Ако изхвърлите водата при консервиране на спанака, ще изчезнат почти напълно нитратите. При бланширане се отстраняват до 80 % от нитратите, но пък се запазва цветът, вкусът и витамините. Почистеният и измит спанак се поставя в дълбока цедка – да не е повече от половин килограм. Потапя се във врящата вода, така че зеленчукът да се покрие. Водата трябва да кипи 1-2 минути. После спанакът се измива със студена вода, подсушава се и се поставя в найлонови торбички или пласмасови съдове. Така може да се съхрани във фризера до 6 месеца. Зеленчукът се размразява частично преди готвене. Не се замразява обаче повторно. При готвене ще ви отнеме с една трета по-малко време отколкото свежите листа.
Спанакът се съхранява до седмица в отделението за зеленчуци в хладилника при 0 градуса. По-добре да се изяде пресен или да се замрази.
Спанак със сол се приготвя по следния начин: Листата се почистват, измиват и нарязват. Един килограм се смесва с 250 г сол. Сместта се поставя в стъклен буркан и се притиска добре, за да излезе сок. Отгоре се налива 2 см олио. Затворените буркани се съхраняват на тъмно и хладно.
Ако есента сте пропуснали сега сложете спанака
Но може и да стерилизирате зелените листа за 10-15 минути. Предварително обаче се попарват с леко подсолена вода. Особено вкусно е, ако смесите 2 кг спанак с 1 кг киселец, попарете и стерилизирайте.