Начало » Новини » Страната
01.11.2021 г.

Есен е, капят листата... имаме важни мероприятия в градината

Есен е, капят листата... имаме важни мероприятия в градината

Есента преваля. Денят намалява, слънчевите лъчи падат косо, над страната преминават по-студени въздушни маса и температурите падат. При такива условия в организма на листопадните растителни видове започват процеси, чрез които растенията се подготвят за зимния покой. Хранителните вещества, образувани от листата, преминават към дървесните части. Листата постепенно отмират и окапват. Те вече не са необходими. Оставането им по клоните даже е опасно, защото при снеговалеж ще задържат снежната маса и това може да има за последица счупване на части от дървесната корона и даже поваляне на дървета.

Оголването на дърветата е с различна бързина при отделните видове. При костилковите видове настъпва по-рано, а при семковите като ябълка и дюля е по-късно. Сега листата са обагрени красиво в различни нюанси от жълто до червено. Красиво е, но до края на ноември при по-обилна слана и продължителни отрицателни температури по-голямата част от листната маса ще падне на земята. Тази маса е добро скривалище за различни вредители. Какво да правим с окапалата шума?

Есенно третиране на овощните дървета срещу плодово гниене

Стопаните трябва да знаят, че в загниващите листа продължава жизненият цикъл на причинителите на някои гъбни болести (струпясване по ябълката, червени листни петна по сливата, сачмянка и др.). Специалистите наричат този стадий от развитието на гъбите сапрофитен. Презимувалите листа напролет ще станат източник на зараза, щом се разпукат пъпките на дърветата и започне новата вегетация.

Окапалата шума е добро убежище за презимуване и на вредни насекоми, например листоминиращите молци, В плиткия почвен слой под листата зимува част от гъсениците на ябълковия плодов червей. В почвата зимуват също ларвите на сливовата плодова оса.

Посочените примери подсказват какво да направят стопаните на овощни градини и на дворове, където има овощни дървета. Обработката на почвата и заораването на листната маса е важно мероприятие. През есента изораването е по-дълбоко, а през пролетта – плитко, за да не излязат на повърхността още неразложени листа. Специално внимание трябва да бъде обърнато на редовете, защото в преобладаващите схеми на засаждане обработваеми са междуредията. В реда обработката може да стане при наличието на специализирана техника, т. нар. фрези с отклоняващо рамо (лост). Чрез тях става обработка на реда, без да пострадат стъблата на дърветата.

В затревени площи, неподлежащи на оран, може да бъдат оформени т. нар. околостъблени чаши. Това са участъци под дървесната корона, където се разполага периферната част на кореновата система. В любителските градини при малък брой дървета площта може да прекопана и с права лопата, известна още като бел, хвърлец, кюрек или лизгар.

Друго мероприятие е пръскането на окапалата листна маса с карбамид (урея). Концентрацията на работния разтвор е 5 – 7%. Това пръскане ускорява минерализацията на растителната тъкан, където се образуват специфичните плодни тела на гъбните патогени.

Възможно е в дворните градини шумата да бъде събрана и заложена като компост. Това изисква отделно място, където листната маса да бъде събрана и наслоена по специален начин. Напоследък за улеснение на стопаните на пазара могат да бъдат намерени специални сандъци с различен обем за събиране на шумата. Образуването на компоста е по-бавно, но крайният продукт е много полезен. Чрез него в почвата се връща изнесената от растенията органична маса. Това става и при заораването на листата през есента.

Изгарянето на листата, например от орех, е възможно само там, където няма опасност от пожар или задимяване на околното пространство с пътища, други жилищни или производствени сгради. Събраната пепел може да бъде разхвърляна около дърветата преди почвената обработка.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”,

София

Есен е, капят листата... имаме важни мероприятия в градината
9921
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Как да се избавим от плесените в контейнерите с разсад?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини