Българското говеждо месо не достига за работата на преработващите предприятия и се налага да внасят 80% от нужната им суровина, заяви Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, цитиран от Българското национално радио. По думите му българското свинско месо, с което работят преработвателите, е 60%, останалата суровина се налага да бъде внасяна от страните-членки на Европейския съюз.
Сериозният проблем е с говеждото, изтъкна в град Елена Урджанов. „10-20% да е българска, всичко останало добавяме от ЕС. Как решаваме проблема – продължаваме да популяризираме нашите продукти", твърди той.
Овче и агнешко месо в България не се преработват, посочи председателят на асоциацията по повод влошената епизоотична обстановка с чумата и шарката по овцете и ликвидирането на много ферми у нас. „Няма как да помогнем на нашите овцевъди, защото ние не преработваме овче месо", отбеляза той.
Месопреработвателите са готови за въвеждане на еврото и това няма да има никакво отражение върху работата ни, убеден е Урджанов.




