Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.11.2021 г.

Възстановяване на овощните дървета

Възстановяване на овощните дървета

Снимки на Антони Стоев

Купили сте поземлен имот с изоставена овощна градина или двор със плодни дървета, които отдавна не са били обгрижвани от стопани. Външният вид на растенията навежда до мисълта да ги премахнете, но ви е жал и искате да ги запазите ? Такива колебания са нормални за неспециалиста. Има неща, които могат да ви помогнат за крайното решение, защото плодните дървета като живи организми са със заложби за възстановяване. Това може да бъде наблюдавано в различни възрастови стадии.

Есен е, капят листата... имаме важни мероприятия в градината

В случаи на нараняване растителните тъкани се разрастват и може частично или изцяло да затворят нараненото място. В процеса на възстановяването прекъснатата проводяща система бива заменена от нова, която се образува в периферията на раната като на снимката по-долу.

Първичният оглед на възрастни изоставени дървета може да установи наличието на големи стари рани, намиращи се най-често от южната страна на стъблото или големите скелетни клони и разклонения. Това е така, защото тъмната кора през зимата се разширява и нагрява от преките слънчеви лъчи. Повтарящото се разширяване и свиване води до трайни разкъсвания, където растителната тъкан загива. Мъртвата тъкан е среда за гъбички, които предизвикват гниене. Процесът на отмиране и загниване може да бъде ограничен от смолотечение и образуване на нова здрава тъкан.

Познаването процесите на възстановяване е от полза при санитарните мероприятия. Такива са: изрязване до дъно на изсъхналите клони и премахване на отделящата се изсъхнала кора над и около раната. Във вътрешността на раната мъртвата тъкан трябва да бъде покрита с водоустойчива боя или специална овощарска замазка. В края на вегетацията много полезно мероприятие е варосването на стъблата и основата на скелетните клони, защото белият цвят отразява слънчевите лъчи и предпазва кората от нагряване.

Състоянието на дървесната корона е друг показател за грижите, доколкото такива са били полагани в миналото. Дори и неспециалист може да познае, че клоните са били съкращавани и дървесната корона като цяло е ограничена като.

По-задълбоченият преглед е насочен към това как са били съкращавани клоните и водачът. Отрезите без чепове над странични разклонения показват, че в миналото резитбата е правена от специалист. Тогава новата резитба е улеснена. Просто трябва да бъде избран нов по-долен етаж за скъсяване на короната, ако стопанинът не иска да остави дървото със заварената височина. Възможна е и само санитарната резитба, насочена към премахването на болни, изсъхнали или нападнати от вредители клони като на снимката по-долу.

След резитбата в периода на покой може да бъде направено пръскане с медсъдържащи препарати срещу гъбни и бактерийни причинители на болести. Пръскането със специални масла за растителна защита „запечатва” вредителите, зимуващи по дърветата.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Възстановяване на овощните дървета
28239
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Важни условия за производството на посадъчен материал
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини