Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.12.2020 г.

Важната роля на покривните култури

Важната роля на покривните култури

Много е писано и казано за ползите от покривните култури в наши дни, но учените продължават да изследват, тестват и оценяват тази важна роля. Много подробно е изследвано влиянието на ръжта, отглеждана като покривна култура при сеитбооборота царевица-соя. Тя е засята след прибиране на царевицата и се развива до засаждане на соята. Проучен е отблизо ефекта върху популацията на полезните почвени микроорганизми, намаляването на загубите от азот и намаляване на нитратите в почвата.

Каква е ролята на покривните култури?

Периодът, в който реално се губят най-много нитрати в почвата при сеитбооборота царевица-соя, е този преди засаждане на соята. С нагряване на почвата микроорганизмите разлагат органичните вещества и няма растения, които да поемат отделящия се азот – така потенциално загубите са много високи.

От друга страна, на свободните площи съществува риск от влошаване структурата на почвата и загуба на хранителни вещества поради ерозия, а покривните култури са един от най-добрите начини за смекчаване на този ефект.

И не на последно място, покривните култури са източник на храна и местообитание на почвените микроорганизми.

Кореновите ексудати на покривните култури са прости захари и аминокиселини. Те са предпочитана храна за микроорганизмите, а разлагащите се остатъци от тези култури ги снабдяват с въглерод и азот. Повечето микроорганизми живеят в кореновата зона – до или върху корените, така че наличието на живи корени в почвата увеличава микробното местообитание.

Пресметнете необходимите ви семена за зеленчуковата градина

Покривните култури влияят върху микроклимата на почвената повърхност – предотвратяване на екстремни температури, вятърна ерозия и забавяне на изпарението. Те са отговорни и за задържането, метаболизма и циркулацията на хранителните вещества.

Най-голямата група деструктори на полето са бактериите, разграждащи предимно прости и лесносмилаеми органични съединения, които лесно се разграждат, каквито са прясно нарязаните части на покривните култури. Гъбите разграждат по-твърди органични съединения, каквито са царевичните стъбла или корени.

Гъбите са по-малко в почвата от бактериите, но те са също толкова важни за нейното оздравяване. Две групи от тях, представляващи интерес, са сапрофитните, които разграждат целулозата и лигнина, и микоризните, които колонизират корените и увеличават усвояването на хранителните вещества от растенията.

Когато покривната култура расте през зимата, нейната коренова система става домакин на арбускуларни микоризни гъби, а когато тя бъде заменена от новата култура, тези гъби се разпространяват по естествен начин и върху нейните корени.

Интересното е и това, че покривните култури водят до бързо и значително увеличаване на биомасата на почвените бактерии, но гъбите реагират много по-бавно.

Изследвано е и влиянието на полезните микроорганизми върху устойчивостта на растенията на агресивни заболявания – колкото тяхното количество е по-голямо, толкова културите са по-здрави, а това отваря нови врати пред устойчивото земеделие.

Учените стигат до извода, че разумното използване на правилните покривни култури значително намалява нивата на нитрати в почвата и риска от замърсяване. Освен това, по-голямото количество биомаса осигурява на микробните популации източник на храна и местообитание за по-дълъг период от време.

Важната роля на покривните култури
23562

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Корекции в екосхемите
Стратегическият план залага нови срокове за покривните и междинните култури
Въпроси и отговори – четвърта част
Фермери живо се интересуват как ще доказват покривните култури в суша
Въпроси отговори – трета част
Наклонът за покривни култури се определя от цифровия модел на релефа, не от допустимия слой
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини