Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2022 г.

Причини за ниската кълняемост на семената

Практика
Причини за ниската кълняемост на семената

sinor.bg

Настъпва времето за сеитба на различни култури – зеленчукови, овощни и декоративни. Повечето семена след съзряване се намират в състояние на естествен покой. Така те се адаптират и могат да понасят по-лесно неблагоприятните условия. Има обаче растителни видове, които много бързо губят кълняемост след съзряване и по тази причина семената се сеят свежи, а други се пробуждат при ниски температури.

В естествени условия семената често се разнасят от птици или други животни, които ги изхвърлят с екскрементите. Установено е, че храносмилателните ензими, произвеждани в стомаха влияят много благоприятно на кълняемостта.

Да добавим ли пясък към глинестите почви

Кълняемостта на семената се запазва различно време и зависи от много фактори. Често се случва да не поникнат изобщо или много малка част от тях.

Какви са причините за ниската кълняемост на семената?

Семената често не поникват защото:

1. Срокът на годност е изтекъл, което съвсем не означава, че след преминаване на заветната дата кълняемостта ще падне до нула. По-скоро тя става по-малко предсказуема и количеството загубени семена се увеличава.

2. Нарушени са условията за съхранение, а за да могат семената на повечето култури да запазят способността си за покълване, необходимо е да се поддържа влажност на въздуха на нива 6-12% и температура в диапазона 10-12 градуса по Целзий. Оптималните условия изискват да са постоянно на тъмно място.

3. Използване на нискокачествена почва, а тя трябва да бъде рохкава,добре дренирана и обеззаразена с висок капацитет за задържане на влага, както и оптимално ниво на рН. Хранителната среда на етапа на покълване е на заден план, защото семената на първо време съдържат в себе си всичко необходимо за нормално протичане на този процес.

Нанопестицидите - плюсове и минуси

4. Засети са на прекомерна дълбочина – тя зависи предимно от едрината им, но също от начина, по  който никнат и от механичния състав на почвата. Когато попаднат при неблагоприятни за поникване условия, кълновете не могат да достигнат повърхността на почвата или я достигат силно изтощени. Семената на някои растения се нуждаят от светлина за покълване. Такива са: петуния, целина, лобелия и др.

5. Допуснати са грешки при поливането – сухата земя не ражда живот, но излишната влага също е разрушителна. В преовлажнената почва се съдържат малки количества кислород, което сериозно затруднява покълването на семената.

6. Кълняемостта на отделните култури се отличава с определени изисквания към топлината. При ниски температури на въздуха и почвата покълването и развитието се забавят, а понякога настъпват дълбоки физиологични смущения, водещи до загуба. Особено важно е поддържането на оптимална температура по време на поникването. Минималната температура за покълване на доматите е 10-12 градуса по Целзий, за пипер и патладжан 14-16 градуса, а за краставици, тиквички, дини и пъпеши е 14-20 градуса. Зелето и салатите са по-малко взискателни и покълват при 6-8 градуса. При осигуряване на оптимални температурни условия семената ще покълнат най-бързо.

7. Неправилна предсеитбена подготовка – стратификация, скарификация, предварително накисване, съобразено по време и условия, обеззаразяване или друга процедура.

8. Ключов фактор е качеството на семената – много често те не отговарят на изискванията на стандарта.

Ако останат семена за следващата година, оставете ги в същата опаковка, но добре затворена, да се съхраняват на тъмно и при подходяща температура.

Причини за ниската кълняемост на семената
12624
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената
Практика
Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго
Съвети към градинаря
Възможно ли е да се сеят семена с изтекъл срок на годност?
Практика
Положителни влияния за кълняемостта на семената
Тайните на кълняемостта – методи за подобряване
Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини