценни от природозащитна гледна точка.

Становището на българските биоземеделци по бъдещите политики

Мярката „Биологично земеделие“ от ÖPUL е преработена и преобразувана в модулна система, за да се увеличи делът на биологичната земя до 30% от обработваемите площи в страната. Националният стратегически план обаче не е обнадеждаващ по отношение на тази амбиция. В документа се посочва, че основните пазари за продажби могат да изчезнат, ако всички държави-членки на ЕС трябва едновременно да увеличат площите си за биоземеделие, изпълнявайки целите на Зелената сделка. Като цяло финансирането за биоземеделие ще бъде увеличено с 22,6 млн. евро, или 17,6% в сравнение с финансирането до 2022 г. Основната премия за обработваема земя ще бъде 205 евро/ха, 70 евро/ха за пасища на неживотновъдни ферми, 215 евро/ха за пасища на животновъдни ферми с по-малко от 1,4 животински единици, хранещи се с груб фураж, и 205 евро/ха за затревени площи на животновъдни ферми с 1,4 и повече животински единици, хранещи се с груб фураж. Австрия ще разчита на собствен план за справяне с антибиотичната резистентност.

За хуманно отношение към животните са предвидени от 46 до 69 евро/животинска единица за паша между 01.04. и 31.10. поне 120 дни в годината. Субсидията е за говеда, овце, кози, еднокопитни (коне, понита, магарета и кръстоски) и камили. Премията се намалява с 50%, ако фермата получава и подпомагане за отглеждане на едър рогат добитък. За паша най-малко 150 дни в годината има допълнителна субсидия от 16 евро до 24евро (животинска единица) едър рогат добитък. За поддържане на трайно затревени площи са предвидени между 70 и 90 евро/ха.

За защита срещу ерозия производителите ще получават между 180 евро/хa и 880 евро/хa за вино, 385 евро/хa за плодове или 220 евро/хa за хмел (ъгълът на наклон на земята тук е без значение), в зависимост от реколтата и наклона на земята. Освен това има допълнителна субсидия от 135-165 евро/хa за използването на организми или феромони, които заместват химическите продукти за растителна защита. Това доплащане се намалява с 50%, ако фермата участва в мерките на ÖPUL за намаляване на употребата на инсектициди или за биологично земеделие.

Лилия Александрова

Австрия намалява директните плащания, залага по-силно на ПРСР в Стратегическия си план
9029
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
България остава на опашката
Инфлация и при биохраните, но по-слабо от конвенционалните
Компенсации заради кризата от войната в Украйна
Австрийските фермери получават 110 милиона евро държавна помоща заради Украйна
Това обаче е станало главно за сметка на сдружаването
Австрия отчита троен спад на производителите на мляко за 10 години
Според нова правителствена програма в подкрепа на икономиката
Ястията в обществените столове в Австрия ще се приготвят само от местни продукти
Предприятието произвежда по 10 000 трактора годишно
Австрийски завод на Case IH получи престижна награда за ефективност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини