Начало » Пазари » Животинска продукция
17.04.2021 г.

ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година

Въпреки спада на производството
ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година

През миналата година в Европейския съюз са произведени 6,8 млн. тона говеждо месо – с 1,2% по-малко, отколкото през 2019 г., сочат данни на Европейската комисия. Спадът обаче е по-малък от очакванията на ЕК, отразени в краткосрочната есенна прогноза на анализаторите на изпълнителния орган на общността.

До април закланият едър рогат добитък е изпреварвал нивото от 2019 г., но въвеждането на ограничителни мерки за пресичане на разпространението на коронавируса доведе до затварянето на много месопреработвателни предпирятия. Последва известно възстановяване през юни, най-вероятно при отварянето на част от сектора на общественото хранене, като до края на годината производството на говеждо месо се колебаеше около нивата от 2019 г., става ясно от доклада на ЕК.

Европейските пазари на свине за клане са в застой

Що се отнася до производството по държави, картината е разнообразна. В Германия, Италия и Испания е отчетен спад, като най-големият е в Италия – с 48 хил. тона, или 6% спрямо 2019 г. Страната бе сред най-тежко засегнатите от коронавируса в ЕС, а покрай намалялото производство на месо пострадаха и множество заводи за кожени изделия, като почти целият сектор затвори в разгара на пандемията. Забележимо по-слаб е спадът в Полша – едва 0,2%. В Холандия и Ирландия обаче производството на говеждо е нараснало с 2% (14 хил. тона в Ирландия), докато във Франция ръстът е от едва 0,2%.

Въпреки спада в производството през миналата година, ЕС е увеличил износа на свежо и замразено говеждо с 1,3% спрямо 2019 г., като той е достигнал 461 хил. тона – малко над есенната прогноза на анализаторите на ЕК. Основните клиенти са пазарите в Азия, включително Хонконг и Япония, но също така САЩ и Канада. Във Великобритания са доставени 50 хил. тона, колкото са били и през 2019 г. Най-значимо е отстъплението в износа на говеждо за Алжир.

Вносът на говеждо месо в ЕС през миналата година е намалял с 21% до 236,4 хил. тона, като всички основни доставчици отчитат спад на количествата, а в най-голяма степен – Великобритания и Бразилия. Изглежда основната причина са ограниченията, наложени за борба с коронавируса, които доведоха до спад в търсенето на общия пазар на ЕС.

Анализаторите на ЕК прогнозират, че производството на говеждо месо в ЕС ще продължи да намалява, тъй като се отчита спад в поголовието от крави и телета. Очаква се обаче спадът на потреблението в общността и ръстът на световното търсене да поддържат нивото на износа.

ЕС е увеличил износа на говеждо през 2020 година
4843

Последни материали
Виж
Със заповед на Танева от 29 април и публикувана неясно защо чак на 13 май
Максималното застрахователно обезщетение за реколтата от винено грозде е 3636 лева за хектар
От ИАРА призовават за съдействие по опазване рибното богатство във водоема
Извадиха поредните 3 километра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Маната застрашава слънчогледовите посеви в страната
През следващия селскостопански сезон
Американски експерти прогнозират рекордна световна реколта от соя
Производители в САЩ поискаха антидъмпингово разследване за вноса
Украйна рискува да загуби американския си пазар на мед
След влошаването на посевите в продължение на 4 седмици заради студовете
Валежите стабилизираха състоянието на пшеницата и ечемика във Франция
Свързани материали
Виж
Говеждо месо с гъби
Говеждо касапски гювеч
Компенсация заради коронавируса
Платени са първите 170 хил. лева на 62-ма фермери, продали говеждо месо през лятото
Приключва приемът по de minimis за реализация на говеждо месо, както и по схемата за осигуряване на ликвидност
Фонд „Земеделие”
От 30 октомври се отваря прием по de minimis за реализация на българско говеждо месо
Говеждо с хрян
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам