Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.10.2021 г.

Мързелив компост – компостиране направо в градината

Мързелив компост – компостиране направо в градината

Компостът е широко използван органичен тор за подобряване плодородието на почвата. След прибиране на реколтата в градината остава голямо количество органична маса – надземни части на растения, коренища, повредени кореноплоди, окосена трева, опадали листа, както и бурени. В местата за компостиране се получава качествен тор най-рано за 7-8 месеца или след след година.

С какво може да бъде вреден компоста от компостните ями?

В местата за компостиране интензивно протичат гнилостни процеси и се развиват много патогени. В природата протичат също процеси на гниене, но в по-малки мащаби и полезните микроорганизми не им позволяват да вземат връх. При отсъствието на природни защитници патогените са доминиращи, защото са по-устойчиви, особено гнилостните. Топлинните методи за отстраняването им не са решение – при температури над 45 градуса по Целзий хуминовите киселини, осигуряващи естественото плодородие се унищожават.

Подземни войни – как да защитим картофите от голи охлюви

В природата съществуват механизми, които регулират съотношението между полезните и патогенни микроорганизми и там всяка година всичко зеленее и цъфти. Това показва, че най-изгодно е да оставим растителните остатъци по местата им. Ако искаме участъка да изглежда по-добре – можем да ги съберем и заровим в почвата.

Как да организираме компостирането на място?

При този начин на компостиране протичат почти естествени процеси – тревичките започват да растат, има храна за дъждовните червеи и мокриците, растенията отделят чрез корените си специфични вещества, създавайки за себе си удобна форма на хранителна среда.

В зависимост от големината на участъка се изкопава канал (при необходимост повече от един) и с помощта на плоска фреза или лопата, достатъчно дълбока, за да се съберат в нея растителните остатъци (или част от тях). Отгоре със същата фреза или лопата пръстта се връща обратно и всичко с компоста е готово – оставяме нещата на действието на природата.

Обикновено растителните остатъци от една леха се събират в един канал, но може и от две съседни. В този случай е необходим по-дълбок изкоп, а органичната маса се редува с пръст. В тях убежище могат да намерят дървени стърготини, дребни клони, а също и по-груб материал – стъбла от царевица и слънчоглед. По-едрите части се полагат на дъното, а дребните отгоре.

За ускоряване процесите на съзряване на компоста е добре компонентите предварително да се наситнят. Могат да се внесат и подходящи препарати (Бокаши, хумати и др.), съдържащи се естествено в почвата за ускоряване на компостирането. Те изпълняват и други функции – очистват почвата от патогени и съхраняват полезната почвена микрофлора, благоприятстват усвояването на хранителните вещества, намиращи се в недостъпна за растенията форма.

За ускоряване на съзряването се използват и свежи дрожди (мая за хляб) – в 10 л хладка вода се разтварят 100 г дрожди, добавя се половин чаена чаша захар и се оставя в топло помещение за едно денонощие. Получената смес се разтваря във вода в съотношение 1:3. Тук е важно да отбележим, че при използването на дрожди в качеството им на ускорител на компостирането е възможно намаляването на калия в почвата. Този проблем може да се реши чрез допълнително внасяне на калиев монофосфат – 1 супена лъжица в 10 л разтвор от дрожди.

При използването на ускорители процесите на разграждане могат да протекат за 3 месеца.

Какво не трябва да се използва за компостиране?

При компостирането на място не трябва да се внасят: органични остатъци с явни признаци на заболяване, дебели клони и кори, хранителни остатъци от животински произход, пластмаса, стъкло и други неразлагащи се материали.

При поетапното освобождаване на отделни участъци е добре незабавно да се извършва компостиране. То ще направи почвата не само по-плодородна, но също рохкава и пропусклива.

При условие, че не използваме оборски тор (свеж или угнил), в почвения слой няма да постъпват нови порции зарази. Почвата и сама може да се оздрави, но е необходимо по-продължително време.

Приготвянето на компост на място е много лесно и удобно, а ние трябва внимателно да подбираме компонентите и ускорителите на процеса – останалото е дело на природата.

Мързелив компост – компостиране направо в градината
32152
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини