Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.11.2021 г.

Познайте къде са скрити нитратите!

Прочете задължително!
Познайте къде са скрити нитратите!

sinor.bg

Всички ние се тревожим за проблема с нитратите, за вредите, които причиняват на човешкото тяло. Сами по себе си те не са токсични, но риск за здравето ни крият веществата, образуващи се при метаболизма в стомашно-чревния тракт – това са нитритите и нитрозамините. Именно те причиняват различни заболявания, дължащи се на канцерогенни, мутагенни и ембриотоксични свойства.

Какво казва науката?

От научна гледна точка основни източници на замърсяване с нитрати са прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита, животновъдството, промишленото производство на торове и др.

Максималната безопасна доза нитрати за хората е 4 мг нитратни йони на 1 кг телесно тегло (Последните доклади на Световната здравна организация допускат 5 мг).

Почвоведите са установили разлики в натрупването на нитрати в отделните растителни видове и са ги разделили в няколко групи.

Растения от първа група – ябълка, круша, слива, роза, иглолистни. Те преобразуват нитратите още при самото им постъпване в кореновата система от почвата.

Разпознайте недостига на калций

Растения от втора група – всички растения от сем. Бобови, сем. Сенникови и някои сортове царевица. Тези растения преобразуват нитратите само частично.

Растенията от трета група напълно транспортират нитратите, които са постъпили в корените към вегетативните органи. Към тази група спадат зърнените култури, кореноплодните, грудковите, луковичните, листните зеленчуци, фуражните култури и др.

Торете лука преди зимата

Във възходящ ред на средната концентрация на нитрати културите от трета група са подредени както следва: картофи, домати, краставици, лук, зеле, цвекло, листни зеленчуци. Средното съдържание на нитрати в картофите е около 15 пъти по-малко от това, съдържащо се в салатното цвекло, но тук е важно количеството, което се консумира.

Пипер, патладжан, чесън, зелен грах и фасул се характеризират с ниско натрупване на нитрати.

Зеленолистните зеленчуци като маруля и салати (400-2 900 мг /1 кг сурова маса), копър (400-2 200 мг/кг), спанак (600-4 000 мг/кг), репички (400-2 700 мг/кг), ряпа (1 500-1 800 мг/кг), магданоз (1 700-2 500 мг/кг).

Защо трябва да има ротация при площите с пипер

Факт е, че растенията, отглеждани в закрити съоръжения и оранжерии, натрупват повече нитрати, защото често изпитват недостиг на светлина, но и тук оказват основно влияние специфичните особености на културите.

При отглеждане на растителни видове с ниска способност към натрупване на нитрати можем да ограничим значително техния прием.

Важно е да не забравяме и друга особеност – нитратите се разпределят неравномерно в растенията. В генеративните органи (цвят, плод, семе) те липсват или се съдържат в значително по-малки количества, отколкото във вегетативните. В кората, стъблото и дръжките те са в най-големи количества – много по-високи от тези, намиращи се в листните пластини.

Неравномерното разпределение на нитратите е свързано с неравномерната скорост на транспортиране и биохимичните процеси в различните органи. В същото време това зависи и от възрастта на растенията. Обикновено по-младите части на растенията натрупват по-големи количества нитрати, но и това не е определящо – всяка култура има своите особености:

салатното цвекло натрупва най-много нитрати в сърцевината и корена, а значително по-малки са количествата в останалите части;

морковите в сърцевината съдържат около 1,5 пъти повече нитрати, отколкото в кората, като нивото им намалява от върха към листата;

кръглите кореноплоди на репичките съдържат по-малко нитрати от удължените, а най-големи количества се съдържат в основата и частта, прилежаща към листата.

Зеленчуците от сем. Тиквови се характеризират с повишена способност към натрупване на нитрати.

При краствиците увеличаване на количествата се наблюдава от върха към дръжката, а семенната камера съдържа най-много нитрати.

При тиквичките количествата нитрати намаляват от дръжката към върха на плодовете, но семенните камери се характеризират с по-ниско съдържание в сравнение с пулпата или кората.

При тиквите най-високо е съдържанието на нитрати в дръжките и около тях, а най-ниско в семенните камери.

Плодовете на доматите съдържат най-много нитрати в кората и минимални количества в семенните камери. Главестото бяло зеле се характеризира с най- малко нитрати в сърцевината на зелката, като в жилките и кочана те са повече, отколкото в листните пластини.

За ограничаване на количествата нитрати в плодовете и зеленчуците е важно да се спазват пределно допустимите норми и правила при торене.

Познайте къде са скрити нитратите!
12789
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Важно
Еврокомисията с доклад за нитратното замърсяване на водите
Нитрати направиха негодна питейната вода на селата Дойренци, Дренов и Владиня
Община Ловеч с апел към фермерите да ограничат наторяването около водоизточници
Важната роля на покривните култури
Как да се избавите от нитратите в спанака
Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини