Начало » Новини » Света
16.10.2020 г.

Оставена е вратичка таваните при директните плащания да паднат и под 100 хиляди евро

На 19 и 20 октомври отново ще се обсъжда
Оставена е вратичка таваните при директните плащания да паднат и под 100 хиляди евро

sinor

На последното си заседание в Брюксел Специалният комитет по селско стопанство, който заседана на 5 октомв обсъди актуализиран вариант по стратегията „От фермата до трапезата“, както и редакции на председателството по текстове от предложението за регламента за стратегическите планове на ОСП, съобщиха от министерството на земеделието.

Въз основа на заключенията на Европейския съвет за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) германското председателство измени законопроекта в частта за таваните и намаления на директните плащания. Държавите членки могат да ограничат подкрепата само за основен доход за устойчивост на 100 000 евро.

Колко ще е националното плащане на хектар през следващия период

Председателството обаче запазва предложението си за доброволен механизъм за намаляване на директните плащания над 60 000 евро, както и предложеното изменение за приспадане на разходите за труд. По отношение на обвързанат подкрепа последната редакция на текста, запазва статуквото от 13+2%, като предложението получи подкрепа на мнозинството държави- членки. България отново подчерта важността на обвръзаната подкрепа и поиска по-висока амбиция. Посочи като приоритет преходната национална помощ и настоя за запазване на текущото нивото на подкрепа, без намаление, до края на периода (50%) и предвиждането на възможност за актуализиране на референтната година за прилагане на схемите. В заключение Председателството отбеляза, че текстът ще бъде отново допълнително обсъден на следващо заседание на СКСС.

Повечето държави-членки подкрепиха запазването на финансовата дисциплина за получатели на субисидии, които получават директни плащания над 2 000 евро. Позициите си, делегациите изразиха на видеоконферентно заседание на работна група по финансови земеделски въпроси (АГРИФИН) на 7 октомври. Въпреки че делегациите, подкрепили запазването на финансовия праг с мнозинство, техните гласове не представляват 65% от населението на ЕС, а само 50 %. В такъв случай, Председателството отбеляза, че въпросът ще бъде отново дискутиран при преговорите с Европейския парламент.

Държавите членки направиха предложения за редакции по елементите, които засягат търговията и стратегическите планове на ОСП. Коментарите на България вече са взети предвид и включени в предишната версия на документа.

Делегациите обсъдиха основни отворени въпроси и елементи на последните редакции в предложението за Регламент за стратегическите планове на ОСП и Хоризонталния регламент. Председателството се стреми да формулира компромисен текст за обща позиция на Съвета, която също да бъде одобрена на заседанието на министрите 19-20 октомври. По отношение на еко-схемите се върви стабилно към определяне на задължителен дял на средства за еко- схеми макар, въпреки че редица държави членки се изказаха против или заявиха сериозни резерви.

За да се облекчи административната тежест, която може да бъде причинена от контрола върху малките стопанства, се предвижда държавите членки да вземат предвид размера на земеделското стопанство при установяването на стандартите на ДЗЕС. Освен това държавите членки ще имат възможността да създадат опростена система за контрол на малките стопанства. България поддържа позицията си за осигуряване на последователност в политиката и продължаване на изключването на дребните земеделски стопани от контрола на условността.

Във връзка с проекта на заключения на Съвета относно стратегията „От фермата до трапезата“ председателството информира СКСС, че целта е текстът на заключения да бъде във възможно най-завършена форма, с цел да бъде приет от Съвета на министрите по селско стопанство, на 19-20 октомври.

Оставена е вратичка таваните при директните плащания да паднат и под 100 хиляди евро
11850
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
Преди поредните протести
Вътев: За да изпълним исканията на някои фермери, Европарламентът трябва да промени регламентите
Експертите разясняват Стратегическия план – първа част
Евросубсидиите могат да надхърлят 50% от стойността на проектите - ето за кого!
Таваните по директните плащания са 100 000 евро с приспадане на 2,5 средни заплати
България е обсъдила с ЕК 40 на сто от забележките по стратегическия план
Коментарите на Европейската комисия
София ще обяснява на Брюксел защо от таваните на плащанията ще се приспада 2,5 пъти средната заплата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини