Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.01.2019 г.

Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват

Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват

sinor

Когато засяваме семената, много рядко се замисляме защо някои не поникват, а други много слабо. Причините могат да са различни – стари семена, неправилно съхранение, неправилно засяване, неблагоприятни условия или биологични особености. Когато семената се намират в покой, процесите на жизнена активност протичат съвсем вяло и практически незабележимо. Когато попаднат в благоприятни условия те се активират, започват да поникват и дават живот на нови растения.

Да допуснем, че семената са съхранявани правилно, не е просрочено времето на годност, но семената не поникват. Сблъскваме се с фактора неправилно засяване и по-точно – дълбочина на засяване. Оказва се, че това е една от най-честите причини за проблема.

Какво се получава, когато семената са засети на по-голяма дълбочина от необходимата за поникване и развитие на растенията?

Отговорът не е еднозначен - в тнези случаи семената могат въобще да не поникнат или пък да се покажат минимална част от тях.

Логично възниква въпросът на каква дълбочина трябва да се засяват семената. И тук е важно да се знае -  дълбочината, на която семената се поместват в почвата, трябва да бъде 2-2,5 пъти диаметъра на самите семена.

По-голяма част от семената се засяват на дълбочина 1,5-2 см.

Трябва да обръщаме внимание на указанията на опаковките и информацията, която е дадена за дълбочината на засяване на семената.

По-обобщено могат да се направят следните препоръки: малките семена (мак, лук, салата, целина) се засяват на дълбочина 1-2 см; средните (краставици, тиквички, моркови, репички) се засяват на 2-4 см; едри семена (фасул, грах, соя, тиква) на дълбочина 4-5 см.

И още една важна подробност – има семена, които се наричат „светлопокълващи“, защото е възможно единствено под въздействие на пряка слънчева светлина да покълнат и се развият. Това подсказва, че такива семена категорично не трябва да се покриват с почва.

Колкото по-дълбоко в земята са заровени семената, толкова по-малка е вероятността те да поникнат. Семената покълват, но не им достига енергията да се развият и израснат. Такава е природната даденост – всяко семенце носи в себе си енергията за покълване и поникване, а също и за преодоляване на определени препятствия. Тази енергия най-напред трябва да активира метаболитните механизми за възникване на първоначалните корен и стъбло, а след това да им даде тласък за израстване.

Колкото по-малко е семенцето, толова по-малък енергиен заряд носи в себе си, а това обуславя и необходимостта от по-малка дълбочина на засяване.

Колкото по-близо до повърхността се намират семената, толкова по-бързо ще поникнат.

Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
31083
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Трудното поникване на морковите си има причина
Полезни съвети
Кога се налага да барботираме семената и как можем да го направим
Titan Machinery
С Vaderstad Tempo осигурявате равномерно поникване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини