Репички можете да отглеждате само като пролетна и есенна култура. Това е защото са растение на прохладния климат. Освен прохладата, обичат по-високата почвена и въздушна влажност. Когато тези условия им липсват, загрубяват. Ето защо най-подходящият момент за есенна сеитба настъпва обикновено към края на септември. Ако времето тогава е много топло, по-добре е да поотложите малко. Засейте на няколко пъти, за да удължите времето на консумация. Стават за 3-4 седмици, а в по-хладно време и за малко повече.
Има и нещо друго, на което малко производители обръщат внимание. Това е, че по традиционните начини на сеитба се получават едри, дребни, а и съвсем негодни репички. Причината е, че семената попадат при различни условия – дълбоко, плитко или много нагъсто. Вие може да избегнете това, като използвате малко по-различен начин на сеитба.
Пригответе леха с равна повърхност. Маркирайте повърхността и линейно през 5 см с помощта на маркир. Ако нямате, може да използвате ръба на летва. След като направите това в една посока, маркирайте перпендикулярно на нея. В пресечните точки положете по едно семе и покрийте с 2 см пласт рохка почва. Така всички семена ще са поставени при еднакви условия и ще се развият еднакви растения.
Вместо специален маркир сполучливо може да определите квадратното разположение на семената с овоцелова подложка (кора за яйца) с 30 гнезда. Две-три толкова големи лехички ще бъдат достатъчни за семейство. Така ще получите изравнени по големина репички.