Настъпва времето за сеитба на различни култури – зеленчукови, овощни и декоративни. Повечето семена след съзряване се намират в състояние на естествен покой. Така те се адаптират и могат да понасят по-лесно неблагоприятните условия. Има обаче растителни видове, които много бързо губят кълняемост след съзряване и по тази причина семената се сеят свежи, а други се пробуждат при ниски температури.
В естествени условия семената често се разнасят от птици или други животни, които ги изхвърлят с екскрементите. Установено е, че храносмилателните ензими, произвеждани в стомаха влияят много благоприятно на кълняемостта.
Да добавим ли пясък към глинестите почви
Кълняемостта на семената се запазва различно време и зависи от много фактори. Често се случва да не поникнат изобщо или много малка част от тях.
Какви са причините за ниската кълняемост на семената?
Семената често не поникват защото:
1. Срокът на годност е изтекъл, което съвсем не означава, че след преминаване на заветната дата кълняемостта ще падне до нула. По-скоро тя става по-малко предсказуема и количеството загубени семена се увеличава.
2. Нарушени са условията за съхранение, а за да могат семената на повечето култури да запазят способността си за покълване, необходимо е да се поддържа влажност на въздуха на нива 6-12% и температура в диапазона 10-12 градуса по Целзий. Оптималните условия изискват да са постоянно на тъмно място.
3. Използване на нискокачествена почва, а тя трябва да бъде рохкава,добре дренирана и обеззаразена с висок капацитет за задържане на влага, както и оптимално ниво на рН. Хранителната среда на етапа на покълване е на заден план, защото семената на първо време съдържат в себе си всичко необходимо за нормално протичане на този процес.
Нанопестицидите - плюсове и минуси
4. Засети са на прекомерна дълбочина – тя зависи предимно от едрината им, но също от начина, по който никнат и от механичния състав на почвата. Когато попаднат при неблагоприятни за поникване условия, кълновете не могат да достигнат повърхността на почвата или я достигат силно изтощени. Семената на някои растения се нуждаят от светлина за покълване. Такива са: петуния, целина, лобелия и др.
5. Допуснати са грешки при поливането – сухата земя не ражда живот, но излишната влага също е разрушителна. В преовлажнената почва се съдържат малки количества кислород, което сериозно затруднява покълването на семената.
6. Кълняемостта на отделните култури се отличава с определени изисквания към топлината. При ниски температури на въздуха и почвата покълването и развитието се забавят, а понякога настъпват дълбоки физиологични смущения, водещи до загуба. Особено важно е поддържането на оптимална температура по време на поникването. Минималната температура за покълване на доматите е 10-12 градуса по Целзий, за пипер и патладжан 14-16 градуса, а за краставици, тиквички, дини и пъпеши е 14-20 градуса. Зелето и салатите са по-малко взискателни и покълват при 6-8 градуса. При осигуряване на оптимални температурни условия семената ще покълнат най-бързо.
7. Неправилна предсеитбена подготовка – стратификация, скарификация, предварително накисване, съобразено по време и условия, обеззаразяване или друга процедура.
8. Ключов фактор е качеството на семената – много често те не отговарят на изискванията на стандарта.
Ако останат семена за следващата година, оставете ги в същата опаковка, но добре затворена, да се съхраняват на тъмно и при подходяща температура.