Всички семена имат различен срок на годност, който е посечен на опаковката. Какво да правим с тях, ако този срок е изтекъл? Експертите казват, че в рамките на този времеви диапазон е гарантирана съответната кълняемост. Към края му и след това резултатите ще бъдат трудни за прогнозиране, но това не пречи да се засяват, ако са съхранявани правилно. Сюрпризи са възможни и преди това, защото не знаем как са съхранявани преди разфасоването и какво е качеството им.
Опитните градинари знаят, че в зависимост от степента на съзряване на семената, те могат да запазят кълняемостта си дори след изтичане на сроковете на годност. Можем да добавим и това, че е възможно да поникнат дружно и да се развиват отлично, независимо от това, че времето е просрочено, но има и култури, които не могат да се съхраняват дълго и бързо губят качествата си.
Срок на годност и кълняемост на семената
Стандартите налагат две основни понятия - срок на годност на семенния материал и кълняемост, които се различават кардинално едино от друго. От времето на опаковане до крайния срок на реализация съществува определен интервал. Тук е важно като допълнение да се знае и друго – кога са произведени семената. Известно е, че повечето семена запазват качествата си много по-дълго от сроковете, посочени на опаковката.
Различни причини семената да не поникват
Възможността за покълване се определя от техните биологични особености, характерни за дадена култура. При правилно съхранение (подходяща влажност и температура) дините и пъпешите запазват кълняемостта си 6-8 години, фасул и грах 5-6 години, краставици, тиквички и тикви 6-8 години, зеле 4-5 години, домати 4-5 години, патладжан 3-5 години, морков 2-3 години, пипер 3 години, пъщърнак и целина 1-2 години.
Но ето какво е важно да знаем:
1. Дребните семена на цветя, зеленолистни зеленчуци и подправки запазват най-малко кълняемостта си. Едногодишните астри поникват само от миналогодишните семена, а за повечето цветя това време е най-много 2-3 години. В риск са почти всички култури от сем. Сенникоцветни.
2. Културите от сем. Тиквови – краставици, тиквички и тикви запазват кълняемостта си най-дълго. Могат да се сеят смело, без презастраховане и преразход на семена. Краставиците имат и друга особеност – след третата година дават по-малко мъжки цветове.
3. От съществено значение е при какви условия се съхраняват семената. Най-добре е да се съхраняват в прохладни помещения, като даже отрицателните температури не са критични. Важно е да не се допуска преовлажняване или пресъхване.
Проверка на кълняемостта на семената
Кълняемостта на семената с изтекъл срок на годност може да се провери предварително, като се създадат благоприятни условия за това – подходяща влажност и температура. След покълване се отчита количеството семена и се определят процентите на кълняемост. Логично е при отдалечаване от пределно допустимите срокове те да намаляват.
За пробуждане на семената се прилагат различни методи, защото времето за покълване при отделните култури е различно и може да достигне две и повече седмици.