Начало » Новини » Страната
24.01.2019 г.

Тайните на кълняемостта – методи за подобряване

Тайните на кълняемостта – методи за подобряване

sinor

Покълването започва от момента, в който вода попадне в семената през семенната обвивка и те започват да набъбват, като неколкократно увеличават обема си. В същото време резервните хранителни вещества, които се съдържат в ендосперма и семеделите стават разтворими, осигурявайки първоначалното захранване на зародиша. Когато хранителните вещества в семената са недостатъчни, то тези процеси протичат много бавно. С появата на първите зелени листа започва фотосинтезата.

Тук е важно да се отбележи, че набъбването на семената е обратим  процес. Ако клетъчното делене и разтягане не са започнали, семената могат да бъдат подсушени и няма да загубят жизнеспособността си.

Семената на различните култури имат собствени характеристики на набъбване и покълване. Тези, които съдържат повече въглехидрати (нишесте 20-50% и белтъчини до 35%), за набъбването се нуждаят от влага до една трета от собственото им тегло. Такива са боб, грах, тиква, спанак. Семената с твърда и плътна обвивка, съдържащи повишени количества протеини ( до 28%) и мазнини (от 20-80%) се нуждаят до 2,5 пъти повече вода от собственото им тегло. Това обяснява факта, че има малки семена, които се нуждаят от много повече вода за покълване от много по-едри от тях.

В природата семената получават влага от почвата, но когато няма достатъчно, те загиват или поникват много бавно. Затова някои семена, особено по-едрите и с твърда обвивка, изискват потапяне в гореща вода за 2-3 часа, като това трябва да се прави много внимателно.

За покълването семената се нуждаят не само от вода, но и от кислород. Сухите семена, когато са жизнени, също дишат, но при тях този процес протича много слабо. Затова правилният начин за съхранение на семената изисква проветриви помещения и хартиени опаковки, които позволяват достъп на въздух. В природни условия семената не се „задъхват“, защото получават достатъчно количество кислород, който се намира във въздуха и в почвата. Когато получат достатъчно количество влага, те започват да покълват. Интензивността на дишането в този процес бързо нараства. Недостигът на кислород може да бъде причина да се забави покълването на семената.

Потребността от кислород при различните култури не е еднаква, но е факт, че с увеличаването на неговото количество процентът на покълналите семена се увеличава. Семената на киселеца съдържат в клетките си до 4% кислород, който е достатъчен за стартиране на покълването.

Липсата на кислород, при излишък на вода, значително намалява кълняемостта, защото резервните вещества, особено  въглехидратите се използват нерационално. На практика такова кислородно гладуване се получава тогава, когато семената се засаждат в преовлажнена, предимно  глинеста почва и на по-голяма дълбочина, а на повърхността се образува почвена кора.

В практиката се прилага технология, която се нарича барботиране, при която семената се поставят във вода и се вкарва въздух. Прилага се при семена с твърда обвивка и такива , при които кълняемостта е намаляла, за да се стимулират процесите на кълняемост.

Как влияе температурата?

Едни семена се нуждаят от повече топлина, а други – от по-малко. Способността на растенията да покълват при определена температура е свързана с географската родина на растенията. Тези, които произхождат от северните региони покълват при по-ниски температури от тези, чиито произход са тропиците. Повечето култури покълват при температура не по ниска от 10-15 градуса, затова семена, които са заровени в студена почва, дълго не покълват, независимо от това че разполагат с достатъчни количества вода и въздух – при липса на топлина ще покълнат много бавно, а може и да загинат.

Семената на краставици, тикви, тиквички покълват при  минимум 15-18 градуса, а пипера и царевицата при 25 градуса. Семената на граха, репичките, магданоза, копъра, лена покълват при само 2-5 градуса, а червената детелина – 0-0,5 градуса.

 Незначителното повишаване на температурите води до ускоряване на процеса на покълване, но за всяка култура има и горен температурен предел. Салатата при 15 градуса покълва само за два дни, спанак и пъщърнак – при 20 градуса за 8 дни, фасул и пипер – 20 градуса за 5-6 дни.

Малките семена крият в себе си много тайни, които е важно да познаваме, за да можем да направляваме процесите на покълване и израстване.

Тайните на кълняемостта – методи за подобряване
29848
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената
Практика
Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго
Съвети към градинаря
Възможно ли е да се сеят семена с изтекъл срок на годност?
Практика
Причини за ниската кълняемост на семената
Практика
Положителни влияния за кълняемостта на семената
Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини