Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.08.2021 г.

Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети

Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети

Лятото е време, в което се освобождават много участъци и те могат да бъдат заети от втора реколта зеленчукови и зеленолистни култури. Сред тях са и репичките, а като растения на късия ден те предпочитат прохлада и обилно поливане. Това не пречи да ги отглеждаме през лятото и да се радваме на отлична реколта – просто трябва да знаем как.

Благодарение работата на селекционерите днес пазарът се радва на голямо разнообразие от репички. Кореноплодите се различават не само по форма (кръгли, овални, цилиндрични, вретеновидни или конусовидни), но и по цвят – розови, жълти, бели, червени, виолетови, пурпурни и дори двуцветни. Има както “бебета” с тегло до 15 г, така и “гиганти” – 100 и повече грама.

Растения – компаньони за популярни зеленчукови култури

Ранните сортове са готови за прибиране 20-30 дни след засяване, а за късните са необходими 40-50 дни. За хранителни цели се използват не само кореноплодите, но и листата, които са също достатъчно богати на витамини и микроелементи.

Най-добрите почви за отглеждане на репички са песъчливо-глинестите и песъчливите почви, а предшественици е добре да бъдат картофи, краставици, цвекло, тикви, тиквички и патисони. След зелевите култури и кореноплодни не трябва да се отглеждат, защото имат много общи болести и често срещани вредители.

Важно е да знаем, че репичките натрупват много бързо нитрати и когато подготвяме почвата за посев, трябва особено да внимаваме с азота – не повече от 6 г на квадратен метър. Оборският тор, дървесната пепел и калиевите торове ускоряват стрелкуването. Не са подходящи торове, съдържащи хлор.

За ускоряване на покълването семената се накисват за два часа в розов разтвор на калиев перманганат. Барботирането с кислород или въздух за 24-48 часа значително ускорява процесите.

Семената се засяват по 2-3 на дълбочина 1,5-2 см. Разстоянието между редовете е 10-12 см – добре е да се полеят с топла вода. Предварително обработените семена се засяват задължително във влажна почва и се покриват с компост или хумус. Ако засеем семената в суха почва и полеем след това, тогава на повърхността се образува кора, която затруднява достъпа на въздух до растенията.

Кои са причините за стрелкуване на репичките?

Репичките стрелкуват по няколко причини:

1. Гъсто засяване – при разстояние между редовете 10-12 см, разстоянието между растенията трябва да бъде 4-5 см. Към разреждане се пристъпва веднага щом се появят първите двойки истински листа.

Репичките обичат свободата и са много чувствителни към светлината – особено в началото на растежа. На открити слънчеви места образуват по-сочни и нежни кореноплоди, отколкото на сянка и полусянка. При гъсто засяване и недостатъчна влага листата се удължават, кореноплодите стават груби, губят сочност и стрелкуват преждевременно.

2. Репичките са култура на късия ден – дават добра реколта от сочен и качествен зеленчук само при продължителност на деня не по-голяма от 10-12 часа в денонощие. При по-дълъг ден възприемат това като знак “време е за цъфтеж” и преди да са развили кореноплоди – започват да стрелкуват. За да се избегне това, необходимо е ежедневно от 19: 00-20: 00 часа до 8: 00 часа да се покриват растенията с нещо тъмно – най-добре нетъкан текстил. Така ще ги “излъжем” за времето и при такъв режим кореноплодите ще растат не само сочни, но и перфектно развити.

За образуване на 1 грам сухо вещество репичката изразходва 800 грама вода. От 1 квадратен метър корените абсорбират 19-15 л вода. При дефицит на влага кореноплодите се издължават, деформират, стават рехави и безвкусни, а при излишък – изгниват.

Недостигът на влага може да се окаже фатален за реколтата, особено в горещо време. Добре е да се полива през 3-4 дни, но само сутрин или вечер, когато не падат преки слънчеви лъчи, а почвата да се омокря на дълбочина 5-7 см.

Ако репичките забавят развитието си, а листата избледняват, тогава има нужда от подхранване – 1 супена лъжица карбамид се разтваря в 10 л вода. За 1 квадратен метър са необходими 5 л от разтвора.

Борбата с вредителите се води по обичайния начин.

За отглеждане през лятото е добре да се избират сортове с по-къс вегетационен период.

Кореноплодите се изваждат веднага при готовност, защото няма да станат по-големи, но ще образуват кухини и ще влошат вкусовите си качества.

За да се наслаждаваме цяло лято на репички и до късна есен, трябва да ги засяваме през интервали от 10-15 дни.

Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети
16559
 

Последни материали
Виж
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
Събитието започва утре в Пловдив
Министерство на земеделието организира конференция за биологичното производство
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
НАЗ иска премахване на самоконтролът за остатъци от пестициди
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Имате проблеми с репичките?
Пролетните зеленчуци
Съвети за добра реколта в сезона на репичките
Дойде време за репичките
Полезни съвети
Да си отгледаме репички на перваза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини