За активното и дружно поникване на семената е важно да се спазват определени агротехнически мероприятия – механична обработка и подхранване на почвата, съобразени с вида и предпочитанията на културите, които ще се отглеждат, както и подходящите грижи. Предпосевната подготовка на семената е началният етап от тези мероприятия, но върху кълняемостта оказват влияние много други фактори: срокове за съхранение, срокове за посев, дълбочина на засяване, време за покълване, влажност и температура.
Време на покълване на семената
Това е времето на преход на семената от състояние на покой към активна жизнена дейност, за което се нуждаят от определени количества влага и кислород, подходяща температура и светлинен режим. Този период предствлява началото на развитие (онтогенеза) на растителния организъм, при което той преминава от едно качествено състояние в друго.
Броят дни от засяване на сухите семена до покълването им е различен: бобови, тиквички, тиква, домат, краставица, пъпеш, цвекло – 4-8 дни; зелеви култури (бяло зеле, карфиол, броколи, алабаш, дайкон, брюкселско зеле и др.), репички, ряпа – 3-6 дни; моркови, пащърнак, магданоз, целина, копър – 12-22 дни; лук, праз лук, патладжан, пипер – 8-14 дни; сладка царевица – 10-15 дни.
Когато знаем периода на покълване на семената, тогава можем за всяка култура да определим оптималното време за засяване.
Възможно е да се ускори покълването на семената след подходяща предварителна обработка. Най-трудно пробудими са семената на моркови, лук и магданоз. Много често тези периоди се пропускат и покълването настъпва по-късно.
Причини за късното покълване
Причините за забавянето могат да бъдат следните:
1. Лошо качество на семената – то е резултат от лошо съхранение или слаба репродуктивност.
2. Нарушаване на правилата за подготовка на семената за посев.
3. Неподходящи почвени условия.
4. Прекалено дълбока сеитба.
5. Промяна или неподходящи температурни условия.
Сроковете на годност на семената са различни и това винаги е отбелязано на опаковката – за краставици, домати, тиквички и пъпеши е 6-7 години, но лук, магданоз, целина и пащърнак може да не поникнат и на втората година.
Оптимална температура на покълване
Зелевите култури, ряпата и репичките поникват при температури 17-20 градуса по Целзий, но за патладжана, дините, пъпешите, тиквичките, тиквите, краставиците, доматите и пипера е 27-30 градуса.
Това са оптималните температури, но минималните са много по-ниски и е важно да отбележим, че студоустойчивите култури могат да се засяват по-рано. Те дават по-добри резултати при предзимно засяване.