Начало » Пазари » Зърно
01.07.2021 г.

Бозуков очаква реколтата от пшеница да остане под 6 милиона тона

Таваните на плащанията ще продължат да се определят на национално ниво
Бозуков очаква реколтата от пшеница да остане под 6 милиона тона

Снимка: МЗХГ

Очакваната реколта от пшеница тази година ще бъде около 5,7-5,8 млн. тона, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при тържественото откриване на жътвената кампания в землището на гр. Славяново, област Плевен, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Бозуков добави, че по предварителна експертна оценка прогнозното производство от ечемик ще бъде над 500 хил. тона. Той уточни, че площите с пшеница, които се очаква да бъдат ожънати, са близо 12 млн. декара, с ечемик – около 1,25 млн. дка, а с рапица са 1,3 млн. дка. „Това ми дава основание да съм спокоен, че хлебният баланс у нас ще бъде осигурен“, подчерта министърът. По думите му независимо от променливото време, обилните валежи и падналите градушки страната ни очаква добра зърнена реколта, която ще бъде прибрана навреме. Това сочат и данните от заключителното обследване на посевите.

Бозуков каза още, че земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред. През годините страната ни се утвърди като един от основните производители на пшеница, и то не само в Европа. Като трайна тенденция през последните 5, а и повече години, се очерта плавното увеличение на размера на средните добиви. Това се дължи преди всичко на земеделските производители“, убеден е той.

Министърът отбеляза, че прибирането на зърнената реколта е най-важният момент от битието на българския земеделец. Той припомни, че „Хляб на мира“ е европейска инициатива, която носи посланието за обединението на Източна и Западна Европа в общо бъдеще и просперитет. „Нас, българите, проектът ни връща назад във времето, като ни напомня традициите и обичаите на нашите предци. Зажънването е ритуал, който съхранява българския дух. Ритуал, който ни напомня, че България е земеделска страна. А това го дължим на всички работещи в сектор „Земеделие“, категоричен бе Бозуков. Той пожела пълни хамбари, достойна цена на зърното и времето по жътва да е благосклонно към стопаните.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов пожела спорна жътва и високо качество. „За нас е чест да бъдем част от това международно послание за мир и обединение. Убедени сме, че равенството между страните членки ще бъде постигнато и в новата Обща селскостопанска политика и бъдещата рамка на европейското подпомагане на аграрния сектор“, каза Костадинов.

На въпрос на Синор.бг Бозуков съобщи, че в рамките на този месец трябва спешно да заработи Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика за периода 2023-2027 г. По отношение на таваните за плащанията той посочи, че все още не е воден разговор със зърнопроизводителите. „Тавани ще има категорично, но ще са доброволни. Всяка страна членка на ЕС може да реши дали да има тавани или не. И към момента имаме тавани, въпросът е сега как ще бъдат формирани и да се стигне до широко обсъждане и съгласуване, за да може най-справедливо да бъдат разпределени средствата и определени таваните. Нашите стопани в голямата си част са стабилни на пазара, така че може да се стигне до взаимно приемливо решение по въпроса“, смята министърът.

Той посочи, че министерството е дало своите предложения в Плана за възстановяване и устойчивост. „Целта е средствата да бъдат използвани така че да дадат реални резултати за земеделските производители, а не да изчезват по трасето“, подчерта Бозуков.

Бозуков очаква реколтата от пшеница да остане под 6 милиона тона
10533
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини