Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.01.2019 г.

Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват

Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват

sinor

Когато засяваме семената, много рядко се замисляме защо някои не поникват, а други много слабо. Причините могат да са различни – стари семена, неправилно съхранение, неправилно засяване, неблагоприятни условия или биологични особености. Когато семената се намират в покой, процесите на жизнена активност протичат съвсем вяло и практически незабележимо. Когато попаднат в благоприятни условия те се активират, започват да поникват и дават живот на нови растения.

Да допуснем, че семената са съхранявани правилно, не е просрочено времето на годност, но семената не поникват. Сблъскваме се с фактора неправилно засяване и по-точно – дълбочина на засяване. Оказва се, че това е една от най-честите причини за проблема.

Какво се получава, когато семената са засети на по-голяма дълбочина от необходимата за поникване и развитие на растенията?

Отговорът не е еднозначен - в тнези случаи семената могат въобще да не поникнат или пък да се покажат минимална част от тях.

Логично възниква въпросът на каква дълбочина трябва да се засяват семената. И тук е важно да се знае -  дълбочината, на която семената се поместват в почвата, трябва да бъде 2-2,5 пъти диаметъра на самите семена.

По-голяма част от семената се засяват на дълбочина 1,5-2 см.

Трябва да обръщаме внимание на указанията на опаковките и информацията, която е дадена за дълбочината на засяване на семената.

По-обобщено могат да се направят следните препоръки: малките семена (мак, лук, салата, целина) се засяват на дълбочина 1-2 см; средните (краставици, тиквички, моркови, репички) се засяват на 2-4 см; едри семена (фасул, грах, соя, тиква) на дълбочина 4-5 см.

И още една важна подробност – има семена, които се наричат „светлопокълващи“, защото е възможно единствено под въздействие на пряка слънчева светлина да покълнат и се развият. Това подсказва, че такива семена категорично не трябва да се покриват с почва.

Колкото по-дълбоко в земята са заровени семената, толкова по-малка е вероятността те да поникнат. Семената покълват, но не им достига енергията да се развият и израснат. Такава е природната даденост – всяко семенце носи в себе си енергията за покълване и поникване, а също и за преодоляване на определени препятствия. Тази енергия най-напред трябва да активира метаболитните механизми за възникване на първоначалните корен и стъбло, а след това да им даде тласък за израстване.

Колкото по-малко е семенцето, толова по-малък енергиен заряд носи в себе си, а това обуславя и необходимостта от по-малка дълбочина на засяване.

Колкото по-близо до повърхността се намират семената, толкова по-бързо ще поникнат.

Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
18884

Последни материали
Виж
След неуспешни преговори с враждебно настроеното към тях правителство
В Гърция фермерите започват отново да блокират пътища
Фермерите са наясно какво рискуват заради максималното използване на влагата в почвата
В южна Украйна започна сеитбата на ранните култури
Близо две трети от потенциално опасното месо е изнесено в неуточнено направление
Световният лидер в износа на пилешко изтегля стотици тонове заради салмонела
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 12-15 февруари 2019 г.
Хлебната пшеница на борсата поскъпна с до 40 лева на тон
Турските фермери печелят яко от „Венецуелската афера”
Наглост, граничеща с престъпление
Бракониери от Разложко с нагли заплахи над горските
Свързани материали
Виж
Трудното поникване на морковите си има причина
Полезни съвети
Кога се налага да барботираме семената и как можем да го направим
Titan Machinery
С Vaderstad Tempo осигурявате равномерно поникване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам