Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.03.2019 г.

Съвети за добра реколта в сезона на репичките

Пролетните зеленчуци
Съвети за добра реколта в сезона на репичките

sinor

Като зеленчукова култура с кратък вегетативен период репичките у нас са застъпени предимно с ранното пролетно и есенното производство. Ранните сортове съзряват за 20-25 дни след поникване, средноранните за 25-35 дни, а късните за 35-50 дни. Те са зеленчуци на късия ден, но вече има сортове, които могат да се отглеждат и през лятото.

Ранните и средноранните сортове са по-устойчиви на ниски температури и стрелкуване, а късните са по-вкусни и полезни, защото за по-дългия срок на вегетация успяват да натрупат по-големи количества захари и витамини, а освен това са по-високодобивни и могат да се съхраняват значително по-дълго.

1. Подходяща почва - почвата се обработва на дълбочина 20-30 см, като на 1 квадратен метър се добавя по половин кофа пясък и хумус, 1 суп. лъжица амониева селитра, 1,5 суп. лъжица калиев сулфат и 2 суп. лъжици суперфосфат.

При отглеждането на репички не трябва да се внася оборски тор и големи количества азотни торове, защото всички те способстват за образуване на кухини в кореноплодите.

В почвите с повишена киселинност се внася допълнително доломитово брашно (до 0,5 кг на 1 кв. м). За тежките глинести почви се увеличава количеството пясък – 1 кофа на квадратен метър.

2. Подходящо място - засяват се на открити, слънчеви и защитени от ветрове места.

3. Качествени семена - през пролетта и началото на лятото се сеят ранни и средноранни сортове, а късни – не по-рано от август. За дружно поникване на семената се накисват и рътят. Могат да се използват и стимулатори за ускоряване на процесите.

4. Правилно засяване - репичките се засяват в браздички с дълбочина 1-2 см на разстояние 10-15 см една от друга. Семената се поместват през 4-5 см.

Репичките издържат на отрицателни температури  около 4 градуса, но при недостиг на топлина семената лошо поникват. Оптималната температура за дружно поникване е 15-20 градуса. При такива условия поникват за 3-4 дни, а при по-ниски температури кълновете се показват за 6-12 дни.

5. Поливане - едно от главните условия за богата реколта е регулярното поливане. Почвата трябва да се поддържа умерено влажна. При недостиг на влага кореноплодите стават горчиви и жилави.

След всяко поливане почвата трябва да се разхлабва на дълбочина 3-5 см, за да могат кореноплодите „да дишат“.

6. Подхранване - на плодородни почви репичките не се нуждаят от подхранване. На бедни почви може да се използва настойка от коприва или обикновена тревна настойка.

7. Светлинен режим - оптималният вариант изисква растенията да се осветяват 10-12 часа на ден. Ако светлинният ден се удължи на 13-14 часа, а температурата на въздуха достигне 25 градуса, по-късните сортове не могат да образуват кореноплоди, а започват да стрелкуват. Тогава е нужно да се покриват с материали от нетъкан текстил, така че да бъдат изложени на светлина не  повече от 10 часа в денонощие.

8. Борба с кръстоцветната бълха - кръстоцветната бълха е най-опасния вредител по репичките. Химически инсектициди не се препоръчва да се използват, защото в кореноплодите се натрупват вредни за човешкото здраве вещества. Препоръчва се да се обърне по-голямо внимание на превантивните мерки. Те включват:

– обработване на почвата и надземните части с пепел, защото репичките обичат калиево подхранване;

– кръстоцветната бълха не понася кисела среда и поливането с подкиселена вода (1 суп. лъжица лимонена киселина в 10 л вода) помага за унищожаването и;

 – бълхата предпочита да се храни със сухите листа на репичките, така че те редовно трябва да се пръскат с вода.

Съвети за добра реколта в сезона на репичките
18574
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети
Имате проблеми с репичките?
Дойде време за репичките
Полезни съвети
Да си отгледаме репички на перваза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини