Деформации, уродливи израстъци отвън или отвътре, изтъняване или удебеляване на стените и неестествена форма на плодовете могат да възникват при различни сортове пипер. За всеки един от тези проблеми има причина и е важно да знаем каква е тя. И понеже сме безсилни срещу климатичните промени, то на етап разсад или при отглеждането на пипера в закрити съоръжения е напълно възможно да направим така, че реколтата да бъде с прави и хубави чушки.
Причини за деформациите при пипера плодове
Обикновено се дължи на неподходяща температура и влажност на различни етапи от формиране на завръзите. В бъдеще тези плодове едва ли ще се възстановят – те ще продължат развитието си с външни отклонения. Има вероятност голяма част от тях да опадат или да бъдат нападнати от различни болести и да не могат да достигнат зрелост.
За формирането на деформирани плодове има три основни причини:
– ниска температура по време на формиране на цветовете;
– ниска влажност на въздуха в този период;
– недостиг на хранителни вещества в почвата.
Като резултат цветовете остават слаби, недоразвити, лошо се опрашват и формират непълноценни плодове. В процеса на по-нататъшното развитие деформациите се засилват, стените се развиват неравномерно, семена не се появяват или остават недоразвити.
И още практични съвети за градината
При някои плодове се наблюдава силно изразена ребристост, което се явява по-често като особеност на сорта, а не деформация.
Защо стените на плодовете изтъняват или се удебеляват?
Ниските температури в период на цъфтеж и формиране на плодовете също могат да станат причина за двустранно сплескване на плодовете и неравномерна дебелина на стените. Това е добре забележимо при едроплодните сортове с конусовидна или призматична форма.
Бавнорастящи плодове с неправилна форма могат да се появят в резултат на лошо опрашване и неравномерно завръзване на семена. Със сигурност, когато не са се образували семена, плодовете растат видоизменени.
Ето защо по върховете на плодовете се появяват “опашчици”
Много често по върховете на плодовете се образуват тънки издължени израстъци с неправилна форма, които не влизат в списъка на сортовите признаци. Тези образувания са разраснали се плодници, които е трябвало да паднат след опрашването, но са останали.
Сменяйте мястото на садене на пипера
От тези израсъци можем да се избавил лесно, като по време на наливане на плодовете ги прищипнем или отрежем внимателно. Това няма да повлияе на пипера.
На какво се дължат израстъците, появяващи се отвън и вътре в плодовете?
Често могат да се забележат по плодовете израстъци с причудлива форма, закрепени отвън или отвътре на дръжката. Това не е ГМО, а разрастнал се плодник. При температури по-ниски от 18 градуса по Целзий, задържащи се по-продължително в периода на формиране на плодовете, плодникът не пада, а продължава да расте, придобивайки необичайна форма. Това се случва най-често когато нощите са още хладни, но атмосферните условия винаги могат да поднесат подобен “сюрприз”.
Появата на още един малък плод вътре може да се дължи и на недостиг на хормони на растежа или непълноценно подхранване.
Не всички сортове реагират по един и същи начин при колебания на температурите, недостиг на влага и лошо опрашване. Някои са по-устойчиви и при тях по-рядко или изобщо не се наблюдават деформации. Такива са сортовете „Червен бизон”, „Жълт бизон”, „Какаду червен”, „Какаду жълт” и др.
Как да избегнем деформациите при пипера?
Основните причини за всички видове деформации се явяват недостатъчната влажност, ниските температури и неправилното опрашване.
1. Разсадът трябва да се отглежда при температури 20-24 градуса и засажда на постоянно място при стабилни температури над 18-20 градуса.
2. При отглеждане на разсада въздухът трябва да се овлажнява постоянно или регулярно пръскане на растенията.
3. При температури над 30 градуса осигуряване на “душ” за растенията, но без да се допуска преовлажняване и по възможност засенчване в горещите часове на деня, особено в период на цъфтеж, за да не останат тичинките стерилни.
4. Редовно подхранване на растенията с необходимите вещества и осигуряване на благоприятни условия за усвояването им.
5. Профилактична обработка на пипера срещу трипси, които смучат сок не само от листата, но и от цветовете, в резултат на което завръзите се деформират.
Повечето деформации не оказват особено влияние въру вкусовите качества на пипера и са годни за консумация, но нямат търговски вид.