Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.01.2021 г.

Положителни влияния за кълняемостта на семената

Практика
Положителни влияния за кълняемостта на семената

sinor

За активното и дружно поникване на семената е важно да се спазват определени агротехнически мероприятия – механична обработка и подхранване на почвата, съобразени с вида и предпочитанията на културите, които ще се отглеждат, както и подходящите грижи.  Предпосевната подготовка на семената е началният етап от тези мероприятия, но върху кълняемостта оказват влияние много  други фактори: срокове за съхранение, срокове за посев, дълбочина на засяване, време за покълване, влажност и температура.

Време на покълване на семената

Това е времето на преход на семената от състояние на покой към активна жизнена дейност, за което се нуждаят от определени количества влага и кислород, подходяща температура и светлинен режим. Този период предствлява началото на развитие (онтогенеза) на растителния организъм, при което той  преминава от едно качествено състояние в друго.

Броят дни от засяване на сухите семена до покълването им е различен: бобови, тиквички, тиква, домат, краставица, пъпеш, цвекло – 4-8 дни; зелеви култури (бяло зеле, карфиол, броколи, алабаш, дайкон, брюкселско зеле и др.), репички, ряпа – 3-6 дни; моркови, пащърнак, магданоз, целина, копър – 12-22 дни; лук, праз лук, патладжан, пипер – 8-14 дни; сладка царевица – 10-15 дни.

Когато знаем периода на покълване на семената, тогава можем за всяка култура да определим оптималното време за засяване.

Възможно е да се ускори покълването на семената след подходяща предварителна обработка. Най-трудно пробудими са семената на моркови, лук и магданоз. Много често тези периоди се пропускат и покълването настъпва по-късно.

Причини за късното покълване

Причините за забавянето могат да бъдат следните:

1. Лошо качество на семената – то е резултат от лошо съхранение или слаба репродуктивност.

2. Нарушаване на правилата за подготовка на семената за посев.

3. Неподходящи почвени условия.

4. Прекалено дълбока сеитба.

5. Промяна или неподходящи температурни условия.

Сроковете на годност на семената са различни и това винаги е отбелязано на опаковката – за краставици, домати, тиквички и пъпеши е 6-7 години, но лук, магданоз, целина и пащърнак може да не поникнат и на втората година.

Оптимална температура на покълване

Зелевите култури, ряпата и репичките поникват при температури 17-20 градуса по Целзий, но за патладжана, дините, пъпешите, тиквичките, тиквите, краставиците, доматите и пипера е 27-30 градуса.

Това са оптималните температури, но минималните са много по-ниски и е важно да отбележим, че студоустойчивите култури могат да се засяват по-рано. Те дават по-добри резултати при предзимно засяване.

Положителни влияния за кълняемостта на семената
28968
 

Последни материали
Виж
През първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата
ЕС вдигна износа на свинско за трети страни с близо 2 на сто
Въпреки неблагоприятното въздействие на дъждовете през юли и август
В Германия очакват ръст от над 20 на сто на реколтата от пшеница
Пострадалият е настанен за лечение в болница без опасност за живота
Теле блъсна моторист при движение по третокласен път в Хасковско
Дерогация разрешава ваксинация вместо евтаназия за генетично ценни стада
БАБХ следва сляпо европейския регламент в борбата с шарката по овцете
При слънчогледа положението е малко по-добро, но добивите са слаби
Сушата през юни и юли провали реколтата от царевица в Монтанско
Агрометеорологична прогноза за периода 15-22 август 2025 година
Недостатъчните валежи ще налагат увеличаване на поливането
Свързани материали
Виж
Кислородна вода за обеззаразяване и стимулиране кълняемостта на семената
Практика
Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго
Съвети към градинаря
Възможно ли е да се сеят семена с изтекъл срок на годност?
Практика
Причини за ниската кълняемост на семената
Тайните на кълняемостта – методи за подобряване
Практика
Коя е най-честата причина дори качествените семена да не поникват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини