Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.10.2021 г.

Подземни войни – как да защитим картофите от голи охлюви

Подземни войни – как да защитим картофите от голи охлюви

Независимо каква е големината им, наличието на голи охлюви с всякакви размери предвещават загуба на реколтата. Те са многоядни и нападат не само листата, но и кореноплодите на почти всички зеленчуци, плодовете на ягодите, краставиците, доматите пипера, граха, фасула, гъби, декоративни култури, плевели, гниещи части от растения и др. По листата вредителите остават само по-дебелите жилки, а върху кореноплодите на картофите, морковите и цвеклото, както и върху плодовете правят отвори с различна големина и форма, разширяващи се към вътрешността им.

В очакване на голите охлюви

Вредите, които нанасят на растенията не се изчерпват с това – те са преносители на много вирусни и гъбични болести.

Защо охлювите атакуват картофите?

Отговорът се крие в киселинността на почвата. Картофите предпочитат неутрални и леко кисели почви – на алкални боледуват от струпясване (ризоконтия).

Самите охлюви са физиологично „кисели“ – обичат кисела среда и мразят алкална. Най-бързо се размножават тогава, когато рН на почвата има ниски стойности. По тази причина картофените участъци са привлекателни за тях.

Защо е важна борбата с голите охлюви през есента

Позната е една доста стара практика, наречена „вълшебен кръг“, която има ефект и защитава картофените участъци от външни нашествия. Състои се в следното: по периметъра на лехите или участъка се поръсва слой вар и се полива. Целта е рН да се повиши над 7,0-7,5 и охлювите да усетят, че условията не са подходящи за тях, а в същото време почвата под картофите ще остане кисела. Това в известна степен ще ограничи навлизането им през варуваните участъци. Голите охлюви нямат защитна обвивка, но отделят гъста субстнция, която ги защитава от нараняване и изсъхване.

Плужеците варират по дължина в зависимост от вида – от 5 до 15 см. Повечето видове са хермафродити, снасяйки цели гроздове жълто-бели яйца в малки ямки под различни укрития (камъни, дъски и др.).

Голите охлюви се крият в почвата, което създава проблеми за кореноплодните култури, цветни луковици и дори дървесни видове. Сред картофите, които са добре окопани и загърлени, голите охлюви са най-чести гости. Някои от видовете (Milaks gagates, Tandonia budapestensis и др.) са разпространени вредители по картофите и предпочитат да се хранят под земята.

Охлювите са най-плодовити на почви, богати на хранителни вещества, добре задържащи влага и имащи достатъчно пукнатини, в които могат да се укриват – добре наторените с органични вещества са идеални. Песъчливите почви не са подходящи за плужеците, защото бързо изсъхват.

Независимо от условията и грижите, които се полагат, появят ли се охлюви – реколтата е в сериозна опасност. Често клубените изглеждат здрави, с изключение на една или няколко дупки, но едва при разрязване се установяват реалните щети.

Обикновено присъствието на голи охлюви е съпроводено и с наличието на телени червеи. Личинките на полските ковачи правят първоначалните проходи, от които се възползват и охлювите. Борбата трябва да се води комплексно срещу неканените вредители.

Ранните сортове картофи почти не са подложени на атаки от голи охлюви. Основни загуби търпят късните сортове и колкото по-дълго останат в земята, толкова вероятността да нахраним вредителите е по-голяма.

Важни са и сортовите особености – някои сортове разполагат клубените си по-близо до повърхността, а други по-дълбоко, което ги прави по-слабо уязвими.

Охлювите обичат влажна почва и при дъждовен сезон трябва добре да се регулира поливането – почвата по-скоро да бъде подсушена, отколкото влажна. Поливките задължително се извършват сутрин, за да има възможност почвата да просъхне, защото вредителите стават активни вечер.

Бирените капани, зареждани вечер са ефективен метод, който позволява на охлювите да си отидат щастливи.

Привличането на участъка на таралежи, жаби или бръмбари бегачи е по-трудно, но успешно решение – таралежите могат да изядат до 40 охлюва само за една нощ.

Ако сте морално готови да направите цветно жертвоприношение, засадете в близост много обичани от голите охлюви цветя – нарциси или латинки, които ще отвличат вниманието им от картофите.

Може да се използва гранулиран суперфосфат или железен фосфат – поръсват се в междуредията.

Металдехидът, известен като сух или твърд спирт, счукан на прах и смесен с дървени стърготини, картофи, моркови или краставици, се използва за приготвяне на примамки. Те се поставят под дъски, камъни или керемиди, а действието им продължава около 3 дни.

От готовите препарати се изпозват Мезурол Шнекенкорн и Вениш.

Подземни войни – как да защитим картофите от голи охлюви
16804
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Спят ли охлювите през зимата – няколко съвета за предзимна борба
Точно в сезона
Есенни грижи, за да опазим хостата от голи охлюви
Полезни скъвети
Борба с голите охлюви – бира, пъпеш или диня?
Само Испания ще получи 200 тона до края на годината
Производител определя търсенето на украински охлюви като безумно
Разкриха оранжерия за марихуана във ферма за охлюви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини