Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.03.2019 г.

Съвети за добра реколта в сезона на репичките

Пролетните зеленчуци
Съвети за добра реколта в сезона на репичките

sinor

Като зеленчукова култура с кратък вегетативен период репичките у нас са застъпени предимно с ранното пролетно и есенното производство. Ранните сортове съзряват за 20-25 дни след поникване, средноранните за 25-35 дни, а късните за 35-50 дни. Те са зеленчуци на късия ден, но вече има сортове, които могат да се отглеждат и през лятото.

Ранните и средноранните сортове са по-устойчиви на ниски температури и стрелкуване, а късните са по-вкусни и полезни, защото за по-дългия срок на вегетация успяват да натрупат по-големи количества захари и витамини, а освен това са по-високодобивни и могат да се съхраняват значително по-дълго.

1. Подходяща почва - почвата се обработва на дълбочина 20-30 см, като на 1 квадратен метър се добавя по половин кофа пясък и хумус, 1 суп. лъжица амониева селитра, 1,5 суп. лъжица калиев сулфат и 2 суп. лъжици суперфосфат.

При отглеждането на репички не трябва да се внася оборски тор и големи количества азотни торове, защото всички те способстват за образуване на кухини в кореноплодите.

В почвите с повишена киселинност се внася допълнително доломитово брашно (до 0,5 кг на 1 кв. м). За тежките глинести почви се увеличава количеството пясък – 1 кофа на квадратен метър.

2. Подходящо място - засяват се на открити, слънчеви и защитени от ветрове места.

3. Качествени семена - през пролетта и началото на лятото се сеят ранни и средноранни сортове, а късни – не по-рано от август. За дружно поникване на семената се накисват и рътят. Могат да се използват и стимулатори за ускоряване на процесите.

4. Правилно засяване - репичките се засяват в браздички с дълбочина 1-2 см на разстояние 10-15 см една от друга. Семената се поместват през 4-5 см.

Репичките издържат на отрицателни температури  около 4 градуса, но при недостиг на топлина семената лошо поникват. Оптималната температура за дружно поникване е 15-20 градуса. При такива условия поникват за 3-4 дни, а при по-ниски температури кълновете се показват за 6-12 дни.

5. Поливане - едно от главните условия за богата реколта е регулярното поливане. Почвата трябва да се поддържа умерено влажна. При недостиг на влага кореноплодите стават горчиви и жилави.

След всяко поливане почвата трябва да се разхлабва на дълбочина 3-5 см, за да могат кореноплодите „да дишат“.

6. Подхранване - на плодородни почви репичките не се нуждаят от подхранване. На бедни почви може да се използва настойка от коприва или обикновена тревна настойка.

7. Светлинен режим - оптималният вариант изисква растенията да се осветяват 10-12 часа на ден. Ако светлинният ден се удължи на 13-14 часа, а температурата на въздуха достигне 25 градуса, по-късните сортове не могат да образуват кореноплоди, а започват да стрелкуват. Тогава е нужно да се покриват с материали от нетъкан текстил, така че да бъдат изложени на светлина не  повече от 10 часа в денонощие.

8. Борба с кръстоцветната бълха - кръстоцветната бълха е най-опасния вредител по репичките. Химически инсектициди не се препоръчва да се използват, защото в кореноплодите се натрупват вредни за човешкото здраве вещества. Препоръчва се да се обърне по-голямо внимание на превантивните мерки. Те включват:

– обработване на почвата и надземните части с пепел, защото репичките обичат калиево подхранване;

– кръстоцветната бълха не понася кисела среда и поливането с подкиселена вода (1 суп. лъжица лимонена киселина в 10 л вода) помага за унищожаването и;

 – бълхата предпочита да се храни със сухите листа на репичките, така че те редовно трябва да се пръскат с вода.

Съвети за добра реколта в сезона на репичките
19020
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети
Имате проблеми с репичките?
Дойде време за репичките
Полезни съвети
Да си отгледаме репички на перваза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини