Стойността на производството на говеждо месо в Испания през 2024 г. се увеличи с 12 % спрямо предходната година и достигна 4,452 млрд. евро. Този обем представлява 16 % от стойността на общото национално производство на животински продукти и поставя говеждото месо на трето място след свинското и млечния сектор.
Данните, събрани в доклада за годишните икономически показатели на сектора на говеждото месо, публикуван на уебсайта на Министерството на земеделието, рибарството и храните, показват, че Испания е третата страна производителка на говеждо месо в Европейския съюз (ЕС) с почти 12 % от стойността на общата продукция от 38,254 милиарда евро. В цяла Европа увеличението на производството (5 %) е значително по-ниско от регистрираното в Испания, което е 5 %.
Обемът на производството надхвърли 718 000 тона, което е с 3 % повече от 2023 г. Това поставя Испания на трето място в Европа и на четвърто в света, въпреки постепенното намаляване на добитъка, отразено в доклада.
От над 100 000 регистрирани говедовъдни стопанства в Испания 75 % се занимават с производство на месо, а втората по големина група са стопанствата за угояване. Стадото от кърмачки през 2024 г. е било 2,19 милиона глави, което представлява над 35 % от националния брой на говедата. Кастилия и Леон, Галисия и Естремадура остават автономните общности с най-голям брой стопанства и животни.
Намаляването на стопанствата и броя на производителите е често срещано явление в Испания и в цялата Европейска съюз, поради редица геополитически, климатични, икономически и социални фактори.
По отношение на суровините, през 2024 г. се откроява нормализирането на цените на фуражите след увеличението, наблюдавано през предходните години. Това, в съчетание с факта, че цените на основните канали и живи животни достигнаха исторически нива, доведе до запазване на благоприятните показатели за оценка на маржовете през 2024 г.
Външната търговия остава положителна както по обем, така и по икономическа стойност. Износът на говеждо месо генерира стойност, надхвърляща 1,7 млрд. евро, като сред него се открояват прясното месо и живите животни.
Основните купувачи на прясно, охладено и замразено месо от Испания са държавите-членки на ЕС, въпреки че трети страни като Алжир, Мароко или Филипините започват да придобиват все по-голямо значение.
Докладът подчертава и благоприятното развитие на потреблението през 2024 г., с ръст на потреблението в домакинствата от 1,5 % спрямо 2023 г., за общо 182 000 тона. Увеличението на потреблението извън домакинствата е по-голямо, 9 %, и достига 81 530 тона. Говеждото месо е второто по консумация от испанците, след пилешкото.