Начало » Новини » Света
13.10.2021 г.

Еврокомисията с доклад за нитратното замърсяване на водите

Важно
Еврокомисията с доклад за нитратното замърсяване на водите

sinor.bg

В последния си доклад за прилагане на Директивата за нитратите Европейската комисия предупреждава, че нитратите все още причиняват големи вреди за замърсяване на водите в ЕС. Твърде високото съдържание на нитрати във водата е вредно и за човешкото здраве, и за екосистемите, тъй като причинява изчерпване на кислорода. На местата, където земеделските стопани или правителствата са постигнали високо ниво на очистване на водите, се забелязва подобряване в снабдяването с питейна вода, а също и на биологичното разнообрази.

Прекомерното наторяване обаче продължава да бъде проблем в много части на ЕС, се посочва в доклада. В тази връзка комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс заяви, че „прилагането на Директивата за нитратите през последните 30 години несъмнено доведе до повишаване на качеството на водите като цяло в ЕС. Виждаме също така, че реалните усилияз за преход към устойчиви методи дават резултат. Ритъмът на промяната обаче не е достатъчен, за да се предотврати увреждането на човешкото здраве и да се съхранят крехките екосистеми. В съответствие с Европейския зелен пакт сега са необходими спешни действия за постигане на устойчиво селско стопанство и защита на така ценното ни водоснабдяване.“

Концентрациите на нитрати са намалели както в повърхностните, така и в подземните води в ЕС в сравнение с положението преди приемането на Директивата за нитратите през 1991 г. Според новия доклад обаче през последното десетилетие постигнатият напредък е незначителен и замърсяването с хранителни вещества от селското стопанство все още е сериозен проблем за много държави членки.

За периода 2016—2019 г. в държавите членки е отчетено с 14,1% надвишаване на пределно допустимата концентрация на нитрати във водата, определена като питейна. Според констатациите водата, докладвана като еутрофна в ЕС, включва 81% от морските води, 31% от крайбрежните води, 36% от реките и 32% от езерата.

ЕК обещава нови действия за подобряване на съответствието с Директивата за нитратите, която е предпоставка за постигане на целта на Европейския зелен пакт за намаляване на загубите на хранителни вещества с най-малко 50% до 2030 г. Това изисква засилени мерки в повечето държави членки на национално и регионално равнище.

Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Финландия, Унгария, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша и Испания са изправени пред най-големите предизвикателства при справянето със замърсяването с хранителни вещества от селското стопанство. България, Кипър, Естония, Франция, Италия, Португалия и Румъния също имат „горещи точки“, където замърсяването следва спешно да бъде намалено, се посочва в доклада.

Въпреки че азотът е жизненоважно хранително вещество, което позволява на растенията и културите да растат, високите му концентрации във водата са вредни за хората и природата. Нитратите от оборския тор и минералните торове са основен източник на замърсяване на водите в Европа от десетилетия насам. Около половината от азота в торовете и оборския тор, използван в Европа, се губи в заобикалящата среда. В икономически план това води до загуба на потенциални ползи за земеделските стопани в размер на около 13-65 млрд. евро годишно.

Нитратите излагат човешкото здраве на риск чрез замърсяването на питейната вода. То оказва и значително икономическо въздействие заради необходимостта от пречистване на водата за консумация от човека и за общностите, които зависят от замърсените води като например рибарството и туристическия сектор. Общите екологични разходи за всички загуби на химически активен азот в Европа се оценяват на 70-320 милиарда евро годишно, което далеч надхвърля разходите за намаляване на замърсяването при източника.

Стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие са ключови инициативи на Европейския зелен пакт, с които се определя цел за намаляване наполовина на загубите на хранителни вещества до 2030 г. Това следва да се постигне по-специално чрез цялостно и решително прилагане на съответното законодателство в областта на околната среда и климата. Ключово значение в това отношение има Директивата за нитратите. Тя е важен инструмент за постигане на целта на Рамковата директива за водите за добро химично и екологично състояние на всички водни обекти най-късно до 2027 г. С Директивата са установяват редица стъпки, които държавите членки трябва да изпълняват:

Планът за действие за нулево замърсяване , който има за цел намаляване до 2050 г. на замърсяването на въздуха, водата и почвата до нива, които не се смятат за вредни за здравето и естествените екосистеми, също ще допринесе за намаляване на замърсяването с хранителни вещества.

Еврокомисията с доклад за нитратното замърсяване на водите
5758
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Прочете задължително!
Познайте къде са скрити нитратите!
Нитрати направиха негодна питейната вода на селата Дойренци, Дренов и Владиня
Община Ловеч с апел към фермерите да ограничат наторяването около водоизточници
Важната роля на покривните култури
Как да се избавите от нитратите в спанака
Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини