Начало » Пазари » Животинска продукция
17.04.2021 г.

ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година

Въпреки спада на производството
ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година

През миналата година в Европейския съюз са произведени 6,8 млн. тона говеждо месо – с 1,2% по-малко, отколкото през 2019 г., сочат данни на Европейската комисия. Спадът обаче е по-малък от очакванията на ЕК, отразени в краткосрочната есенна прогноза на анализаторите на изпълнителния орган на общността.

До април закланият едър рогат добитък е изпреварвал нивото от 2019 г., но въвеждането на ограничителни мерки за пресичане на разпространението на коронавируса доведе до затварянето на много месопреработвателни предпирятия. Последва известно възстановяване през юни, най-вероятно при отварянето на част от сектора на общественото хранене, като до края на годината производството на говеждо месо се колебаеше около нивата от 2019 г., става ясно от доклада на ЕК.

Европейските пазари на свине за клане са в застой

Що се отнася до производството по държави, картината е разнообразна. В Германия, Италия и Испания е отчетен спад, като най-големият е в Италия – с 48 хил. тона, или 6% спрямо 2019 г. Страната бе сред най-тежко засегнатите от коронавируса в ЕС, а покрай намалялото производство на месо пострадаха и множество заводи за кожени изделия, като почти целият сектор затвори в разгара на пандемията. Забележимо по-слаб е спадът в Полша – едва 0,2%. В Холандия и Ирландия обаче производството на говеждо е нараснало с 2% (14 хил. тона в Ирландия), докато във Франция ръстът е от едва 0,2%.

Въпреки спада в производството през миналата година, ЕС е увеличил износа на свежо и замразено говеждо с 1,3% спрямо 2019 г., като той е достигнал 461 хил. тона – малко над есенната прогноза на анализаторите на ЕК. Основните клиенти са пазарите в Азия, включително Хонконг и Япония, но също така САЩ и Канада. Във Великобритания са доставени 50 хил. тона, колкото са били и през 2019 г. Най-значимо е отстъплението в износа на говеждо за Алжир.

Вносът на говеждо месо в ЕС през миналата година е намалял с 21% до 236,4 хил. тона, като всички основни доставчици отчитат спад на количествата, а в най-голяма степен – Великобритания и Бразилия. Изглежда основната причина са ограниченията, наложени за борба с коронавируса, които доведоха до спад в търсенето на общия пазар на ЕС.

Анализаторите на ЕК прогнозират, че производството на говеждо месо в ЕС ще продължи да намалява, тъй като се отчита спад в поголовието от крави и телета. Очаква се обаче спадът на потреблението в общността и ръстът на световното търсене да поддържат нивото на износа.

ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година
10814
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Говеждо с дюли
Тенденцията се запазва от 2017 година досега
САЩ прогнозират намаление и на поголовието от едър рогат добитък в ЕС
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 615 хил. лева на 144 фермери, произвели говеждо месо за пазара
Средната цена на тон обаче продължи да се понижава през декември
Бразилия изнесе рекордните 2 милиона тона говеждо през 2022 година
Износът на говеждо от страната е поставен на карта
Бразилия разследва два възможни случая на луда крава у хора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини