Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.10.2021 г.

Мързелив компост – компостиране направо в градината

Мързелив компост – компостиране направо в градината

Компостът е широко използван органичен тор за подобряване плодородието на почвата. След прибиране на реколтата в градината остава голямо количество органична маса – надземни части на растения, коренища, повредени кореноплоди, окосена трева, опадали листа, както и бурени. В местата за компостиране се получава качествен тор най-рано за 7-8 месеца или след след година.

С какво може да бъде вреден компоста от компостните ями?

В местата за компостиране интензивно протичат гнилостни процеси и се развиват много патогени. В природата протичат също процеси на гниене, но в по-малки мащаби и полезните микроорганизми не им позволяват да вземат връх. При отсъствието на природни защитници патогените са доминиращи, защото са по-устойчиви, особено гнилостните. Топлинните методи за отстраняването им не са решение – при температури над 45 градуса по Целзий хуминовите киселини, осигуряващи естественото плодородие се унищожават.

Подземни войни – как да защитим картофите от голи охлюви

В природата съществуват механизми, които регулират съотношението между полезните и патогенни микроорганизми и там всяка година всичко зеленее и цъфти. Това показва, че най-изгодно е да оставим растителните остатъци по местата им. Ако искаме участъка да изглежда по-добре – можем да ги съберем и заровим в почвата.

Как да организираме компостирането на място?

При този начин на компостиране протичат почти естествени процеси – тревичките започват да растат, има храна за дъждовните червеи и мокриците, растенията отделят чрез корените си специфични вещества, създавайки за себе си удобна форма на хранителна среда.

В зависимост от големината на участъка се изкопава канал (при необходимост повече от един) и с помощта на плоска фреза или лопата, достатъчно дълбока, за да се съберат в нея растителните остатъци (или част от тях). Отгоре със същата фреза или лопата пръстта се връща обратно и всичко с компоста е готово – оставяме нещата на действието на природата.

Обикновено растителните остатъци от една леха се събират в един канал, но може и от две съседни. В този случай е необходим по-дълбок изкоп, а органичната маса се редува с пръст. В тях убежище могат да намерят дървени стърготини, дребни клони, а също и по-груб материал – стъбла от царевица и слънчоглед. По-едрите части се полагат на дъното, а дребните отгоре.

За ускоряване процесите на съзряване на компоста е добре компонентите предварително да се наситнят. Могат да се внесат и подходящи препарати (Бокаши, хумати и др.), съдържащи се естествено в почвата за ускоряване на компостирането. Те изпълняват и други функции – очистват почвата от патогени и съхраняват полезната почвена микрофлора, благоприятстват усвояването на хранителните вещества, намиращи се в недостъпна за растенията форма.

За ускоряване на съзряването се използват и свежи дрожди (мая за хляб) – в 10 л хладка вода се разтварят 100 г дрожди, добавя се половин чаена чаша захар и се оставя в топло помещение за едно денонощие. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1:3. Тук е важно да отбележим, че при използването на дрожди в качеството им на ускорител на компостирането е възможно намаляването на калия в почвата. Този проблем може да се реши чрез допълнително внасяне на калиев монофосфат – 1 супена лъжица в 10 л разтвор от дрожди.

При използването на ускорители процесите на разграждане могат да протекат за 3 месеца.

Какво не трябва да се използва за компостиране?

При компостирането на място не трябва да се внасят: органични остатъци с явни признаци на заболяване, дебели клони и кори, хранителни остатъци от животински произход, пластмаса, стъкло и други неразлагащи се материали.

При поетапното освобождаване на отделни участъци е добре незабавно да се извършва компостиране. То ще направи почвата не само по-плодородна, но също рохкава и пропусклива.

При условие, че не използваме оборски тор (свеж или угнил), в почвения слой няма да постъпват нови порции зарази. Почвата и сама може да се оздрави, но е необходимо по-продължително време.

Приготвянето на компост на място е много лесно и удобно, а ние трябва внимателно да подбираме компонентите и ускорителите на процеса – останалото е дело на природата.

Мързелив компост – компостиране направо в градината
32291
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини