Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.10.2021 г.

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости

Лукът е светлолюбиво растение, за което трябва да се избере отцедливо, проветриво и добре осветено място. Почвата се подготвя предварително, като се обработва и подхранва. Предзимното засаждане на лук за глави дава по-добри резултати при правилно отглеждане, по-рано съзрява и освобождава площите за нова реколта, а и не се налага да съхраняваме арпаджика, което изисква подходяща температура и влажност.

Препоръки при предзимно отглеждане на лук за глави

При предзимното засаждане на арпаджика няма строго фиксирани срокове – това зависи от температурните условия и особености на региона, както и времето на трайно застудяване. Ако го засадим рано, но последва затопляне, това води до стресова ситуация и неприятни последици – стимулира се образуването на цветоноси, които даже при ранно отделяне намаляват размерите и качеството на луковиците.

Какви торове внасяме през есента – минерални или органични?

Предзимното засаждане се извършва 2-3 седмици преди трайно застудяване – необходимо е време само за образуване на коренова система, но не и развитие на надземна маса.

Друго много важно условие е правилен избор на едрината на арпаджика – той трябва да бъде по-дребен (до 1 см в диаметър), защото в противен случай стрелкуването е сигурно. Едрият може да се засади отделно и рано през пролетта ще имаме зелен лук.

За предотвратяване на стрелкуването се използва и една хитрост – арпаджикът се оставя да стои на слънце 7-10 дни преди засаждане.

Подхранване на различните етапи на развитие

Правилното подхранване е много важно за успеха. Лукът е взискателен към хранителния режим, тъй като има сравнително слабо развита коренова система, плитко разположена в почвата и не особено добра усвояваща способност.

За значително подобряване на качеството и количеството на реколтата при засаждането се прилага така наречената “фосфорна обвързаност”. Фосфорът е необходим на лука през целия вегетационен период и особено в началото на растежа – за стимулиране на кореновата система.

За целта се правят редове с дълбочина 9-10 см и фосфорният суперфосфат се разпределя равномерно в тях, като за 10 линейни метра са необходими около 150-180 грама. Торът се засипва с пръст и върху нея се нарежда арпаджикът, а дълбочината на засаждане е 4-5 см. Така се осигурява постоянен достъп на кореновата система на растенията до фосфорния тор.

През пролетта се внася комплексен тор с азот, защото размерът на луковиците пряко зависи от количеството и размера на листната маса. За всеки лист се формира по една люспа. Колкото по-богата е листната маса, толкова лукът ще бъде по-едър. Най-напред се развива надземната част, а след това започва развитието на луковицата.

Използвайте амониев сулфат, ако почвата е алкална – той намалява рН. Амониевата селитра е по-подходяща за участъци с кисела почва.

Когато е забавено внасянето на необходимите хранителни елементи, тогава е добре да се използват подходящите препарати за листно подхранване, а месец преди прибиране на реколтата не се внасят никакви хранителни вещества. Те могат да стимулират нов растеж, което се отразява негативно на съхраняването на реколтата.

Полезни съвети

Гниенето е ключов проблем за тази култура. Не трябва да се забравя, че преовлажняването и тежките почви са основни фактори за това. Лукът е добре да се отглежда на високи лехи – повдигането да бъде повече от 10 см.

Почвата трябва да е рохкава отгоре, но добре уплътнена във вътрешността, което ще позволи на корените достатъчно надеждно да закрепват и задържат растенията при тежките зимни условия. Необходим е и добър дренаж, защото ако луковиците през зимата останат във вода – ще изгният.

Картофите, грахът, фасулът, доматите и зелето са най-добрите предшественици на лука. Не бива да се отглежда след моркови, чесън и краставици.

За добра реколта е важно да се осигури достатъчно пространство между отделните растения – 15 см между редовете и 10 см в реда. При скъсена дистанция при засаждане, по време на развитието задължително се изваждат част от растенията и се използват за зелен лук, като по този начин се осигуряват оптимални условия.

Ето и няколко сорта подходящи за предзимно засаждане:

Augusta - средно късен сорт презимуващ лук с жълти, средно големи сплеснато кръгли луковици, със средно тънка шийка. Притежава висока поносимост на ниски температури, поради което може да се засява по-късно. Подходящ е за производство на връзки, за пресния пазар и за краткосрочно съхранение

Hiberna - късен високо добивен презимуващ лук със големи сплеснато кръгли луковици, покрити с жълто-кафяви до бронзови обвивни люспи. Развива здрави листа, подходящ е за производство на връзки и за пресния пазар. Притежава висока поносимост на ниски температури

Katty - сорт, подходящ за есенно засаждане Луковиците са кръгли със медно-жълта обвивна люспа, с тънка шийка. Растенията са среден разстеж. Katty е нов сорт, подходящ за прибиране в средата на Май.

Kira - хибрид, подходящ за есенно засаждане Луковиците са кръгли със светло-жълта обвивна люспа. Ранен, прибиране в началото на Май, високо добивен сорт.

Подхранване на предзимния лук – фосфорно обогатяване и други хитрости
22320
 

Последни материали
Виж
Половината от подадените проекти са оттеглени от кандидатите
32 общински проекта за улици по подмярка 7.2 преминават на следващ етап на разглеждане
Спадът в доставките от общността за трети страни обаче гони една трета
Пети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 ноември 2024 година
Недостигът на влага поставя под въпрос оцеляването на част от есенниците
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Нормативни промени
Слага се ред в загробването на домашни любимци в частни и общински имоти
Нормативни промени
Таксата, която държавните предприятия ще внасят във фонда за инвестиции в горите за 2024 и 2025 г.
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини