Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.06.2021 г.

Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?

Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?

sinor

Подхранването на растенията е въпрос, който вълнува всеки, който отглежда плодни, зеленчукови или декоративни култури, защото всички те се нуждаят от хранителни вещества. Кореновото или листното подхранване е по-ефективно и колко важни са нюансите им за пълноценното развитие на растенията? По тези въпроси съществуват много и различни мнения, но най-важно е да знаем какво мислят специалистите.

За ролята на листното подхранване

Хранителните вещества се усвояват от растенията основно чрез корените. Те извличат от почвата около 95% от хранителните елементи, необходими за пълноценното им развитие. И именно те са залог за стабилни и високи добиви.

Често се случва да възникнат ситуации, при които кореновата система не функционира и блокира постъпването на хранителни вещества. Това са предимно неблагоприятни климатични условия като например климатичен стрес (много топло или много студено – под –10 градуса по Целзий), влажност или засушаване в кореново обитаемия почвен слой, рязко и продължително захлаждане. Върху достъпността на хранителните елементи оказва влияние и киселинността (рН) на почвения разтвор, синергизма или антагонизма на макро- и микроелементите, внесени заедно с органични торове.

Може ли листното подхранване да замени кореновото?

Листното торене е и трябва да се приема като допълнение на кореновото, което е първостепенно. То е вспомагателен инструмент, който идва на помощ тогава, когато с кореновото възникват проблеми или е необходим бърз ефект. Трябва да знаем и това, че поглъщането на хранителните вещества посредством листата се осъществява много по-бързо от кореновото.

Как са ощетени зеленчукопроизводителите през 2020 г.

Това, което е най-важно за получаване на добра и качествена реколта, е да планираме грамотно и правилно внасянето на почвените хранителни вещества и после да мислим за листните. Съвкупността от двата начина за подхранване – гарант за стабилен и висок добив.

Листното подхранване дава възможност за активно усвояване в определени фенофази на развитие, когато растенията се нуждаят от един или друг елемент. Това е един вид адресна помощ – макро- и микроелементите бързо постъпват в растенията и не се нуждаят от много време за достигане чрез корените в стъблата, листата или плодовете.

Листното подхранване е за предпочитане при необходимост от бързо отстраняване на определен дефицит, но не отменя кореновото.

Колко ефективно е усвояването на елементите при кореновото и листно подхранване?

Макроелементите – азот, фосфор и калий са основни съставни в хранителната среда на растенията. Важни за усвояването им са агротехниката, системата за защита и сортовият подбор.

Фосфорът, който е крайно необходим в самото начало на развитие на растенията се усвоява трудно при температури по-ниски от 10 градуса, независимо от наличието му в почвата. Листното подхранване може да предотврати този стрес от дефицита, но усвояването е до 100 г на 100 м2.

Фосфорът не се усвоява от почвата не само при ниски температури, но е труднодостъпен и при рН на почвата по-виско от 7 и по-ниско от 5,5, а също и при недостиг на влага и висока концентрация на соли на азота, калция, мангана, магнезия, желязото и цинка. Даже при благоприятни условия фосфорът е най-добре да се внася кореново и листно. Такова комбинирано подхранване ще осигури добра реколта.

Азотът се усвоява лесно чрез кореновата система. Амидният азот се усвоява много лесно и от листната повърхност, но има и друг ефект –  подобрява листното усвояване на фосфора, сярата, желязото, мангана и магнезия.

Листното подхранване с азот действа и като защита срещу стрес при лоши атмосферни условия и благоприятства адаптацията на растенията.

Калий – подхранването с този елемент е необходимо при активното формиране на плодовете. Безусловно кореновото подхранване на този етап е най-полезно, но не трябва да забравяме, че листното подхранване с калий действа като стимулатор, повишава устойчивостта на културите на засушаване до 10-12%, а също и срещу болести по листата.

Калият е труднодостъпен от почвата при излишък на азот, калций, натрий и манган.

Културите усвояват за различно време и в различна степен листно основните макроелементи – някои за часове, а други за дни. Краставиците, доматите и царевицата усвояват калия 100% за 3-12 часа, а фасулът и тиквичките за 72 часа. Върху скоростта на усвояване оказват влияние и физиологичните особености на растенията.

Колко важно е да се спазва количествената норма на отделните елементи?

Това е важно за всички хранителни елементи, но особено за азота – повишените количества водят до разрастване на вегетативната маса, а при листното подхранване и до изгаряне на листата.

Многокомпонентните препарати са балансирани и са посочени количествата за различните култури, а положителното взаимодействие между отделните елементи дава добри резултати. Това е установено експериментално и много важно за усвояване на микроелементите при листното подхранване.

Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
21572
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини