Начало » Пазари » Животинска продукция

ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година

Въпреки спада на производството
Синор.БГ / 17.04.2021 г.
ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година

През миналата година в Европейския съюз са произведени 6,8 млн. тона говеждо месо – с 1,2% по-малко, отколкото през 2019 г., сочат данни на Европейската комисия. Спадът обаче е по-малък от очакванията на ЕК, отразени в краткосрочната есенна прогноза на анализаторите на изпълнителния орган на общността.

До април закланият едър рогат добитък е изпреварвал нивото от 2019 г., но въвеждането на ограничителни мерки за пресичане на разпространението на коронавируса доведе до затварянето на много месопреработвателни предпирятия. Последва известно възстановяване през юни, най-вероятно при отварянето на част от сектора на общественото хранене, като до края на годината производството на говеждо месо се колебаеше около нивата от 2019 г., става ясно от доклада на ЕК.

Европейските пазари на свине за клане са в застой

Що се отнася до производството по държави, картината е разнообразна. В Германия, Италия и Испания е отчетен спад, като най-големият е в Италия – с 48 хил. тона, или 6% спрямо 2019 г. Страната бе сред най-тежко засегнатите от коронавируса в ЕС, а покрай намалялото производство на месо пострадаха и множество заводи за кожени изделия, като почти целият сектор затвори в разгара на пандемията. Забележимо по-слаб е спадът в Полша – едва 0,2%. В Холандия и Ирландия обаче производството на говеждо е нараснало с 2% (14 хил. тона в Ирландия), докато във Франция ръстът е от едва 0,2%.

Въпреки спада в производството през миналата година, ЕС е увеличил износа на свежо и замразено говеждо с 1,3% спрямо 2019 г., като той е достигнал 461 хил. тона – малко над есенната прогноза на анализаторите на ЕК. Основните клиенти са пазарите в Азия, включително Хонконг и Япония, но също така САЩ и Канада. Във Великобритания са доставени 50 хил. тона, колкото са били и през 2019 г. Най-значимо е отстъплението в износа на говеждо за Алжир.

Вносът на говеждо месо в ЕС през миналата година е намалял с 21% до 236,4 хил. тона, като всички основни доставчици отчитат спад на количествата, а в най-голяма степен – Великобритания и Бразилия. Изглежда основната причина са ограниченията, наложени за борба с коронавируса, които доведоха до спад в търсенето на общия пазар на ЕС.

Анализаторите на ЕК прогнозират, че производството на говеждо месо в ЕС ще продължи да намалява, тъй като се отчита спад в поголовието от крави и телета. Очаква се обаче спадът на потреблението в общността и ръстът на световното търсене да поддържат нивото на износа.

ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година
11758
 

Последни материали
Виж
Практики през есента
Кората на младите ябълки се напуква – ето как да спасим дърветата
Статистика
Германия с лек ръст на есенната сеитба през 2025 г.
Сравнение между 2023 и 2025 г.
Фалитите в животновъдството промениха ставките за оцелелите в бизнеса
Ръст на цените е регистриран в почти всички основни групи култури
Икономически сметки за селското стопанство - 2025 година
С UVC модул
Ултравиолетовите лъчи на робота Valera CUBE преборват маната на минутата
Баница с кисело зеле и праз
Свързани материали
Виж
EП прие допълнителна защита за вноса на птиче и говеждо месо по Меркосур
Говеждо с боб и прясно зеле
Овче и агнешко месо в момента не се преработват у нас
Българското говеждо и свинско не достигат за работата на преработвателите
Говеждо с боб и прясно зеле
Консумацията се увеличи както извън дома (9 %), така и в дома (1,5 %).
Испания увеличи производството на говеждо месо с 12 процента
Китай въвежда мита за американските селскостопански стоки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини